Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Zwanger na slaapseks

Een Brits paar probeerden jarenlang kinderen te krijgen. Uiteindelijk lukte het terwijl Ryan sliep. Ryan (28) heeft de zeldzame aandoening sexomnia.

Sexsomnia betekent slaapsex, het is een aandoening waarbij je sexuele handelingen verricht in je slaap. Dit kan zowel bij jezelf als samen met een ander zijn. De ander is dan  meestal de partner waarnaast je slaapt. Deze parasomnie word gerekend tot de groep van stoornissen in de arousal  (uit non-REMslaap) en is opgenomen in de internationale Classification of parsomnieën omdat de gedragingen meestal plaatsvinden in relatie tot een ander. Slaapseks valt onder de zogenaamde parasomnia’s, dat is een groep aandoeningen waarbij je wakker gedrag toont tijdens de slaap. De meest voorkomende is het slaapwandelen. Zo’n 20% van de mensen heeft een lichtere tot zware vorm van slaapwandelen, daartegen heeft zo’n 1% enige vorm van slaapsex. Bij mannen komt het tweemaal zo vaak voor als bij vrouwen. Er is nog  erg weinig over bekend. Mensen die deze stoornis hebben, hebben vaak ook last  van  slaapwandelen dit komt dan vaak ook in de familie voor. Wel is bekend dat medicijnen, drugs en alcohol het kunnen beïnvloeden. Een voorbeeld is een patiënt die werd behandeld met 10 mg escitalopram. 3 weken na het begin van de medicatie belde de patiënt verontrust op met de mededeling dat hij ’s nachts sex bleek te hebben met zijn partner, maar daar zelf niets meer van af wist. 3 weken is ook de tijd dat de medicatie nodig heeft om aan te slaan. Dit gebeurde in 8 dagen tijd 6 keer. Het tijdstip was ongeveer een uur na inslapen. Door deze voorvallen werd besloten de medicatie te stoppen, 6 dagen na het stoppen van de medicatie gebeurde de nachtelijke episodes voor het laatst, om daarna ook niet meer terug te keren. Ook bij oriënterend bloedonderzoek en EEG werden geen afwijkingen gevonden.

Ryan maakt regelmatig Dee (25) wakker voor seks terwijl hij in dromenland was. “Ik moest bijhouden wanneer we seks hadden”. “Als ik terugkijk is het duidelijk dat ik zwanger ben geraakt in de nacht dat we slaapseks hadden. Ik ben dan halfwakker en Ryan is diep in slaap. Die nacht verraste Ryan me. Het was een stuk leuker, en blijkbaar werkt het. “Ryan antwoordde dat hij niet wist wat ik bedoelde. Hij kan het zich nooit herinneren. Maar de seks is veel intenser.” “Ik wist dat ik in mijn slaap praatte, maar toen Dee zei dat we ook seks hadden dacht ik dat ze een grap maakte”, aldus Ryan. “Ze houdt van slaapseks omdat ik langer doorga, en het heeft geholpen met het kind.” Hun zoon Lincoln is inmiddels zestien maanden oud.