Snap
  • Zwanger
  • #zwanger
  • Corona

Zwanger in coronatijd: een blog voor mijn collega’s

* deze blog is gepubliceerd op het intranet van mijn werkgever op 22-10-2020, maar wilde ‘m ook met jullie delen *

Lang heb ik er over na gedacht een blog te schrijven over het zwanger zijn in corona tijd. Uiteindelijk heb ik mij er tóch toe kunnen zetten.

Naast mij zijn er nóg een aantal collega’s zwanger. Daarom wil ik voorop stellen dat een ieder het zwangerzijn in coronatijd het zeer waarschijnlijk anders ervaart.

Begin/ Half maart kwam ik erachter dat ik zwanger was. Corona was net doorgebroken in Nederland en de nodige maatregelen (van toen) kwamen al vrij snel op gang.

Ik maakte een afspraak bij mijn verloskundige en er werd al meteen duidelijk gemaakt dat ik niemand mee mocht nemen.

Zo ongeveer tot ik de 20-weken-echo had (deze had ik eind juni gepland staan) bleek dit het geval te zijn.

Vanaf toen werden de maatregelen weer iets versoepeld en mocht mijn partner gelukkig in ieder geval mee naar echo’s. Voor de gewone controles was dit niet gewenst.

Je kunt je dus wel voorstellen dat ik in de eerste helft van mijn zwangerschap het gevoel heb gehad er voor een groot deel alleen voor heb gestaan.

Mijn partner zag mij natuurlijk wel thuiskomen met fotootjes en een dikkere buik krijgen, maar was op deze manier totaal niet of nauwelijks betrokken.

Inmiddels val ik om meerdere redenen volledig onder de zorg van een gynaecoloog, hierbij mag mijn partner gelukkig wel mee naar de afspraken.

Dat voelt uiteraard een stuk beter; hij is een stuk betrokkener, kan ook zijn vragen stellen en dingen duidelijk(er) krijgen.

Inmiddels ben ik 3 weken met verlof, 37 weken zwanger en begint de coronagolf weer op te komen en de maatregelen worden stukje bij beetje weer aangescherpt.

Het is nu wel gek om nu op de poli te komen, het enige wat je ziet zijn de ogen van je behandelend arts (anderzijds ziet hij natuurlijk ook alleen onze ogen).

Enerzijds ben ik hélémaal klaar met het zwanger-zijn, anderzijds wil ik ook niet ziek worden en in quarantaine moeten, waardoor ik weer niet bij mijn baby kan zijn (weet niet eens of dit zo is).

Afgelopen tijd ben ik meerdere artikelen tegengekomen op sociale media; een waarin stond dat als je als zwangere corona oploopt, je de antistoffen doorgeeft via de navelstreng, een waarin stond dat de kans op vroeggeboorte groter is, maar ook artikelen waarin dit juist ontkracht wordt (die laatste zag ik zelfs afgelopen week voorbij komen).

Toch ben ik nu in de aanloop naar mijn bevalling wel extra voorzichtig geworden. En niet alleen ik, ook de zorg om mij heen en de overheid.

Zo mag er bijvoorbeeld op de kraamafdeling, naast de partner, in overleg 1 bezoeker per dag komen. De kraamzorg heeft graag dat er helemáál geen visite komt op het moment dat zij hier in huis zijn.

En dat als er visite komt buiten hun werktijden om, er duidelijk gevraagd wordt naar eventuele symptomatische klachten, welke kunnen passen bij corona.

En tsjah, de maatregelen van de overheid krijgen we allemaal mee via actualiteiten.

Nog effekes aftellen en doorbijten….

Uiteindelijk komt altijd alles goed.

* op de foto ben ik 33 weken zwanger *