Snap
  • Baby
  • vakantie
  • gezondheidmoeder
  • gezondheidkind
  • uitjes
  • zwangerzijn
  • adviesveiligheidkind

Zonnebaden tijdens zwangerschap: veilig of niet?

Veilig genieten tijdens de zwangerschap

Stralende zonnestralen, warme briesjes en een vleugje vakantiegevoel - de zomer lokt ons allemaal naar buiten. Maar als je in blijde verwachting bent, is het extra opletten. Mag je wel onbezorgd in de zon liggen en genieten van die verkwikkende warmte? Of zijn er risico's verbonden aan zonnebaden tijdens de zwangerschap? Wij vertellen het je!


Effecten van blootstelling aan de zon tijdens de zwangerschap


Oververhitting

Zwangere vrouwen zijn gevoeliger voor oververhitting omdat hun lichaamstemperatuur al hoger is dan normaal. Blootstelling aan de zon kan de lichaamstemperatuur verder verhogen, wat kan leiden tot uitdroging en duizeligheid.


Pigmentatieproblemen

Tijdens de zwangerschap is de kans groter dat je last krijgt van pigmentatieproblemen, zoals melasma (zwangerschapsmasker). Blootstelling aan de zon kan deze pigmentatieproblemen verergeren, waardoor de donkere vlekken op je gezicht, hals en armen intenser worden.


Gevoeligheid voor zonnebrand

Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je huid gevoeliger wordt voor zonnebrand. Een verbrande huid kan niet alleen ongemak veroorzaken, maar ook het risico op huidkanker verhogen. Vermijd zeker tijdens de zwangerschap zonnebrandproducten in sprayvorm en laat producten met Oxybenzone in het schap staan! Oxybenzone wordt namelijk gemakkelijk opgenomen door de huid en komt vervolgens in de circulatie en de urine terecht. Het is zelfs in moedermelk teruggevonden, dat willen we graag voorkomen. Producten met Tinosorb of zink/titaniumdioxide zijn nu het veiligst.


Tips voor veilige blootstelling aan de zon tijdens de zwangerschap

  1. Vermijd blootstelling tijdens de piekuren. Probeer de zon te vermijden tijdens de uren waarop de zon het sterkst is, meestal tussen 10.00 en 16.00 uur. Op dit moment zijn de zonnestralen het intensiefst en het risico op oververhitting en zonnebrand is het grootst.

  2. Blijf in de schaduw. Zoek beschutting onder een parasol, luifel of boom om directe blootstelling aan de zon te verminderen. Dit helpt om oververhitting en pigmentatieproblemen te voorkomen.

  3. Draag beschermende kleding. Draag lichte, loszittende kleding die je huid bedekt. Kies voor een breedgerande hoed en een zonnebril om je gezicht en ogen te beschermen tegen de zonnestralen.

  4. Gebruik zonnebrandcrème. Breng een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF 30 of hoger) aan op je huid, vooral op blootgestelde gebieden. Zorg ervoor dat de zonnebrandcrème veilig is voor gebruik tijdens de zwangerschap en regelmatig opnieuw wordt aangebracht, vooral na zwemmen of transpireren.

  5. Blijf gehydrateerd. Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven en het risico op uitdroging te verminderen, vooral als je in

Trending op Mamaplaats: Rouwverwerking bij kinderen