Snap
  • Zwanger
  • zwanger
  • Kinderwens
  • positieve
  • Infertiliteit
  • mindset
  • fertiliteit
  • worden

Zo krijg je een positieve mindset bij zwanger worden.

Welk verhaal vertel jij jezelf?

Acht jaar geleden zat ik in de wachtkamer van het VU, te wachten totdat de gynaecoloog ons naar binnen zou roepen om de uitslagen van onze fertiliteitsonderzoeken te bespreken. Doodnerveus was ik, of course.

Onrustig bladerde ik door een foldertje van een organisatie voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Ik dacht "goh, wat goed dat zo’n organisatie bestaat, goed werk doen ze. Maar, niet voor mij, want ik word zwanger.” Ik legde de folder snel weer weg.

Ik werd lid van een lotgenotengroep op facebook. Ik werd er bedolven onder de verdrietige verhalen in de groep. De mislukte pogingen, miskramen, onderzoeken, negatieve testen. En ook de onmacht, teleurstelling en de angst bij alle dames. Where attention goes, energy flows. Ik wilde niet geconfronteerd worden met dat wat er allemaal mis kan gaan. Ik koos er bewust voor om mezelf een ander verhaal te vertellen; het is wél mogelijk, ik word zwanger. Ik stapte weer uit de groep.

Mindset

Ik had, over het algemeen, een positieve mindset. Ik koos ervoor om mijn gedachtes en emoties zoveel mogelijk af te stemmen op wat ik wél wilde. In plaats van te blijven hangen in alles wat kan misgaan of die allergrootste angst… dat het misschien niet zou lukken.

Je mindset is belangrijk bij zwanger worden. Je mind staat in verbinding met je lichaam. Onbewust en ongewild kun je je lichaam, met je gedachtes, emoties en overtuigingen, het signaal geven dat zwanger worden nu niet veilig is.

7 tips

Als je zwanger wilt worden, wil je dat dat vandaag gebeurt. Nu. Of, nog liever gister. Als een zwangerschap al een paar maanden, of zelfs jaren, uitblijft, krijg je te maken met een flinke portie stress. Gedachtes als: ‘het gaat toch niet lukken’ of ‘er is vast iets mis’ en negatieve emoties als angst, onzekerheid, verdriet, teleurstelling, jaloezie, woede en onmacht steken de kop op. Die negatieve emoties zijn heel normaal, ze horen bij jou en bij het leven. Maar, als deze negatieve emoties de overhand krijgen en het je state-of-mind wordt, kan dit een zwangerschap in de weg staan. Een positieve mindset helpt juist om sneller zwanger te worden.

Ik geef je een 7 tips voor een positieve mindset als je zwanger wilt worden.

1.  Focus.

Als je al een tijdje probeert om zwanger te worden verschuift je focus vaak naar dat wat je niet wilt. Iedere maand als je ongesteld wordt, ben je iets meer onzeker. Je twijfelt of er misschien iets mis is, of het wel gaat lukken om zwanger te worden. Je focus verschuift naar angst. Verleg je focus naar dat wat je wilt. Wat wil je wél? Hoe wil je je voelen? Wat wil je dat er gebeurt?

2.  Wat zeg je?

Ongemerkt zul je misschien vaak denken en zeggen “het lukt niet”, “ik ben onvruchtbaar”, “deze maand lukt het vast niet” etc…Let eens goed op je woorden. Welke signalen geef jij je lichaam gedurende de dag? Oefen in het zeggen van positieve dingen en stop met negatieve uitspraken. Ze helpen je niet.

3.  Negatieve emoties zijn ok!

Veel vrouwen verzetten zich tegen negatieve emoties als ze zwanger willen worden. Ze hebben gehoord dat stress nadelig is voor de vruchtbaarheid en willen dat koste wat kost vermijden. Niet doen! Door negatieve emoties te voelen, te doorleven en te accepteren kun je sneller weer de knop omzetten naar positief denken. Wees boos, huil als je wilt huilen en kijk daarna weer vol goede moed vooruit.

4.  You never know how close you are.

Ken je dat plaatje van een mijnwerker die hard aan het graven is en vlak voordat hij bij de schat is afhaakt, omdat hij denkt dat het toch nooit gaat lukken? Zo is het bij zwanger worden ook. Je positieve mindset werkt, gezond eten werkt, je gezonde lifestyle werkt. Je ziet het resultaat misschien nu nog niet, maar, houd vol. You never know how close you are, het kan zomaar al heel dichtbij zijn.

5.  Stap uit die FB-groep.

Omring je zoveel mogelijk met positiviteit. Merk je dat de verhalen van anderen bij jou angsten oproepen of dat het je positieve mindset beïnvloedt als je de verhalen van anderen leest? Stap uit de groep als je merkt dat het je mindset omlaag brengt.

6. Dankbaarheid.

Besteed vaker aandacht aan dat waar je blij mee bent. Wat er wél is. Een fijne manier om dat te doen is door het bijhouden van een gratitude journal. Schrijf iedere ochtend 3 (of meer) dingen op waar je dankbaar voor bent. Voel die dankbaarheid tot in je tenen. Een positieve start van je dag.

7. Voel je minder machteloos.

Voel je angst, of onzekerheid? Doe daar iets positiefs mee door in actie te komen. Pas je voeding aan, start met fertiliteitsmassage of doe dagelijks een geleide meditatie. Nog beter, start met mijn online programma! Naast deze tips vind je daar een e-book over mindset bij zwanger worden; van omgaan met opmerkingen van anderen tot het onderzoeken van belemmerende overtuigingen bij zwanger worden. Door het heft in eigen handen te nemen en zelf je vruchtbaarheid te verbeteren voel je je minder machteloos.

Welk verhaal vertel jij jezelf?

Your mind has got the power over your body! Met dat in je achterhoofd… welke signalen geef jij je lichaam? Welk verhaal vertel jij jezelf? Welke overtuigingen heb je?

Het begint met een besluit. Besluit vandaag dat je vanaf nu iets anders tegen jezelf gaat zeggen. Vertel jezelf een ander verhaal en focus op een positieve mindset.