Snap
  • babynaam
  • babynaamgeven
  • zwangerschap
  • Zwanger

Zo hebben wij de naam voor onze baby gekozen

Een lijstje hier, een lijstje daar..

Het kiezen van de naam voor je kindje: misschien wel de meest lastige keuze ooit? Of ben je er al over uit? In deze post neem ik je mee in onze naam-keuze-strategie. Jep, wij hadden er echt een strategie voor nodig. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder.

Het moment was aangebroken: de 20-weken echo. Een extra spannende echo omdat we te horen zouden krijgen of ons kindje een meisje of een jongetje zou zijn. Voor een meisje hadden we al jaren de perfecte naam in gedachten, maar voor een jongetje waren we nog helemaal blanco. Je raadt het al: het werd een jongetje. We waren enorm blij dat ons kleintje gezond was en we een zoontje mochten verwachten. Maar ja, dat jongetje moest natuurlijk ook een naam krijgen. En zo begon onze zoektocht.

Lijstjes hier, lijstjes daar. We hadden ontzettend veel inspiratie, en de namenlijst werd steeds langer, terwijl de twijfel groeide. Toen besloten we het serieus aan te pakken met een strategie. Ja, je leest het goed, een strategie voor het kiezen van de juiste naam:

De babynaam strategie

Wat heb je nodig:
Pen, papier en toegang tot internet (telefoon/laptop)


Stap 1

Braindump! Alles wat jullie tot dusver hebben gehoord, gelezen, gezien: schrijf het op. Zet alle gezamenlijke input op een lijst zodat jullie alles bij elkaar hebben staan. Heb je al een kindje? En is deze oud genoeg om ook een naam te bedenken voor een broertje of zusje? Zet dan de namen die hij/zij heeft bedacht ook op de lijst!


Stap 2

5 minuten inspiratiesessie. En deze is kort, omdat je waarschijnlijk al een tijdje hebt zitten neuzen naar namen. Dit is puur om even langs de bestaande inspiratie te kijken wat als het goed is nu uit je hoofd is. Zet een timer en Google er op los. Heb je voorkeur voor een korte naam? Een stoere naam? Neem deze omschrijving dan mee in je zoekopdracht. Zo kom je al snel uit op nog meer relevante inspiratie. Kom je een mooie naam tegen? Opschrijven die handel!


Stap 3

Nu komt uiteraard het leukste. Jullie gaan stemmen. Belangrijk is dat jullie allebei veto hebben. Dat betekent dat als jij de gekozen naam van jouw partner niks aan vindt, of andersom, hier een streep doorheen gaat. Ga de lijst af en bespreek naam voor naam. Is de naam mooi of twijfelen jullie? Dan laat je ‘m staan.


Stap 4

Als het goed is zijn er een aantal namen over die jullie allebei mooi vinden, of waar nog twijfel over is. De volgende stap is simpel: maak zelf (dus niet spieken!) een top 3 van de namen die nog op de lijst van potentie staan.


Stap 5

Show the goods! Laat elkaar het lijstje zien. Zijn er overeenkomsten? Ga hierover het gesprek aan en kijk of je tot een definitieve naam kunt komen. Je hoeft natuurlijk niet direct een keuze te maken, je kunt de top 3 ook nog even laten sudderen in je hoofd en er over een paar dagen op terug komen. Hebben jullie een totaal verschillend lijstje? Kijk dan naar de overeenkomsten in de stijl van de naam (korte/lange naam, stoere/lieve naam etc.). In ieder geval ben je met deze top 3 al een stuk dichterbij de uiteindelijke naam van jullie kindje!


En als je dan de naam hebt gekozen

Zeg ’t dan af en toe even hardop, in de verkleinversie of met je achternaam erbij. Zo kun je vast wennen aan de klank en het feit dat er straks een frummeltje is die naar deze naam luistert. Als je de naam nog even geheim wil houden kun je ook kiezen om de baby een projectnaam te geven, wellicht dat je je dan minder snel verspreekt ;-)


Hebben jullie de naam al gevonden?

4 maanden geleden

Bedankt voor het delen❤️