Blog header image

Zo bouwt ook papa een band met je baby

Een van de vragen die veel zwangere vrouwen gesteld wordt is “ga je straks borstvoeding geven?” En laten we voorop stellen dat het antwoord

Een van de vragen die veel zwangere vrouwen gesteld wordt is “ga je straks borstvoeding geven?” En laten we voorop stellen dat het antwoord altijd goed is als het voor jou goed voelt! Het is jouw kindje en jij voelt het beste aan wat voor jullie werkt.

Sommige mama’s kiezen niet voor borstvoeding omdat het dan voor vaders makkelijker zou zijn om een band met het kindje op te bouwen. Nou heb je als moeder inderdaad wel een kleine voorsprong omdat je lichaam oxytocine (het knuffelhormoon) aanmaakt tijdens de borstvoeding (en bevalling en seks). Dit feel good hormoon maakt dat je je verbonden en gelukkig voelt.

Dit wil niet zeggen dat vaders geen band opbouwen met hun baby, ze doen dit alleen op een andere manier en zonder die oxytocine. Daarom hebben we een aantal tips op een rijtje gezet die de (aanstaande) papa’s kunnen helpen bij het opbouwen van een band met jullie kindje. Belangrijk is het terugkerende element van alle handelingen. Zo bouwen vader en kind dagelijks, stapje voor stapje aan hun band.

1. Luiers verschonen

Klinkt misschien een beetje als het afschuiven van het vuile werk, maar baby’s voelen het als er voor ze gezorgd wordt. Luiers verschonen is daarvoor een ideal moment. Papa kan gekke bekken trekken, kietelen, knuffelen en plezier maken met de baby. Voor ons was het een vast ritueel tijdens de nachtvoedingen, papa verschoonde de luiers waarna ik de meisjes borstvoeding gaf; teamwork!

2. Badderen

Een heerlijk momentje voor zowel je kleintje als voor papa. De meeste baby’s kunnen heerlijk ontspannen in hun badje. Laat ze lekker samen van dat momentje genieten, heb jij ook even tijd voor jezelf!

3. Kiekeboe spelen

(Of zoals mijn peuterdochter zegt “kipenkoe”) Een spelletje dat vrijwel alle baby’s aan het lachen maakt. Onbetaalbare momentjes en zeg nou zelf; als je ze zo samen bezig ziet dan kun je toch niet anders dan verliefd zijn?

Lees verder

Lindsy83
7 jaar geleden

Dan doen wij het hier ook voor de papaband goed ;) Alleen overdag moet hij werken, maar verder doet hij alle bovenstaande dingen. :D