Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Werkende IVF vrouwen

En als je zelf zwanger bent, vertel het dan gelijk aan de collega die met IVF worstelt. Niet vertellen of iemand ontwijken is vaak nog pijnlijker en stel je eens voor dat uitgerekend zij het via via moet horen. Je IVF collega heeft een zesde zintuig waarbij ze vaak als eerste aanvoelt dat je zwanger bent.Als je echt wilt weten wat IVF betekent in het dagelijkse leven van een girl next door, lees dan Paaseitjes zoeken in het AMC. Ook te leen bij je bibliotheek.

Hoeveel belangengroepen zijn er voor werkende moeders? Tig vrouwennetwerken die zich op de werkende of ondernemende moeders richten en hun carrière. Ook in het bedrijfsleven wordt veel rekening gehouden met werkende moeders. Je kind naar de crèche brengen, thuiswerken als je kind ziek is, parttime werken, noem maar op. Maar… hoe is het met de groep werkende IVF-vrouwen gesteld? De vrouwen die dolgraag moeder willen worden en hier een zware strijd voor leveren? Die te pas en te onpas moeten haasten naar het ziekenhuis en hun agenda keer op keer last-minute omgooien voor een echo. Eén echo missen betekent gelijk een behandeling een maand opschuiven, elke echo is belangrijk en de datum en tijdstip wordt bepaald door het ziekenhuis.

Ik werkte om de hoek van het ziekenhuis, ideaal zou je zeggen. Toch viel het in de praktijk niet altijd mee. Het kwam regelmatig voor dat ik de middag ervoor pas wist dat ik de volgende ochtend verwacht werd, vaak net op een tijdstip dat ik een overleg of een belangrijke klantafspraak in de agenda had staan. Ook kan je niet inschatten hoe lang de wacht- en behandeltijd is. Als IVF-vrouw deed ik zo hard mijn best, en nog voelde ik dat ik tekort schoot. Volgespoten met hormonen maakt het er niet makkelijker op. Hoofdpijn, moe, vervelend, depressief, prikkelbaar zijn veel voorkomende bijwerkingen. Werkende moeders hebben het óók zwaar, heus, maar zij hebben één, twee of drie kinderen.

Heb jij een collega in een IVF-traject, probeer haar af en toe te ontlasten en te helpen. Zoals zij rekening houdt met jouw moederschap, is het fijn om onverwacht steun te krijgen of verrast te worden door een meedenkende collega. Een klein gebaar als zomaar een bloemetje, een kaartje of een geluksbrenger op haar bureau kan een groot verschil uitmaken. Want geloof me, het valt echt niet mee voor een werkende IVF-vrouw om alle ballen in de lucht te houden. Soms is het puur overleven. Ik had het geluk een lieve vrouwelijke manager te treffen die er voor me was, me begreep en naar me luisterde als ik het nodig had.

En als je zelf zwanger bent, vertel het dan gelijk aan de collega die met IVF worstelt. Niet vertellen of iemand ontwijken is vaak nog pijnlijker en stel je eens voor dat uitgerekend zij het via via moet horen. Je IVF collega heeft een zesde zintuig waarbij ze vaak als eerste aanvoelt dat je zwanger bent.Als je echt wilt weten wat IVF betekent in het dagelijkse leven van een girl next door, lees dan Paaseitjes zoeken in het AMC. Ook te leen bij je bibliotheek.

11 jaar geleden

Ja en het grappige is dan weer dat er mensen in je omgeving kunnen zeggen: misschien zou je er wat minder mee bezig moeten zij.....JAAAA echt goed advies hoor! En mensen zie zeggen: Toen ik het los liet was ik in ene zwanger.....hmmmm ook een goed advies! Wij hebben het 5jr los gelaten en er was toch echt in die 5jr geen enkele mogelijkheid op een spontane zwangerschap......los laten help echt niet en er niet mee bezig zijn is ook een fabel ;-)

11 jaar geleden

Ik plande elke keer na een mislukte poging direct een vakantie of een weekend weg. Even tot mezelf komen en de balans terugvinden. Ik boekte vaak niet langer dan 2 weken van tevoren. Bij mijn vorige cryo had ik net een paar dagen voor mijn vakantie een terugplaatsing. Het waren mijn mooiste wachtweken ooit, lekker in de zon in Egypte en terug bleek ik zwanger te zijn. Het is een miskraam geworden, maar heb even het heerlijke gevoel gehad van zwanger zijn. Zwanger blijven is ook niet vanzelfsprekend.

11 jaar geleden

Sandra wat herkenbaar. Je bent er ook heel bewust mee bezig alles gaat draaien om die ene poging waar je mee bezig bent. eigenlijk ben je al zwanger voordat je de terug plaatsing hebt zo intens ben je er mee bezig. niet te vergeten alle geweldige bijwerkingen van die rot hormonen

11 jaar geleden

Het veranderd je ook zo als mens omdat je niet meer bent wie je bent maar een baby maak machine......zo ervaarde ik het. Het leven draaide maar om een ding en dat was zwanger worden en zwanger blijven. Dat legt ook een enorme druk op je functioneren en dat merkt je baas ook. Wat ik ook merkte dat alle beslissingen die je maakte was met in je achterhoofd dat je wel eens zwanger kon zijn of ik was aan het rekenen en tellen want misschien viel je eisprong wel eens op die dag. Zelfs het plannen van een vakantie was soms iets waar ik helemaal niet mee bezig wilde zijn... Hadden jullie dat ook? Ik durfde op een gegeven moment niet verder te plannen als een paar wkn...