Snap
  • Zwanger

Welke kleur ogen krijgt je kind?

Iedereen is er natuurlijk benieuwd naar: welke kleur ogen krijgt je kind nou?

Als je baby'tje net geboren is, zien ze alles nog als een grote waas. Daarom kan je ook nog niet goed zien welke kleur ogen je kind nou echt krijgt. Het blijkt dus dat hier een formule voor is. Deze formule is natuurlijk niet altijd te vertrouwen, maar toch grappig om hier over te sparren.

Een blanke pasgeboren baby heeft nog geen kleurstof in zijn ogen, maar door lichtverstrooiing hebben de ogen van je kindje een blauwgrijze gloed. In het eerste jaar wordt er in de iris kleurstof aangemaakt waardoor er pas na een half jaartje te zien is welke oogkleur je kindje definitief krijgt. De ouders van een kindje met een getinte huid hebben meestal al te veel kleurstof voor blauwe ogen. Daarom hebben hun ogen meestal een lichtbruine of lichtgrijze gloed bij de geboorte. Op latere leeftijd wordt dit donkerder.

Is dit ook echt definitief?

Het blijkt dus dat zelfs na de eerste verjaardag van je kind, de kleur van de iris niet definitief is. Dit kan nog veranderen totdat je kind 6 jaar is. Dus welke oogkleur je kindje nou echt krijgt, is dus een redelijk groot vraagteken in de eerste jaren. De uiteindelijke oogkleur wordt door verschillende genen bepaald. Ouders geven weer kopieën van hun genen door aan hun kinderen. Hier een aantal voorbeeldjes voor wanneer je bruine, groene of blauwe ogen hebt.

Bruin

Als jullie beide bruine ogen hebben, hebben jullie dus beide een bruin gen. Je kind hoeft maar één zo'n bruin gen te erven en zijn oogkleur is bruin. Daarnaast is bruin het meest dominante gen en dit komt bij 75 procent van de mensen voor.

Groen

Als je als vader zijnde groen en blauw aan je kind doorgeeft, en als moeder zijnde blauw en blauw, zal je kindje groene ogen hebben. Dit wordt gebaseerd op de formule: de groene kopie is dominant over de blauwe kopieën. Zo zie je dus dat groen dominanter is dan blauw.

Blauw

Als jullie beide blauwe ogen hebben, hebben jullie dus beide in totaal 4 blauwe genen. Dit betekent dat je er bijna wel van uit kan gaan dat je kind ook blauwe ogen krijgt.

 

Wat is jullie oogkleur, en welke kleur ogen heeft je kind?

 

Bron: Erfocentrum

7 jaar geleden

Ik heb zelf bruin groene ogen mijn vriend blauw grijs. Dus we zijn erg benieuwd welke kleur de ogen van onze zoon word. Hij heeft nu blauwe ogen maar zie er nu ook wat grijs doorkomen. We wachten het af ben benieuwd

7 jaar geleden

Blauw, blauw en blauw! Ook de haarkleur is hetzelfde bij alle drie hoewel ons dochtertje Nikki een lichtere kleur blond heeft. Leve de Hollandse glorie ;)

7 jaar geleden

Het is leuk bedacht alleen bij ogen is dit niet helemaal van toepassing. Het klopt dat je dominant en resistente genen kunt hebben alleen is dit zelde homosicoot waardoor de oog kleur altijd anders kan uitpakken bij je kind. Alleen als je Ouders blauwe ogen hebben dan is het homosicoot. Hierdoor is 99% vast te stellen dat je kind blauwe ogen heeft. Daarbij is het ook nog eens een verschil per afkomst dan kan het wel zo zijn dat je bruin homosicoot kan hebben ( Afrikaans bloed, Molukse afkomst) hierbij is het ook vrijwel zeker dat je een kind hebt die voor 99% bruine ogen heeft. Ik mijn vriend en onze zoon hebben allemaal fel blauwe ogen. Mijn zus heeft bruin groen haar vriend bruin en hun dochter groen achtig. Maar mijn moeder heeft lichtbruine/groene ogen mijn vader grijs maar mijn broer daar integen donker bruin bijna zwart. Dus soms gaat het riedeltje niet op. Maar altijd leuk om te proberen het uit te rekenen.

7 jaar geleden

Dan kan het bij ons dochtertje nog alle kanten op gaan. Mijn man heeft blauwe ogen en mijn ogen zijn bruin/groen. Ze heeft nu blauw, waar bruin en/of groen doorheen lijkt te komen. Ben benieuwd..