Snap
  • Zwanger

Welke achternaam? Eens iets anders?

Hi! Ik ben Fee, en samen met Sam verwacht ik een eerste kindje. Super gelukkig zijn we!

Sam en ik zijn niet getrouwd, wel hebben we een samenlevingscontract. Dat was handig met de koop van ons huis en ik hoefde niet perse zijn achternaam te hebben. Die is namelijk niet heel spannend of mooi. Een beetje doorsnee. 

De mijne daarentegen is een exotische en frisse naam. Afkomstig van mijn Spaanse oma. Welke namen laat ik ivm privacy even achterwegen... Nu is de vraag, welke naam krijgt ons kindje? 

Sam is vrij stellig: zijn naam want anders lijkt het net of hij niet de vader is. Maar andersom vindt hij dat niet, dat ik dan niet de moeder lijk... Dat komt omdat (bijna) iedereen het volgens het 'boekje' doet. De naam van de vader. 

Ik vroeg me af hoe het hier zit: Welke achternaam draagt jullie kindje? En als jij zou mogen kiezen, zou het dan jouw naam zijn?  

6 jaar geleden

@F G wat een superherkenbaar verhaal, ik zit in hetzelfde schuitje nu 32 wk zwanger en ik wil heel graag dat hij mijn achternaamkrijgt maar mijn vriend wil zijn achternaan.. wij hebben dus nog een 'strijd' te voeren, wat fijn om te lezen dat jouw vriend hier niet moeilijk over deed

6 jaar geleden

Ik zei bij mijn kinderen geheel op roze wolk natuurlijk de naam van de vader! Lekker normaal traditioneel! En als haar op m'n hoofd heb ik zoveel spijt nu, aan de kant gezet voor een collega werd ik na 16 jaar samen zijn. Net 4,5 jaar droeg ik ook eindelijk de naam van mijn kinderen. Het was zooooo belangrijk voor mij om dezelfde naam als mijn kinderen te dragen. Maar poef meneer valt met z'n piemel in een ander ik ben naam af en mijn kinderen lopen met zijn naam rond!!! Ik zorg voor ze dag en nacht al heel hun leven nu ook 26/27 per maand. Maar ze moeten zijn naam nog steeds dragen. Ik heb ondanks mijn ernstig chronische ziekte zonder medicijnen zwangerschappen, keizersnedes en 10 maanden per kind borstvoeding (met veel liefde overguns) doorstaan! Maar wie gaan er dadelijk op vakantie als hele familie Janssen? Inderdaad vaderlief die het verrekt ook maar een euro voor deze lopende baarmoeder te betalen en zijn nieuwe vrouw mevr. Janssen met kinderen Janssen en meneer Janssen! En wat ben ik! Mijn eigen achternaam in mijn uppie alleen alsof ik er niet toe doe! De kinderen willen zelfs mijn naam dragen maar dat staat vaderlief niet toe! Had ik maar.... had ik maar ... had ik maar naar mijn opa geluisterd! Meid mijn advies! Relaties zijn tegenwoordig niet meer voor eeuwig hoe erg we dat ook hopen en soms geloven! Geef jou kind de naam van jou... van jou baarmoeder.... jou bloed ... jou alles! Niet van de toevallige spermadonor die nog moet gaan bewijzen een goede vader te worden! Maar ok..... dat is dan mijn Mening Liefs Linda

6 jaar geleden

Hi Desi, dit zou allemaal opgelost kunnen worden door een dubbele achternaam: geen keuzes meer! Teken de petitie op https://petities.nl/petitions/dubbele-achternaam-in-nederland?locale=nl

6 jaar geleden

De petitie is nog niet succesvol geweest omdat ex-minister Van der Steur deze heeft afgewezen (want: 'niet urgent genoeg probleem'), maar uiteraard gaat de strijd door! Zolang wij nog niet voor een dubbele achternaam kunnen kiezen, terwijl dit in landen om ons heen heel gewoon is, blijven we actie voeren. Teken de petitie op https://petities.nl/petitions/dubbele-achternaam-in-nederland?locale=nl