
Week 35: 10x de meest gestelde vragen
Moeders en Mamaplaats-experts geven antwoord
1. Ik heb last van voorweeën, wat kan ik eraan doen?
Moeders zeggen:
"Ik heb ook last van voorweeën en ik ben al 6 x naar het ziekenhuis geweest. Iedere keer flinke weeën zonder resultaat (dacht ik). Maar door de zware weeën is ze wel ingedaald. En nu doet het tussen mijn benen zeer en mijn onderbuik. Mijn tip: ik heb nu 2 paracetamol gepakt en lig op de bank. Zometeen nog even douchen voor de nacht."
"Bij mij helpen een warme douche, een warme kruik of lekker in bad met de warme douchekop op je buik tegen de voorweeën. Dit helpt echt je baarmoeder te ontspannen. Mijn verloskundige gaf aan dat je ook gerust 2 paracetamol kunt nemen van 500 mg. Dit kan net de scherpe kantjes eraf halen en je een goede nachtrust bezorgen."
Expert geboortecoach Esther zegt:
Voorweeën zijn niets anders dan oefeningen van je baarmoeder. Je baarmoeder is zich aan het klaarmaken voor het grote werk. Je kunt al weken voor de geboorte 'last' krijgen van oefen weeën en helaas zeggen ze niets over wanneer je bevalling zich gaat aandienen. Soms heb je een hele dag of nacht voorweeën en gebeurt er verder niks. Maar het kan ook zijn dat de voorweeën langzaamaan overgaan in echte weeën.
Voorweeën komen meestal onregelmatig. Om de 15 minuten, dan weer om de 10 minuten, soms zit er misschien wel 6 minuten tussen waardoor je kan denken dat je bevalling is begonnen. Voorweeën houden meestal maar kort aan en zijn nog niet zo pijnlijk. Ontspanning is hier de sleutel! Neem een warm bad of een warme douche. Of doe een ontspanningsoefening of meditatie. Doordat je geest tot rust komt, komt je lichaam dat ook. De voorweeën zullen dan afzwakken, of juist doorzetten naar echte weeën.
Ben je zo rond de 40 weken zwanger? Dan kun je je voorweeën een extra zetje geven. Door veel te knuffelen, kussen en vrijen met je partner bijvoorbeeld. Hierdoor gaat de oxytocine, het knuffelhormoon, in je lichaam rijkelijk stromen. Oxytocine zorgt voor het samen trekken van je baarmoeder (als je niet zwanger bent is dat een orgasme!). En het zorgt ervoor dat je lichaam endorfine, een hele krachtige pijnstiller, aanmaakt. Door dit soort natuurlijke trucjes toe te passen heb je kans dat je voorweeën gaan doorzetten en dat de bevalling begint.
Ben je nog geen 37 weken zwanger en heb je last van voorweeën of harde buiken? Dan is dat echt een teken van je lichaam dat je rustiger aan moet gaan doen! Wij willen als moderne vrouw alles tegelijk. Moeder worden, blijven doorwerken, een sociaal leven. Ons leven is ontzettend hectisch.
Maar jouw lichaam is een mens aan het maken. Dat kost enorm veel energie. Als jij gewoon blijft doorpezen dan fluit je lichaam je terug. Luister dus goed naar je lichaam, ze heeft je veel wijze lessen te vertellen.
Deze moeder heeft al bijna twee weken last van voorweeën. Lees hier haar hele verhaal >>
2. Help! Hoe voorkom ik lekkende tepels?
Moeders zeggen:
"Volgens mij kan je lekkende tepels niet voorkomen, zeker niet als je net een warme douche hebt genomen! Ik heb het sinds week 30 zelfs de hele dag door. Ik gebruik gewoon doormidden geknipte inlegkruisjes/maandverband."
"Ik denk niet dat je lekkende tepels kunt voorkomen. Maar wat goed helpt tegen natte plekken in je t-shirt zijn de compressen van nuby, echt ontzettend fijn en kan ik langer mee doen dan welke andere compredan ook."
Borstvoedingsexpert Kirstin | MPexpert:
Lekkende tepels? Oh ja, die had ik zeker! Zeker gedurende de eerste maanden.
Als ik rechts voedde, dan deed links vrolijk mee en vice versa. Maar ook rondom voedingstijd liep de melk spontaan uit mijn borsten. Ik hoefde bij wijze van spreken naar mijn baby te kijken of ik voelde nattigheid.
Last heb ik er nooit echt van gehad, behalve dan als het zoogcompres verschoof en ik met een natte vlek in bed lag en ik heb ook wel eens een natte vlek in mijn shirt gehad, ach.... Hoe erg is dat? Met kinderen zit je sowieso altijd wel onder de vlekken, of ben ik de enige?
Ik gebruikte dus zoogcompressen (borstvoedingscompressen klinkt trouwens wat fraaier), soms wel twee tegelijk, bij voorkeur van een eco friendly label (Naty of Natracare). Ik had ze ook altijd bij me. Naarmate de borstvoedingsperiode vorderde en het lekken minder hevig werd, stapte ik over van wegwerpcompressen naar een wasbare eco katoenen variant. Voorheen lekten die namelijk nog te snel door. Tegenwoordig geef ik nog steeds borstvoeding, maar mijn borsten lekken al heel lang niet meer. De wasbare voedingscompressen doen het nu goed als reinigingspad voor mijn gezicht!
Lekkende borsten kunnen onhandig zijn, maar komt vaak voor. Heb je echter last van continu lekkende borsten, wellicht ook van een sterke toeschietreflex en eventueel verstopte melkkanaaltjes of (terugkerende) borstontstekingen? Misschien is er sprake van een te grote melkproductie. Neem dan contact op met een lactatiekundige voor advies.
Deze moeder had vooral na de bevalling extreem veel last van lekkende tepels. Lees het hier >>

3. Moet mijn geboorteplan al rond zijn in deze week?
Moeders zeggen:
"Je geboorteplan moet in week 35 wel rond zijn. Volgens mij had ik het al met 32 weken al gedaan! Ik had alleen niks speciaals te melden. Haha, we zien wel hoe het loopt."
"Je hoeft het geboorteplan nog niet rond te hebben geloof ik. Over 2 weken hebben mijn vriend en ik een gesprek gepland om de bevalling en eventuele wensen te bespreken. Ik ben nu 34+3 dus dan 36+3. Verder gaan we geen geboorteplan maken, ik laat het maar op me afkomen."
Kinderverpleegkundige Marloes | MPexpert zegt:
Wat ik mee wil geven is dat mijn ervaring is dat een geboorteplan schrijven veel steun kan bieden maar het ook voor veel onrust kan zorgen als het helemaal anders loopt.
Het is goed de mama's en papa's mee te geven dat een bevalling altijd anders kan lopen en dat er dan keuzes moeten worden gemaakt voor het kindje en de mama die waarschijnlijk niet van te voren zijn besproken.
Geboortecoach Esther | MPexpert zegt:
Ik persoonlijk vind dat je niet vroeg genoeg met een geboorteplan kunt beginnen. Maar de meeste verloskundigen bespreken het plan zo rond de 34 weken. Maar stel nou dat er iets in je plan staat waar jij en de verloskundige het niet over eens worden. Dan is er niet heel veel tijd meer om daar samen uit te komen, of om een andere verloskundige te zoeken.
Voorbereiden op de geboorte is ontzettend belangrijk. Je lichaam gaat een topprestatie leveren. En dat gaat helemaal vanzelf. Maar toch kun je door je goed voor te bereiden zelf een grote invloed uit oefenen in hoe je de geboorte ervaart. Zie het als de marathon. Je weet dat je benen kunnen rennen, dat gaat vanzelf. Maar het zou niet in je opkomen om onvoorbereid de marathon lopen. Goede voorbereiding zorgt voor beter resultaat. En zo is het ook met de bevalling.
Denk dus al vroeg na over hoe jij de geboorte het liefst zou willen beleven. En focus je dáarop. Verdiep je in alle mogelijkheden en bespreek dit ruim van tevoren met je zorgverlener.
Een zorgverlener moet ten alle tijde akkoord gaan met jouw plan. Hij of zij is wettelijk verplicht jou die zorg te geven die jij wenst. Zij mogen hierin een advies geven, maar nooit een mening. Kies dus een zorgverlener die achter jouw wensen staat.
4. Versiering voor de geboorte; ja of nee?
Moeders zeggen:
"Ja, super leuk om versiering te hebben hangen als je kindje geboren is. Maar hier is het gebruikelijk dat familie en of vrienden de boel versieren. Ik heb voor mijn eigen versiering dus niks hoeven doen. Voor vrienden hebben wij een keer een leuk bord via marktplaats gekocht! We moesten toen alleen zelf de naam opplakken."
"Ik heb de versiering voor de geboorte van de kleine zelf gekocht. Wij hebben een naamslinger voor het raam hangen van KiddyColors. En dan nog wat honeycombs erbij..."
Fashion Rosanne | MPexpert zegt:
Mijn ouders (lieverds dat ze zijn) hadden ons huis van binnen en van buiten versierd. Ik heb dus zelf niks in huis hoeven te halen op gebied van versiering.
Qua geboortebord/naambord hadden we een uitvergroting van de voorkant van ons geboortekaartje tegen het raam aan geplakt. Verder hadden de buren beide keren een Nijntje in de voortuin gezet.
Lekker makkelijk dus! Mocht je wel zelf aan de slag gaan, dan is partydeco.nl zeker een aanrader!
5. Klotsende enkels, wat doe ik eraan?
Moeders zeggen:
"Tegen vocht vasten houden kan veel water en venkelthee drinken helpen."
"Ik heb hier ook erg veel last van vocht in mijn voeten. Ik kreeg laatst de tip bleekselderij eten of bleekselderij koken en dan het vocht daarvan drinken."
Geboortecoach Esther | MPexpert zegt:
Het beste wat je kunt doen tegen die dikke enkels is vooral veel blijven drinken en 's avonds met de benen omhoog zodat het vocht afgevoerd kan worden.

6. Hoe bereid ik een broertje/zusje voor op de baby?
Moeders zeggen:
"Kleine kindjes kun je volgens mij niet echt voorbereiden op de komst van een baby. Ons zoontje is bijna 1 jaar, dus die weet helemaal niet wat er aan de hand is. Geen voorbereiding, maar na de geboorte gaan we er wel heel bewust mee om, zodat hij zich niet minder belangrijk gaat voelen. We zeggen bijvoorbeeld tegen het kraambezoek dat ze echt eerst hem groeten en niet meteen naar de baby rennen. Verder gaan we hem overal bij betrekken."
"Ik heb een zoon van bijna 4 en van net 2 en ik ben druk bezig hen voor te bereiden op de komst van hun broertje. Ze gaan vaak mee naar de “babydokter”. De oudste snapt het aardig, de jongste niet. Bij de babykamer hebben beide mannen geholpen met het uitzoeken van de knuffels. Als de bevalling begint dan komt oma bij ons thuis, ik ga bevallen in het ziekenhuis. Als ik thuis kom dan mogen de grote broers als eerste kennismaken met hun broertje en het vasthouden, daarna pas de oma’s en opa. Als we ‘s nachts thuiskomen dan maken we ze niet wakker. De kraamweek wordt al intensief voor hun met bezoek, kraamhulp helpen etc etc."
Geboortecoach Esther | MPexpert zegt:
Er zijn hele leuke boekjes te koop die kunnen helpen met het voorbereiden van je kindje op de komst van een breortje/ zusje. Zelf kocht ik de boekjes 'Ik word grote zus' en 'Baby op komst'.
Zelf werk ik als echoscopist bij een pretecho bureau. Veel ouders komen samen met hun kinderen om naar hun broertje of zusje te kijken. Mijn ervaring is echter dat dat toch voor kinderen nog te absttract is. Ze kijken 2 tellen naar het scherm en gaan dan spelen met de blokken in de kamer. Wat oudere kinderen vanaf een jaar of 9 vinden het vaak wel interessant.
Voor de bevalling: Doe waar je je goed bij voelt. In veel mooie geboortefilms op YouTube is te zien hoe een broertje of zusje ook mooi bij de geboorte aanwezig kan zijn. Een hele mooie manier om te binden als nieuw gezin! Maar jullie als ouders weten zelf het beste of jullie oudere kindje dit aankan. Ik kan me ook zo voorstellen dat het jou tijdens de bevalling teveel afleidt. En just het kruipen in je coconnetje is zo belangrijk voor een soepel geboorteproces.
Zorg na de geboorte dat jullie even ruim de tijd krijgen om te binden als nieuw gezin. Geen opa's, oma's of kraamzorg erbij. Maar echt even tijd voor jullie en de nieuwe situatie.
Zo kun je je kind voorbereiden op de komst van een kleintje >>

7. Ik heb mijn baby al de hele dag niet gevoeld. Gaat het wel goed?
Moeders zeggen:
"Heel erg herkenbaar dat je je afvraagt of het wel goed gaat met je baby als je het al een tijdje niet gevoeld hebt. Ik heb mijn meisje tijden amper gevoeld omdat ze met zowel hoofd als voeten (dubbelgevouwen) bovenin lag waar ook mijn placenta ligt. Nu ze gedraaid is voel ik haar wat vaker maar alsnog verschilt het erg per dag."
"Ik heb ook wel eens dat ik mijn baby een dag niet voel. Maar ik zie het als voorbereiding op straks als ze geboren is. Soms zijn ze heel druk en erg in de weer, en soms zijn ze zooooo relaxed. Zo lang je ze nog voelt gaat het goed!"
Geboortecoach Esther | MPexpert zegt:
Vanaf 28 weken 'moet' je je baby elke dag even voelen. Als je goed oplet zul je merken dat je baby al een heel eigen ritme heeft in je buik. Je kunt precies weten wanneer je baby wakker is en wanneer hij slaapt. Omdat wij de hele zwangerschap hard doorwerken hebben we wat minder aandacht voor de bewegingen van de baby. Probeer daarom dagelijks even een momentje vrij te maken om bewust contact te maken met je baby. Je zal merken dat als je even rustig gaat liggen en echt met je aandacht naar je buik gaat, dat je baby daarop reageert.
Voel je je baby echt niet goed bewegen en maak je je zorgen? Bel altijd direct je verloskundige. Minder leven voelen kan een teken zijn dat je baby zich niet lekker voelt in de buik. Je verloskundige zal bij je thuis komen om naar het hartje te luisteren en je eventueel voor controle naar het ziekenhuis sturen voor een hartfilmpje. Dat doet ze liever 10 keer teveel dan 1 keer te weinig. Voel je dus absoluut niet bezwaard om te bellen!
8. Kraamvisite of kraamfeest?
Moeders zeggen:
"Ik kies gewoon voor kraamvisite en niet voor een kraamfeest. Maar ik wil wel dat de kraamvisite op afspraak komt. Ik ken trouwens ook niemand die een kraamfeest heeft gegeven. Dus dat speelt ook mee. Nog een tip voor alle moeders voor als de baby er is en je hebt kraamvisite: jullie beslissen over wie de baby vasthoudt. En kijk wat het kleintje nodig heeft en fijn vind. Dit gaat voor beide events op."
"Wij hebben (bij beide kinderen) gekozen voor een kraamfeest, omdat mijn man in de horeca zit en wij beide grote families hebben waardoor ik dan weken lang met visite zou zitten. Wij hebben op het feest het wiegje neergezet en waar de kindjes lekker in lagen te slapen. En de mensen die dichtbij je staan komen uiteraard toch wel gewoon thuis langs, maar dat voelt voor mij ook niet als moeten. We gaan het ook nu weer zo doen want een kraamfeest bevalt ons prima."
Fashion Rosanne | MPexpert zegt:
Wij hebben bij onze beide zoontjes gekozen voor 'normaal' kraamvisite. Directe familie kwam in de eerste dagen, vrienden/collega's/verdere familie kwamen in de weken erna. Lekker verdeeld dus.
Ik vond het heerlijke die eerste week en de week erna, nog lekker in onze baby bubbel te blijven hangen.
Lees hier het verhaal van een moeder die helemaal niet heeft nagedacht over de kraamvisite >>

9. Old school beschuit met muisjes of iets anders?
Moeders zeggen:
"Wij gaan gewoon voor standaard beschuit met muisjes. Het hoort er een beetje bij en het is weinig werk. En zelf vind ik beschuit met muisjes heerlijk. Je zou ook eens op Pinterest kunnen kijken voor inspiratie."
"Ik ga wel voor de old school muisjes maar dan in een ander jasje. Bij mijn dochter had ik lange vingers met muisjes en chocozoenen met muisjes, topje eraf gesneden en in de muisjes gedoopt."
Fashion Rosanne | MPexpert zegt:
Ik ben gegaan voor beschuit met muisjes. Lekker standaard ook hè? Voor de kinderen hadden we geboortekoekjes (van geboortekoekjes.nl) Kopje thee/koffie stond natuurlijk ook klaar.

10. Welke tips zijn er tegen brandend maagzuur?
Moeders zeggen:
"Wat bij mij het beste helpt tegen brandend maagzuur is vla of melk!"
"Een goede tip tegen brandend maagzuur is het hoofdeinde van het bed iets omhoog zetten. Verder moet je weinig tot geen koolzuurhoudend drinken. En het eten van komkommer en watermeloen kan ook helpen (het werkt bij mij in ieder geval wel naast de Rennies)."
Sophie | Redactie zegt:
Eet kleine porties, dus liever vaker eten dan 3x per dag. En het klinkt misschien heel gek maar een hapje rauwe havervlokken kan super goed helpen.