Snap
  • Zwanger
  • Bevalling
  • ziekenhuis
  • vluchttas
  • Vluchtkoffer

Wat zat er in mijn vluchtkoffer? (TE VEEL)

Wat zit er in mijn vluchtkoffer?

Ik heb tal filmpjes en artikelen gelezen over wat nou echt belangrijk is om mee te nemen naar het ziekenhuis wanneer je gaat bevallen. Ja, dat is voor iedereen verschillend maar ook hierin is de basis vrijwel hetzelfde. We willen tenslotte allemaal dat de baby maar ook jij aangekleed naar huis gaat ;)

In dit artikel lees je wat ik meenam & daadwerkelijk gebruikt hebt 

Tas of koffer?

Ik heb gekozen voor een kleine trolley, zo eentje die je ook als handbagage mee mag nemen in het vliegtuig. Hier was ik achteraf ook heel blij mee. Je hoeft niet te tillen, want geloof me je neemt echt veel mee! In een koffer heb je vaak 2 compartimenten, deze had ik zo ingedeeld dat één kant van mij/ons was en de andere kant voor de baby, vond ik heel overzichtelijk.

Wat neem ik mee?

Comfortabele kleding

Je komt aan in het ziekenhuis, de kleding die je op dat moment aanhebt zijn misschien niet het meest comfortabel. Ik had een lekker zittende joggingbroek/legging mee; ook fijn om in naar huis te gaan na de bevalling. Een ruim zittende pyjama is ook niet overbodig, je weet niet hoelang de bevalling gaat duren en hoelang je moet blijven. Ik kreeg nog als tip om extra dikke sokken mee te nemen want je schijnt koude voeten te krijgen als je gaat bevallen of gaat beginnen aan de pers fase. Ik droeg wel sokken, maar korte enkelsokjes. Het kan aan mij liggen maar ik had het behoorlijk warm en moest niet aan dikke sokken denken!

Wat heb ik gebruikt?

Ik ging naar het ziekenhuis in een zwangerschaps legging en een oversized trui die lekker los over de buik viel. Ik wilde tijdens het opvangen van de weeën geen strakke kleding om mijn lijf. De legging ging ook meteen uit toen we geïnstalleerd waren op de verloskamer. Tijdens de bevalling heb ik alleen een zwangerschaps bh gedragen. Toen we eenmaal naar huis mochten droeg ik een ruim zittende joggingbroek en een trui. Een pyjama heb ik zelf niet gebruikt, ook omdat wij niet hoefde te overnachten in het ziekenhuis.

Tip: Gebruik de boxers van je partner of koop zelf een paar extra grote herenboxers, deze zijn perfect om het kraamverband in te doen na je bevalling!

Kleding voor de baby

Ik nam genoeg mee, je weet niet welke maat kleding je baby gaat dragen. Achteraf denk ik wel dat elke baby in maatje 50 zou kunnen passen. (Is wel merk afhankelijk, de ene maat 50 is de andere niet).

Ik had mee:

2x romper maat 50

1x romper maat 56

2x mutsje

2x sokjes

2x pakje maat 50

1x pakje maat 56

1x jas of vestje maat 50/56

Ik had setjes gemaakt en deze ingepakt in zip lock bags. Er een briefje bijgedaan welke maat het was en wat het geboortepakje moest gaan worden. Zo weet de verloskundige/kraamverzorgster welke ze moet klaarleggen, want tijdens je bevalling wil je daar niet meer over nadenken.

Wat heb ik gebruikt?

Ze hadden voorspeld dat Mika een grote baby zou zijn, dit viel achteraf best wel mee dus ik was blij om toch maat 50 ingepakt te hebben. Mika heeft in het ziekenhuis een romper, geboortepakje, mutsje en sokjes in maat 50 aangekregen, maat 56 was nog veel te groot.

Navelklem of cordring?

Sinds een tijd is de cordring een nieuwe methode om de navel af te klemmen, dit word nu ook veelvuldig gebruikt. Deze moet je wel zelf aanschaffen en zit ook niet standaard in een kraampakket zoals de navelklem. De navelklem gebruiken ze nog altijd in het ziekenhuis en hoef je ook niet perse mee te nemen.

Wat heb ik gebruikt?

Wij wilde graag de cordring gebruiken en heb ik online gekocht voor €2,49 en deze ook ingepakt bij het geboortepakje in de vluchtkoffer. Alles handig bij elkaar.

Verzorgingsproducten

Ik had een kleine beautycase ingepakt met verschillende spulletjes.

- Deoderant/haarborstel/shampoo/doucheschuim/tandenborstel/bodylotion/haar en bodyspray/lippenbalsem en nagellak remover pads.

Wat heb ik gebruikt?

Ik hoor je denken; wat dacht zij? Lijkt wel een dagje wellness ipv een bevalling! Ben ik het helemaal met je eens, haha.

De doucheschuim, deodorant, tandenborstel en tandpasta is wel echt heel fijn om na de bevalling even jezelf mee op te frissen. Iedereen die al eens is bevallen raadde mij aan om lippen balsem mee te nemen, want van al dat puffen schijn je droge of gebarsten lippen te krijgen. Dit was in mijn geval gelukkig niet zo, al heb ik het soms wel even gebruikt gewoon omdat het lekker aanvoelde en ik het toch bij me had. (Toen de weeën nog niet zo heftig waren, haha)

De nagellak remover pads waren puur voor medische noodzaak; mocht ik gemonitord moeten worden of een spoed keizersnede krijgen dan meten ze je zuurstof via je wijsvinger en ook daarover las ik dat dat niet altijd lukt als je nagellak op hebt. Ik moest inderdaad gemonitord worden en dat lukte prima met een mooie hand gelakte nagels!

Bleek achteraf niet nodig, ging gewoon over mijn nagellak heen.

Geboorteplan

In je zwangerschap word er je gevraagd om een geboorteplan te maken, zodat de artsen maar ook jij zelf goed in beeld hebben wat jij/jullie zouden willen bij de bevalling. Dit bespreek je ook eerst met je eigen verloskundige, maar als je nou plots medisch word (zoals in mijn geval) is het voor jezelf misschien prettig dat ook zij kunnen doorlezen wat je wensen zijn.

Spullen voor de partner

Tuurlijk, wij vrouwen gaan bevallen maar voor de man kan het prettig zijn om ook even van shirt te kunnen wisselen. Je weet nooit wat er allemaal tijdens een geboorte kan gebeuren en of je langer zal moeten blijven. Dan heb je het in ieder geval maar bij je. En ja; ik ben de vrouw die dat netjes voor hem inpakt, haha.

Tip waar ik zelf eerst nog niet aan gedacht had & dus heel blij was dat het mij verteld werd: Muntstuk voor de rolstoel bij het ziekenhuis. 

Je kan uiteraard zoveel meenemen als je zelf zou willen, er is geen geschreven regel voor wat wel en niet mag en/of nodig is. Het is jou bevalling! 

Liefs, x