Snap

Wat wel en niet te eten en drinken tijdens je zwangerschap!

De test is positief, je bent zwanger! Natuurlijk is daar als eerste de blijdschap van een zwangerschap, maar daarna komen de twijfels en de vragen. Je wilt het beste voor je ongeboren kindje maar hoe weet je of iets ook het beste is?

Om de ontwikkeling van de foetus niet in de weg te staan, is het nodig om zo ook je voedingspatroon op je zwangerschap aan te passen. Wat zijn nu producten die je beter kan laten staan en welke producten zijn juist goed voor de ontwikkeling van je zwangerschap?

Drinken Om te beginnen, wat kan je beter niet drinken als je zwanger bent? Het is af te raden meer dan 4 koppen koffie per dag te drinken. Te veel cafeïne-inname heeft een slechte invloed op het geboortegewicht van je ongeboren kind. Als je geen koffie drinkt, dan is het beter om niet meer dan 8 glazen thee of cola te drinken. Hier zit namelijk ook cafeïne in, al is het in lagere hoeveelheid dan koffie.

Naast koffie wordt alcohol ook afgeraden. Alcohol remt de ontwikkeling van de hersenen en vergroot de kans op vroeggeboorte.

Ook rauwe melk is niet goed om te drinken als je zwanger bent. Melk uit de supermarkt is goed, maar melk rechtstreeks bij de boer vandaan is rauw en dit is slecht omdat er een bacterie inzit, de listeriabacterie. Zachte kazen gemaakt van deze rauwe melk zijn dus ook niet goed voor de foetus.

Eten Een aantal dingen die worden afgeraden om te eten tijdens de zwangerschap zijn de volgende: rauw vlees, rauwe vleeswaren en lever. Lever bevat veel vitamine A en dit is ongezond. Rauwe vis, schelpdieren en Nederlandse paling zijn ook niet aan te raden.

Er zijn ook een aantal kruiden die beter vermeden kunnen worden: anijs, basilicum, dragon, kaneel, salie en venkel. Deze kruiden bevatten schadelijke stoffen en worden tijdens de zwangerschap afgeraden.

Daarnaast is het belangrijk niet te veel zout te eten. Van zout kan de bloeddruk stijgen en dit is gevaarlijk voor zowel moeder en foetus. Drop is ook beter om niet te veel in te nemen omdat dit door het bestandsdeel zoethoutwortel extract er ook voor zorgt dat de bloeddruk stijgt.

Juist wel eten en drinken! de dingen die je juist wel kan innemen zijn de volgende dingen: spruitjes, kool, broccoli en witlof. Hier zit veel ijzer en antioxidant in. Noten, zaden en plantaardige olie zijn goed voor de vitamine E en 1 a 2x per week (het liefst vette) vis is goed voor de ontwikkeling van de hersenen door de omega3-vetzuren.

Daarnaast zijn calciumrijke producten als melk, yoghurt en kaas goed voor de botten van de baby en is vezelrijk voedsel goed om verstoppingen te voorkomen!

10 jaar geleden

In de eerste weken van de zwangerschap vond ik het behoorlijk lastig met wat wel en niet mocht tijdens de zwangerschap want je wilt toch het beste voor je ongeboren kindje? Ik heb nooit gerookt dus dit was al een pluspunt en drinken deed ik ook maar zelden dus dit waren geen probleempunten maar vaak vroeg ik me wel af mag ik dit nu wel of niet nemen? Gelukkig vroeg mijn verloskundige al snel of ik het ook lastig vond met voeding en drinken om dingen te vermijden die niet mochten. Ze had hiervoor een handig lijstje gemaakt die je zo in je tas/portemonnee kon doen en altijd bij je had dus als ik het niet wist dan kon ik even snel spieken!