Snap
  • Zwanger
  • baarmoeder
  • Curettage
  • asherman
  • ashermansyndroom
  • Verklevingen

Wat is het Syndroom van Asherman en wat betekent het voor een mogelijke zwangerschap?

Voor diegene die mijn ‘pech, pech, pech’ blogposts volgen; dit bericht is eigenlijk een losstaand verhaal. In dit stukje vertel ik kort wat over het Asherman Syndroom en welke risico’s dit meebracht in mijn zwangerschap.

Eerder heb ik jullie verteld dat ik door mijn eerste miskraam een bacteriële infectie heb opgelopen en er daarom een spoed curettage moest worden uitgevoerd. Helaas heb ik hierdoor het Syndroom van Asherman ofwel de Ziekte van Asherman opgelopen.

Wat is Asherman

Bij Asherman raakt je baarmoederslijmvlies beschadigd en gaat aan elkaar kleven. Er ontstaan hierdoor allemaal draden en weefsel door je baarmoeder en de zijkanten van je baarmoeder groeien als het ware aan elkaar vast. Je hele baarmoeder kan hierdoor dichtgroeien en je wordt onvruchtbaar. Er zijn verschillende stadia van Asherman. Je kunt het licht hebben maar ook zo erg dat opereren eigenlijk niet meer mogelijk is. In 95% van de gevallen is het gelukkig te opereren.

Hoe ontstaat Asherman

Asherman ontstaat meestal na de eerste zwangerschap. Dit kan komen door:

* een curettage

* het weghalen van de placenta

* een keizersnede

* het weghalen van vleesbomen of poliepen

* een operatie aan de baarmoeder

* een infectie van of in de baarmoeder

Het vaakst komt Asherman voor na een curettage. Een curettage wordt dan ook vaak afgeraden na een miskraam.

Hoe merk je dat je mogelijk Asherman hebt?

Mocht je na een van bovenstaande ingrepen opeens weinig of geen bloedverlies meer hebben tijdens de menstruatie dan kan dat duiden op Asherman. Sommige vrouwen krijgen wel nog de bekende menstruatiekrampen en soms zijn deze zelfs heftiger maar anderen hebben helemaal geen pijn. Je cyclus verandert overigens niet. Je behoudt dus wel je eisprong.

Toen ik Asherman kreeg had ik tijdens de menstruatie geen bloedverlies of krampen meer.

Toen ik wist dat ik vermoedelijk Asherman had ben ik mijn cyclus gaan bijhouden. Ik merk namelijk vrij duidelijk wanneer ik een eisprong heb. Toen ik daar 14 dagen bij optelde voelde ik wel degelijk wat gerommel in mijn buik/baarmoeder. Dit bevestigde het vermoeden dat ik Asherman had. 

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Helaas lopen veel vrouwen lang rond met klachten voordat er pas een Asherman diagnose gesteld wordt. Asherman komt niet vaak voor en bij veel artsen is het dan ook niet echt bekend. Soms wordt er een echo gemaakt waarop men ziet dat je dun baarmoederslijm hebt. Dit alleen betekent nog niks maar in combinatie met alle andere klachten kan dit op Asherman wijzen. In de meeste gevallen zal vervolgens een hysteroscopie uitgevoerd worden. Dit gebeurt op de poli, dus zonder verdoving met alleen wat pijnstillers. Een dun metalen staafje wordt dan via de baarmoedermond in de baarmoeder gebracht. Hierin zit een camera en daarmee kunnen ze zien of er verklevingen in je baarmoeder zitten. Als dat zo is wordt je als het goed is doorverwezen naar het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp/ Haarlem of sinds kort naar het UMC in Utrecht. Hier zitten de beide Asherman specialisten. Ik zou je niet aanraden een andere arts de Asherman behandeling te laten uitvoeren, het is echt specialisten werk.

In mijn geval was al op de echo te zien dat mijn baarmoeder een grote puinhoop was. Een hysteroscopie zou dus geen zin hebben en/of niet mogelijk zijn. Tijdens de operatie zouden ze kijken wat de toestand van mijn baarmoeder was en of het echt Asherman was.

Hoe wordt Asherman behandeld?

Heb je lichte verklevingen dan kunnen deze wellicht tijdens de hysteroscopische controle gelijk verwijderd worden. Is dit niet het geval dan word je opgenomen in het ziekenhuis voor een dagbehandeling. Dit is wat ze bij mij gedaan hebben. Er wordt met je besproken of je onder narcose wilt of een ruggenprik.

Ik heb gekozen voor het laatste aangezien ik dacht dat het actief meemaken van de behandeling me zou helpen met de verwerking. Ik kan me echter ook voorstellen dat anderen het liever gewoon achter de rug willen hebben. Volgens mij duurde mijn operatie ongeveer 45 min. Tijdens de operatie knipten ze de verklevingen weg en keken ze met vloeistof in de baarmoeder waar de verklevingen en doorgangen zaten. Bij mij konden ze helaas niet gelijk alles weghalen en hebben ze 2 maanden later dmv een hysteroscopie de rest nog weggehaald. In ieder geval was de operatie gelukkig geslaagd. Op het bovenstaande plaatje zie je ongeveer hoe mijn baarmoeder verkleefd was. 

Het herstel van de operatie

Aan het einde van de dag mag je weer naar huis. In principe heb je naast wat bloedverlies niet heel veel last of pijn na de operatie. Het is wel goed om het een paar dagen rustig aan te doen, je hebt immers een operatie gehad. 

Aan het einde van de operatie plaatsen ze een spiraaltje zonder hormonen of koper. Dit spiraaltje moet 2 maanden blijven zitten zodat het baarmoederslijmvlies weer kan herstellen zonder aan elkaar te kleven. Het spiraaltje houdt de baarmoeder dus open. Ook krijg je hormoontabletten die ervoor moeten zorgen dat het baarmoederslijmvlies weer herstelt en aangroeit. Na 2 maanden gaat het spiraaltje eruit en stop je met de hormonen. Ongeveer 2 weken later vindt er een controle hysteroscopie plaats om te zien of je baarmoeder goed aan het herstellen is.

Na Asherman

Asherman komt in 30-50% van de gevallen weer terug.

Het is daarom belangrijk om de baarmoeder open te houden.

Aangezien de meeste vrouwen Asherman krijgen na een curettage, en dus miskraam, willen de meeste weer proberen zwanger te worden. Het is dan belangrijk om te proberen z.s.m. weer zwanger te worden zodat de verklevingen geen kans maken. Mocht je niet weer opnieuw zwanger willen worden dan kan een koperspiraal geplaatst worden om zo de baarmoeder open te houden. Anticonceptie met hormonen wordt afgeraden aangezien het het baarmoederslijmvlies dun maakt. 

Zwanger na Asherman

Ik wilde z.s.m. weer zwanger worden en met wat goede genen, ovulatietesten en een fertiliteitsapp is dat gelijk de eerste maand gelukt. Helaas heb je met Asherman een grotere kans op miskramen en deze kreeg ik. Of dat komt door Asherman zullen we nooit weten.

Zoals jullie in mijn laatste blog bericht hebben kunnen lezen ben ik daarna weer zwanger geworden en met 13 weken zwangerschap kregen we uitleg over de risico’s van Asherman tijdens de zwangerschap.

Als je eenmaal Asherman hebt gehad en zwanger wordt dan heb je een risicozwangerschap. Dit betekent dat je meestal onder controle zult blijven in het ziekenhuis. Ook moet je bevallen in het ziekenhuis. Daarnaast heb je een verhoogde kans op de volgende zwangerschapscomplicaties:

* 15% kans op een vroeggeboorte.

* 20% kans op het ingroeien van de placenta in de baarmoeder

* 45% kans op een complicatie na de bevalling.

Vroeggeboorte: aangezien Asherman patiënten vaak meerdere hysteroscopieën in de baarmoeder gehad hebben kan de baarmoedermond verzwakt zijn. Dat betekent dat je een korte (34mm of korter) baarmoedermond kunt hebben waardoor je spontaan te vroeg kunt bevallen. Om dit tijdig op te sporen wordt vanaf de 20 weken echo de lengte van je baarmoedermond gemeten en 4 weken later nogmaals. Een vroeggeboorte is een geboorte tussen de 24e en de 37e zwangerschapsweek.

Ingroeien placenta: door de verklevingen en het littekenweefsel kan de placenta in de baarmoederwand ingroeien. Als je bevalt zonder te weten dat je placenta vast zit kun je complicaties krijgen tijdens de bevalling en zeer veel bloed verliezen. Er wordt je echter aangeboden om mee te doen aan een onderzoek. In ongeveer de 30e zwangerschapsweek maken ze dan in Utrecht een speciale echo waarbij ze kijken of je placenta mogelijk ingegroeid is. Mocht dit vermoeden er zijn dan volgt er een MRI-scan om het met zekerheid te bepalen. Mocht je een ingegroeide placenta hebben dan word je doorverwezen naar een academisch ziekenhuis en moet je daar bevallen. Je zult daar een intake krijgen en veelal per keizersnede moeten bevallen.

Complicaties na de bevalling: dit kan van alles zijn. Je placenta kan toch een beetje vast zitten waardoor die lastig los komt, de verklevingen kunnen terug komen, je kunt een infectie oplopen, enz.

In ieder geval word je dus voor de meest graverende complicaties; vroeggeboorte, ingroeiende placenta, goed in de gaten gehouden. 

Als ik het me goed herinner vertelde mijn arts dat 66% van de doorgaande zwangerschappen na Asherman leidt tot een, zoals zij het noemde ‘take home baby.’

Ik ben geen arts en dit bericht is dan ook puur de informatie van een ervaringsdeskundige. Dit is informatie die ik de afgelopen maanden gehoord heb van artsen en gelezen heb op speciale sites en in brochures. Ik hoop dat ik alles juist onthouden en opgeschreven heb. Volgens mijn man weet ik inmiddels te veel over allerlei zwangerschap gerelateerde complicaties dus ik dacht ik deel die kennis met jullie. Misschien help ik hiermee andere vrouwen. Herken je jezelf in de bovengenoemde symptomen neem dan contact op met een arts. Heb je vragen laat het mij dan weten. 

's avatar
4 jaar geleden

Ik heb ook Asherman gehad en ben er in het Spaarne aan geopereerd. Alles heel herkenbaar. Ook alle complicaties. Sterkte!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Steeph_B?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.