Snap
  • Zwanger
  • mama
  • bevallen
  • weeen
  • hormonen
  • zwangerschapsyoga

Wat gebeurt er in je lichaam wanneer je gaat bevallen?

Over de werking van hormonen

Lieve lezers,Mijn naam is Mariëlle Hukker en ik run een succesvol bedrijf in de Achterhoek. Ik ben moeder van een dochter (4) en een zoon (2) en verwacht binnen nu en 3 weken ons derde kindje. Mijn passie ligt in het begeleiden van zwangere dames. Ik heb mij gespecialiseerd in onder andere yoga en massage. De groepen zwangerschapsyoga worden druk bezocht en de wachtlijsten lopen steeds meer op. Naast het begeleiden van zwangere vrouwen naar hun bevalling toe, geef ik ook yogalessen aan 'niet- zwangeren.'Vandaag schrijf ik een stukje over wat er precies in het lichaam gebeurt, wanneer de bevalling start.

Tijdens de bevalling krijg je te maken met diverse hormonen. Oxytocine (wee-hormoon), endorfine (pijn verlichting), dopamine (zodat je je prettig voelt) en adrenaline (stresshormoon). Deze hormonen worden grotendeels beïnvloed door jouw gedrag tijdens de bevalling. Oxytocine is naast een weeën hormoon, ook een knuffelhormoon. Het komt vrij, wanneer je lekker in je vel zit en ontspannen bent. Oxytocine werkt niet wanneer je druk of gestrest bent. Daarom is ontspannen zijn tijdens de bevalling enorm belangrijk. Wanneer je ontspannen bent, zijn je spieren rondom de bloedvaten ontspannen, waardoor er een optimale zuurstofvoorziening naar de baarmoeder toe plaats vindt. Door deze zuurstoftoevoer, komen er voedingsstoffen naar de baarmoeder, waardoor hij beter kan functioneren. Jij functioneert toch ook beter als je gegeten hebt?

Maar beland je in angst of paniek, dan zorgt adrenaline ervoor dat oxytocine minder goed zijn werk kan doen. De spieren rondom de bloedvaten gaan zich aanspannen, er komt minder bloed bij de baarmoeder terecht, waardoor deze spier minder goed kan samentrekken. In dat geval krijg je te maken met pijnlijke weeën.

Relaxine is een ander hormoon dat in de zwangerschap volop aangemaakt wordt. Dat is hetzelfde stofje waardoor vrouwen vergeetachtig worden. Relaxine ontspant de spieren en weefsels in het lichaam. Vandaar dat sommige vrouwen ook bekkenpijn krijgen, omdat de banden en ligamenten te soepel worden. Wanneer je tijdens een bevalling te maken krijgt met adrenaline, dan zullen alle weefsels in plaats van zo slap als een elastiekje, juist heel erg gespannen zijn, waardoor de baby moeilijker het bekken in daalt en de ontsluiting pijnlijker en langzamer verloopt.

Oxytocine beïnvloed je door zo ontspannen mogelijk te zijn. Maar hoe doe je dit nou onder omstandigheden waarin je lichaam van alles doet waar jij geen controle over hebt?

Ademhaling

Ademhaling is het belangrijkste in het proces van ontspanning. Als jij je ademhaling onder controle kunt houden, dan zorg je er direct voor dat de doorbloeding naar de baarmoeder optimaal blijft. Spieren ontspannen in plaats van te verkrampen en de weeën voelen minder heftig aan. Probeer dan wel zo laag mogelijk in de buik te ademen waarbij de uitademing langer is dan de inademing.

Beweging

In beweging blijven zorgt voor een betere doorbloeding. Daarbij helpt beweging bij het ontspannen van spieren. Wanneer je dit combineert met diverse houdingen dan zorgt de zwaartekracht ervoor dat de baby dieper in het bekken kan dalen.

Warmte en massage

Warmte en massage ontspannen de spieren direct. Zie je het even niet meer zitten tijdens je bevalling? Ga onder de douche of in bad. Je zult merken dat dit helpt om met de intensiteit van de weeën om te gaan. Combineer je dit met een massage (niet iedere vrouw vindt dit prettig), kom je nog meer tot ontspanning

Mindset

In een negatieve spiraal belanden is funest voor je bevalling. Vertrouwen en focus houden zijn belangrijk. Wanneer je namelijk gaat toegeven 'dat het niet meer gaat' dan gaat adrenaline langzaam de overhand nemen. Hierdoor verkrampt je lichaam en wordt het steeds pijnlijker. Wanneer je vol vertrouwen bent en gefocust blijft op je ademhaling, doorsta je de weeën makkelijker.

Hoe verder je in de bevalling komt, hoe dieper het kindje in het bekken komt te liggen. De ruimte wordt steeds kleiner en de druk wordt steeds groter. Het is een uitdaging om dan gefocust te blijven, het is makkelijker om te zeggen 'ik kan dit niet meer'. Wanneer je jezelf herpakt en er vol vertrouwen voor gaat, is je uithoudingsvermogen groter.

Al deze adviezen kunnen je een helpen de bevalling makkelijker te doorstaan. Onthoud wel dat iedere bevalling anders is en iedere vrouw anders reageert. Doe wat voor jou goed voelt, waar jij je het prettigst bij voelt. Volg het ritme van je lichaam. Zorg dat je goed voorbereid bent, zodat de heftigheid je minder snel overvalt. Net zoals een marathonloper traint voor zijn marathon, is het verstandig je voor te bereiden op je bevalling op een manier die bij jou/jullie het meeste past. 

Hoi hoi, Nee ik dat het zeer zeker niet als kritiek op. Ik reageerde op jouw vraag hoe dat precies bij yoga ging. Ik ken het concept van samen bevallen en ben daar ook heel erg over te spreken ?. Zéér waardevolle cursus voor aanstaande ouders. Keep up the food work:)

5 jaar geleden

Hoi Mariëlle, ? ons werk lijkt wel op elkaar. Hoop niet dat je het als aanval las, maar mijn reactie was nieuwsgierigheid. Binnen Samen Bevallen passen we dit ook toe, en ademhalingstechnieken, massage en komen er verschillende onderwerpen aan bod.

Hallo mama van 3 boeven, Ik behandel dit en vele andere onderwerpen tijdens de yoga les. Ik combineer dit met ademhalingstechnieken die ervoor zorgen dat oxytocine makkelijker werkt. Daarnaast ook nog een aantal massage technieken.

Dankjewel! ?