Snap
  • Zwanger

Wat betekenen dan al die uitslagen op het formulier??

Het wachten tot 21 september duurt lang, heel lang...En ik merk aan mezelf dat ik het steeds moeilijker mee begin te krijgen.

Wat kunnen 6 weken lang duren. De 3 weken dat je vakantie hebt vliegen altijd voorbij, en nu moeten we 6 weken wachten voordat we bij de uroloog terecht kunnen. 6 weken waarin je alleen te horen hebt gekregen van de huisarts dat het zaad van Floris niet is zoals het hoort te zijn. en daar moet je het dan mee doen. De uroloog kan allemaal uitleggen wat de test resultaten betekenen. 

6 weken later. Eindelijk D-Day.. we gaan te horen krijgen wat de test resultaten betekenen. Gelukkig is de afspraak ingepland op een dag dat ik vrij ben van het werk, zodat ik hiervoor geen vrije uren hoeft op te nemen, en dus een uitleg verschuldigd ben aan mijn manager waarom ik echt vrij moet zijn in de middag. In spanning rijden we naar het ziekenhuis. Ik merk aan mezelf en Floris dat we allebei zenuwachtig zijn voor de uitslag. Waar we normaal altijd volop kletsen en meezingen met liedjes in de auto, blijft het nu vooral stil.  Floris kijkt me aan en ik glimlach naar hem. 'Het komt allemaal wel goed he' zegt hij.. Ik knik en leg mijn hand op zijn been. We rijden in stilte verder. Aangekomen bij het ziekenhuis zoeken we de juiste route naar de afdeling urologie. In de wachtkamer zitten vooral oudere mannen en ik vraag me af waar zij dan allemaal voor komen. Telkens wanneer er een deur open gaat kijk ik vol verwachting of wij aan nu aan de beurt zijn, en als dit 3 keer is gebeurd, worden wij eindelijk binnen geroepen. Dokter L lacht vriendelijk en verzoekt ons om plaats te nemen op de stoelen aan zijn bureau. 'Zo dus jullie hebben een kinderwens, maar na 1,5 jaar is er nog niets gebeurd?' Beiden knikken ja, en dan valt er een stilte. Hij verteld dat hij eerst wat vragen gaat stellen en dat we dan eens gaan kijken hoe nu verder. Hij begint aan zijn vragen: 'Rookt u?, Drinkt u alcohol en hoeveel?, gebruikt u drugs?, gaat u weleens in de sauna?, hoevaak hebben jullie gemeenschap?.. Netjes beantwoord Floris alle vragen en dan staat dokter L op. 'Graag wil ik ook nog even een echo maken' Wij kijken elkaar aan en moeten lachen. Bedoelt hij nu van mij of van Floris? We lopen dokter L achterna naar het kamertje ernaast. Daar verzoekt hij Floris om zijn broek te laten zakken en plaats te nemen op de onderzoekstafel. Er word koude gel over zijn zaakje gedaan en dan gaat dokter L er met het echo apparaat overheen. Ik kijk mee op het scherm, en verbaas me erover dokter L iets kan zien in al die grijze vlakken op het scherm. na ongeveer een minuut zegt hij 'zo dat ziet er allemaal goed uit, ik zie geen verstoppingen in de zaadleiders, u mag uw broek weer aantrekken' Opgelucht kijken we elkaar aan en volgen we dokter L terug naar de spreekkamer. Ondertussen is dokter L al in zijn computer bezig om de bevindingen van de echo te noteren, en wij wachten in stilte tot hij daarmee klaar is. 'Zo en dan nu de uitslag van het semenonderzoek' zegt hij ineens. Er word een ander scherm geopend op de computer en Dokter L draait het scherm zodat wij mee kunnen kijken. Hij begint uit te leggen: 'De hoeveelheid sperma is normaal (pfoe gelukkig want in dat potje vonden wij het namelijk maar weinig lijken) Normaliter zitten er in 1 ml sperma 2 tot 4 miljoen zaadcellen, bij u helaas minder als 10.000' Floris kijkt me aan en ik haal mijn schouders op. We hebben er toch maar 1 nodig, dus lijkt me 10.000 nog meer dan genoeg. Dokter L vervolgt: 'Tevens worden deze zaadcellen getest op beweeglijkheid, en de test gaf bij u 0 aan' BAM ik weet even niet wat ik hoor. Dokter L gaat verder met vertellen en zegt dat hij graag nog een 2e zaadonderzoek wil doen om te kijken wat er dan uitkomt, ook heeft hij het over een punctie om zaad direct uit de zaadbal te halen om te controleren wat dan de kwaliteit is. Hij eindigt met dat we dan kunnen gaan kijken wat eventueel de mogelijkheden zijn met 'reageerbuisbevruchting'

" Neemt u nog maar even plaats in de wachtkamer, dan roept mijn assistente u zo nog bij haar om een vervolg afspraak te maken"  Graag 2 weken voor die afspraak een 2e potje inleveren en ook bloed laten prikken zodat we de hormoonspiegel kunnen controleren"  Enigszins verbouwereerd nemen we weer plaats in de wachtkamer, meteen schieten er allerlei gedachtes door mijn hoofd, is er nog wel iets mogelijkheid als er bij de 2e test ook helemaal niets beweegt? lijkt me wel toch al de arts het over reageerbuisbevruchting heeft? of is dat pas mogelijk als er in de 2e test wel iets lijkt te bewegen?.. Ik blijf met een hoop vragen in mijn hoofd zitten, maar durf ze op dit moment niet te stellen. We gaan naar huis met een nieuwe afspraak voor over 4 weken en een weer een leeg potje. Wederom maar weer afwachten.......

7 jaar geleden

Heeel herkenbaar!! Ik heb daar ook moeite mee. Begint steeds meer te komen na 4.5 jaar maar daardoor soms ook juist extra lastig! Maargoed... het wachten is niet voor niks zeg ik dan altijd maar haha.

7 jaar geleden

Dankjewel Suus. Ja ik zal moeten leren om geduld te krijgen. Is normaal gezien niet mijn sterkste punt.

7 jaar geleden

Veel succes met het wachten. Dat staat in zo'n traject veel al centraal. Ik ben benieuwd wat er uit komt! Maar boven alles; geef de moed niet op!