Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Wanneer vertellen dat je zwanger bent?

Met mijn vorige zwangerschap had ik precies hetzelfde. Met een positieve zwangerschapstest in mijn handen en dan direct de vraag: "Geheimhouden tot de eerste twaalf weken voorbij zijn of direct bekendmaken?"

Het liefst opende ik direct Facebook om een foto te plaatsen van mijn zwangerschapstest, zo blij was ik, maar we besloten dat niet te doen. We gingen het geheimhouden, de eerste twaalf weken. Waarom wist ik toen nog niet eens, had ooit gehoord dat het gebruikelijk was in Nederland. In andere culturen is het namelijk helemaal niet gebruikelijk om het geheim te houden, maar deel je dit direct met iedereen. Dus het is ook maar net welke cultuur je hebt meegekregen.

Geheimhouden, iets waar ik nooit heel goed in ben geweest en ik merkte dat mijn stralende gezicht me alsnog verraadde. We besloten het de mensen om ons heen gewoon te vertellen, dus naaste vrienden en familie. Als reactie kreeg je dan van sommige mensen: "Vertel je het nu al? Ik zou dat dus nooit doen en echt wachten tot ik twaalf weken zwanger ben". Altijd mensen die nog nooit zwanger zijn geweest, die nog helemaal niet weten hoe het is om een gat in de lucht te springen met zo'n test en dat je vervolgens niemand hebt, behalve je eigen man/vriend, om het mee te delen.

En misschien is de één beter in geheimhouden dan de ander, ik zag er het nut niet van in om het geheim te houden voor de mensen om ons heen. Als het in de eerste 12 weken alsnog fout ging wilde ik dit ook graag met hen delen en niet zelf met dit verdriet rondlopen. Toen ik met negen weken een termijnecho had en zag dat alles goed was met de kleine baby, besloten we het aan iedereen te vertellen. Dus ook op internet.

Met deze zwangerschap deden we het weer precies op dezelfde manier. Vandaag ben ik twaalf weken zwanger van ons 'Hummeltje', dus we hebben de twaalf-weken-mijlpaal weer gehaald, maar de mensen om ons heen weten het al sinds week vier en de mensen op internet sinds ik negen weken zwanger ben.

Iedereen is anders, vertelt het op zijn eigen manier, waar en wanneer. Hoe ging dit voor jou? Heb je het echt de eerste twaalf weken geheimgehouden, ook voor je naaste vriendin en familie, of het ook gewoon verteld?

11 jaar geleden

Ik ben niet langer actief op deze website. Wil je wel mijn blogs blijven volgen, dan kan dat op mijn persoonlijke website: www.mcdid.nl

11 jaar geleden

Bij de eerste meteen verteld aan naaste. Tweede ook overigens. Maar bij de eerste had ik het al vrij snel verteld aan andere, ik ben slecht in geheimen. Ook omdat ik wilden dat mensen het wisten mocht het fout gaan..... Bij de tweede gewacht op de echo, en toen pas verteld...

12 jaar geleden

Wij pas met 14 weken. Het was bij ons ongepland, maar zeker welkom. Maar daardoor hadden wij net ff wat meer tijd nodig om er aan te wennen. En vonden het 'geheimpje' eigenlijk wel leuk om te hebben met z'n twee. En we vonden het wachten waard... we hebben het namelijk verteld op de datum van ons 4 jarige huwelijk.

12 jaar geleden

een vriendinnetje van me kreeg een miskraam.. Was al vervelend genoeg om het aan de dichte vriendinnen en familie te vertellen. Mag dan zelf geen kids hebben.. Maar als ik zwanger ben blijft het tot 12 weken lekker voor een klein groepje. De vreugde zou ik met iedereen willen delen, maar t verdriet als t mis gaat.. Bah, dan zit je niet te wachten op alle 'Facebook vrienden' die na een tijd vragen hoe het toch met je zwangerschap gaat.