Snap
  • Zwanger
  • hormonen
  • zwangerschapswens
  • vruchtbaarheidsproblemen
  • stoppenmetdepil

Waarom ik geen fan (meer) ben van de pil

Dat kleine pilletje bracht onbewust zoveel onrust in mijn lijf

Stoppen met de pil, en dan maar afwachten wat er gebeurt. Na al die jaren dat kleine pilletje geslikt te hebben gooi je ineens die gewoonte weg. Dat is best gek, en spannend ook. Althans, dat vond ik. 

Ik weet nog heel goed dat een vriendin tegen mij zei ‘oh maar nu is iedere keer dat je seks hebt toch een soort van extra spannend, het kan dan zomaar gebeuren’. In het begin voelde dat ook wel echt zo, maar hoe langer het duurt hoe minder spannend ik het vond. Het werd een soort van normaal.

Het stoppen met de pil brengt naast dit spannende idee ook nog regelmatig heel veel andere dingen met zich mee. En die zijn helaas niet altijd positief. Sterker nog, er zijn soms zoveel klachten dat vrouwen denken beter af te zijn mét de pil.

Ik ben geen voorstander (meer) van de pil. De pil zorgt in veel gevallen namelijk voor veel meer klachten dan dat het ‘oplost’. Dat hele kleine pilletje bevat synthetische stoffen die er voor zorgen dat o.a. de lever ontzettend hard moet werken om dit af te breken. En de lever is juist de plek waar veel belangrijke processen gaande zijn die er o.a. voor zorgen dat je je lekker voelt maar ook de plek waarbij een overschot aan hormonen afgebroken kan worden. Vrouwen die stoppen met de pil zeggen ook regelmatig dat er een soort waas is verdwenen en dat ze zich nu pas realiseren dat ze zich al die jaren wat vlak voelde.

Zelf kreeg ik intense hoofdpijn toen ik stopte. Nooit hoofdpijn klachten gehad en nu ineens heftige pijnen, best gek. Ik ben geen type dat overal een paracetamol voor pakt, dus even doorzetten maar. En wat bleek, na een aantal weken voelde ik me zo ontzettend veel beter. Daarnaast merkte ik ook gelijk dat mijn libido heel ander was, ik was echt minder vlak in alles en eerwaarde meer positieve gevoelens. 

Nu weet ik inmiddels wat de pil allemaal doet in het lichaam, maar toen ik zelf stopte met de pil om onze kinderwens in vervulling te laten gaan had ik eigenlijk geen idee. Net zoals dat ik geen idee had toen ik begon, het hoorde er gewoon bij. De pil zorgt er in het lichaam voor dat er geen zwangerschap mogelijk is (of in ieder geval dat de kans drastisch verkleind wordt). Dit gebeurt door de synthetische vormen van oestrogeen en progestageen en het aanpassen van de dikte van het baarmoederslijmvlies.

Als je stopt met de pil begint er letterlijk een soort afkick periode. Het lichaam moet aan de slag om de synthetische hormonen uit het systeem te krijgen. Het moet afgebroken worden, en dat kost tijd en energie. Erger nog; de klachten die altijd onderdrukt werden met de pil kunnen weer (heftiger) terugkomen. En dit is vaak het moment waar we niet zoveel zin in hebben, maar heel vervelend wel doorheen moeten.

Wat kan je doen om het lichaam te ondersteunen?

1. Verlaag je stressniveau. Stress eet de geslachtshormonen op, terwijl je deze juist nu wil laten bloeien! Ga lekker wandelen, doe aan yoga of pilates of mediteer.

2. Let op je voeding, eet zo puur en onbewerkt mogelijk.

3. Ondersteun de afbraak van hormonen met ontstekkingsremmers als gember, kurkuma, knoflook en bloemkool.

4. Drink water, echt voldoende water. Hiermee plas je letterlijk de stoffen uit die je niet meer wilt hebben.

Het allerbelangrijkste is om uiteindelijk de bron van de klachten te achterhalen. Blijft jouw libido laag na het stoppen of is jouw huid al tijden onrustig? Ga opzoek naar de oorzaak in jouw hormonen en ondersteun waar nodig. Luisteren naar het lichaam is altijd de eerste belangrijke stap. 

Wil je meer ontdekken over de pil en de cyclus? Volg mij dan op instagram, ik deel daar een aantal keer per week meer details over alles wat er met je hormonen gebeurd en hoe jij dit zelf kan beïnvloeden. Als hormooncoach én uit eigen ervaring weet ik hoe het is om te stoppen met anticonceptie en een zwangerschapswens te hebben die niet direct in vervulling gaat. Mijn verhaal en kennis deel ik op instagram bij www.instagram.com/lotte_vithr