Terug
Blog header image

Verminderd vruchtbaar door PCOS & toch spontaan zwanger

Onze dochter is het levende bewijs dat je met PCOS spontaan zwanger kunt worden. Wie herkent zich in dit verhaal?
Anoniem
6 jaar geleden

Wij kregen ook dit bericht te horen. Twee keer spontaan zwanger geweest! Nu wachten we er wel al 1,5 jaar op..

RitaVisser
6 jaar geleden

Marije, wat ontzettend erg om te horen. Ik weet dat PCOS een behoorlijke dwarsligger kan zijn bij een kinderwens. Heb je een echo van je eierstokken gehad?

blue
6 jaar geleden

Ja, ik heb een echo gehad toen ik 17 was. Omdat ik zo weinig ongesteld werd! Er werd meteen gezegd dat ik nooit zonder medicijnen zwanger kon worden. Op mijn 18e was ik spontaan zwanger, maar dat liep helaas uit in een miskraam. Een half jaar later weer spontaan zwanger en toen een gezonde zoon gekregen. Hij is nu 17 maanden en sindsdien nog maar 4 x ongesteld geweest.

Anoniem
6 jaar geleden

Hier ook een wondertje van inmiddels 2 ook natuurlijke wijze met pcos. Ik ben nog altijd van mening dat de pil een heel grote factor is bij het pcos. Jouw verhaal komt overheen met het mijne. Toen ik de pil na 10 jaar de prullenbak ingooide met het idee we zien wel hoe het loopt ,een kleintje is welkom als het raak zou zijn.Toch duurde het nog zeker 3 maanden voordat ik mijn ongesteldheid kreeg..daarna weer 4 maanden en daarna nog eens 6 maanden. Toen toch maar naar de huisarts gegaan en die verwees me meteen door naar de gynaecoloog. Na onderzoek kreeg ik de diagnose pcos.We stopte met de pil we zien wel ,maar dit had ons aan het denken gezet. Het eerste wat de gynaecoloog zei toen ik de diagnose kreeg Zullen we maar meteen met medicatie beginnen? Ho stop wacht mogen we dit nieuws even verwerken en het laten bezinken en het samen bespreken. Dit hebben dan thuis ook gedaan..kwaad boos en verdrietig door het nieuws hebben we besloten om gewoon het af te wachten en lekker te gaan oefenen..het heeft totaal 1,5 jaar na de diagnose geduurd maar de wonderen zijn de wereld niet uit! Dat bewijzen onze wondertjes toch maar!

Anoniem
6 jaar geleden

Wat een geluk dat jullie een gezonde zoon hebben gekregen! En nu maar hopen dat het opnieuw mag lukken. Gaan jullie voor een spontane zwangerschap of overwegen jullie medicatie? Bij jullie is het spontaan gelukt, dus kan me heel goed voorstellen dat jullie daar opnieuw voor gaan!

Anoniem
6 jaar geleden

Wat een mooi verhaal Mama van Luciano! Ik herken het helemaal zo'n lange periode tussen menstruaties; wij dachten vaak; zouden we dan toch zwanger zijn? En dan na lange tijd toch weer ongesteld. Het is ook echt een wonder, maar absoluut mogelijk bij PCOS. Dat hebben onze kindjes bewezen ???? Is je menstruatie na de zwangerschap regelmatiger geworden of dat niet?

Nans ;)
6 jaar geleden

Hier ook PCOS na het stoppen met de pil bleef de menstruatie uit. Ondanks gezonde leefstijl. De molen in en idd uit bloed en echo's bleek PCOS. Wij zijn toen wel begonnen met medicatie toen een onregelmatige cyclus maar wel eisprong en na een paar keer raak! Vandaag de eerste verjaardag van onze kleine man mogen vieren. En na geboorte inmiddels twee keer ongesteld geweest zonder medicatie alleen niet regelmatig maar wie weet is de boel door een zwangerschap even flink wakker geschud.

blue
6 jaar geleden

Zeker een wonder! Wij gaan toch weer voor het spontane, zolang ik het volhoud.. Als het te lang duurt, misschien toch medicijnen. Ik heb wel gemerkt dat mijn gewicht een rol speelt.nde zwangerschappen kwamen zodra ik weer aan de lijn ging. En misschien heel toevallig, maar nu weer twee weken bezig en.. Ongesteld!

RitaVisser
6 jaar geleden

Nans, gefeliciteerd met de verjaardag van jullie zoon! Wat goed dat het na een paar keer al raak was! Ik ben ook heel benieuwd hoe de menstruatie zal zijn zo na de bevalling, het zou mooi zijn dat het inderdaad wat wakker geschud is ;)

RitaVisser
6 jaar geleden

Het is altijd goed om eerst te proberen als het spontaan mag lukken, ik hoop het voor je! Ben je nu begonnen met lijnen? Ik ben niet zwaar qua gewicht, maar toch heeft een gezonde levensstijl bij mijn PCOS echt goed gedaan. Ik kan me goed voorstellen dat je eerst gaat kijken hoe lang je het volhoudt, als het niet lukt kan medicatie altijd helpen! Veel succes.

Anoniem
6 jaar geleden

Bij ons hetzelfde. Ook wij geloofden het niet, dus ook twee testen gedaan! Geloof dat onze dochter 6 weken jonger is dan die van jullie. Kleine wondertjes!

RitaVisser
6 jaar geleden

Hoi Antal, bedankt voor je reactie. Wat goed om te horen dat het bij jullie ook zonder medicatie gelukt is, absoluut kleine wondertjes die dames van ons! Bij jou is ook PCOS geconstateerd?

blue
6 jaar geleden

Soms is het moeilijk als een ander wel weer een kindje verwacht. Maar ons kindje is nog zo jong.. Velen wachten veel langer op een kindje, dus eigenlijk mag ik helemaal niet klagen! Ik ben nu weer aan het lijnen en dat lukt!

RitaVisser
6 jaar geleden

Daar heb je helemaal gelijk in Blue! Goed om te horen dat het lijnen lukt, veel succes!

Anoniem
6 jaar geleden

ik herken mij zelf ook in dit verhaal. Met een menstruatie (dus eisprong) van ongeveer 1 keer per jaar kreeg ik medicijnen van de dokter (zogenaamd weeopwekkers?!?) Toen het nog net op gang kwam moest ik naar de Gyn toe en wat bleek ik was zwanger (8weken). Mijn dochter is inmiddels bijna 8jaar. Toen we voor de tweede wilde gaan moesten we weer naar de gyn, want in 2 jaar had ik maar 1 keer een eisprong gehad. Ze zij dat ik moest afvallen en dat we dan konden beginnen met de behandeling. Mijn man wilde dit niet omdat hij bang was dat ik weer depri werd. Dus mijn droom van een groot gezin viel in duigen. Ik heb gezegt als ik in 2010 niet zwanger word dan is het zo dan moet ik mij daarbij neerleggen. 2010 was voorbij en ik was niet zwanger jammer genoeg. Een paar weken later vond ik een test en dacht ik doe hem voor de grap zonde om hem ongebruikt weg tegooien. En ik zie in 1 keer nog een streepje!! wat heb ik gehuild van blijdschap. Oktober is onze tweede dochter geboren. Ik heb daarna geen eisprong meer gehad. In 2014 had ik een opgezette buik (heb een spastischedarm) en zei kijk ik lijk net zwanger. Ik voelde aan mijn buik en hij was een beetje hard. Volgende ochtend werd ik wakker met de gedachte misschien ben ik zwanger ik moet een test kopen. En ja hoor ik bleek weer zwanger te zijn. Dus het was de baarmoede dat ik voelde dacht ik. Een week later naar de gyn geweest, komen ze weer met de onzin wanneer was je laatste menstruatie euh 3 jaar geleden! Ow hoever denk je dat je bent euhh dat kan ik niet uitrekenen dus ik zei rond de 6 weken. Ik kreeg dat de echoding om mijn buik en ik zag een perfect kindje ik zag zijn handjes zijn voetjes en zag ik dat nou goed ook een piemeltje?!? Ik begon keihard te lachen en zei dat zijn ook geen 6 weken maar eerder 20 weken. Ja zei de gyn ik schat op zo'n 17 weken!! mijn ventje is inmiddels alweer 1.5 jaar. Dus ook met pcos kun je "natuurlijk" een groot gezin hebben/krijgen groetjes

RitaVisser
6 jaar geleden

Wauw, Mamavan3 wat een prachtig verhaal! Wat ontzettend mooi om te lezen dat je zwangerschappen allemaal spontaan gelukt zijn & dat jullie er op zo'n leuke manier achter zijn gekomen. Dit geeft de PCOS-dames vast veel goede moed!!

Ina_DM
6 jaar geleden

Heel herkenbaar Rita! Ik heb ook de diagnose PCOS gekregen in het verleden. De gynaecoloog was nogal kort door de bocht en het kwam er, volgens hem, op neer dat als ik zwanger wilde worden ik maar terug moest komen voor hormoonbehandelingen. Ik had toen geen kinderwens en ben er dus van uit gegaan dat spontaan zwanger worden niet mogelijk was. Na ruim 3 jaar geen enkele menstruatie gehad te hebben, werd ik op eens weer ongesteld. Elke maand precies op tijd... En een jaar later was daar ons eerste wondertje: onze prachtige, gezonde dochter. Inmiddels zijn we zelfs een tweede keer verrast met een spontane zwangerschap. Ook onze zoon is kerngezond en uiteraard ook prachtig ;). Ik betwijfel zeer of de diagnose PCOS bij mij wel juist is/was. Ik had toen alleen een afwijkende cyclus (lees: geen cyclus) en "cystes". Mijn hormonen waren normaal. Omdat ik nu wel ongesteld word wil ik laten onderzoeken of er nog steeds cystes zijn of niet. Misschien wordt de diagnose PCOS wel bij meerdere vrouwen te snel gemaakt... Zeker na een lange tijd van het gebruik van de pil kan het lang duren voordat je lichaam weer hersteld is. Bedankt voor je positieve verhaal! Ik hoop dat alle vrouwen die de diagnose PCOS krijgen hier wat positiviteit uit kunnen halen.

RitaVisser
6 jaar geleden

Dankjewel Ina voor je reactie!'

Blog header image

Terugkomende pijn in haar wijsvinger

Is het haar hypermobiliteit of toch haar ‘triggerfinger’?

Toen Lize met 29 weken werd geboren heeft ze redelijk een stabiel herstel/aansterken doorlopen. Ze had wat langer ademondersteuning nodig, geelzucht en een lichte infectie maar verdere complicaties werden haar gespaard.


Op een ochtend, toen Lize ondertussen 31 weken was en van de IC in Amsterdam naar de Post IC in Alkmaar was verhuisd, zagen we dat ze haar rechter wijsvinger krom hield. Eerder zat deze constant in het tape door de infusen en hierdoor was het ons eerder niet opgevallen. Ze opende haar hand, al haar vingers strekte mooi recht behalve haar wijsvinger. Deze ging niet mee. Het leek vast te zitten. We gaven dit gelijk aan bij de verpleegkundige en binnen no-time stonden de arts en fysio er. De fysio probeerde voorzichtig de vinger te strekken. Dit lukte deel maar ging heel stroef, ook gaf hij halverwege een soort van knakje. De fysio wilde nog even het één en ander opzoeken en zich verdiepen. Al snel kregen we oefeningen en het zou gaan om een triggerfinger. Een foto was niet nodig. Het was hopen dat, naar mate Lize groter zou worden, er meer ruimte in haar vingertje zou ontstaan voor de beweging. Als dit niet zou gebeuren, dan moest ze geopereerd worden om haar vinger goed te kunnen gebruiken.

Weer hadden we een engeltje op onze schouder want binnen een paar weken kon ze de vinger zo goed als zelf strekken. Groeien in combinatie met oefeningen hadden voor het gewenste resultaat geleid.


Enkele maanden later, eenmaal thuis kon de fysio afscheid van ons nemen en kwam de TOPfysio over de vloer (deze kwam maandelijks bij Lize langs ivm vroeggeboorte voor de 30w). Vrij snel kregen we van haar te horen dat Lize wat hypermobiel voelde en dit werd later ook bevestigd door de kinderarts. Met deze twee bovenstaande ‘pijntjes’ in mijn achterhoofd maak ik me de laatste weken een beetje zorgen om ons meisje. Ze roept namelijk constant ‘au’ of begint te huilen en grijpt dan naar…. haar triggerfinger. Nu weet ik dat ze ook pijn kan hebben van haar hypermobiliteit maar mijn moedergevoel zegt dat ik beter het zekere voor het onzekere kan nemen. Ik ga morgen contact opnemen met de kinderarts. Je kindje pijn zien hebben is het ergste wat er is 🥺..