Snap
  • Zwanger

Verloskundigezorg tijdens de zwangerschap

Zodra je weet dat je zwanger bent kun je je aanmelden bij de verloskundige. Hiervoor heb je geen verwijskaart van je huisarts nodig. De verloskundige begeleidt je tijdens de gehele zwangerschap, de bevalling en de periode in het kraambed. Een belangrijke keuze dus!

Hoe zoek je een verloskundigenpraktijk?

De verloskundige is een heel belangrijk voor jou tijdens de zwangerschap. Gemiddeld zie je haar voordat je bevalt tien tot twaalf keer. Daarom is het belangrijk dat het goed tussen jullie klikt. Iedere verloskundigenpraktijk moet van de Inspectie voor de Gezondheidszorg voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • BIG Registratie;
  • Inschrijving kwaliteitsregister (beroepsvereniging);
  • Standaarden volgen van beroepsgroep.

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) adviseert om bij zes weken zwangerschap al contact op te nemen met een verloskundigenpraktijk, zodat je de eerste afspraak kunt maken. Deze vindt meestal plaats als je rond de acht weken zwanger bent.

Op de website van KNOV kun je bij het onderdeel ‘zoek verloskundige in de buurt’ je postcode invullen. Je krijgt dan een overzicht van alle verloskundigen bij jou in de buurt, met de reisafstand en reistijd. Ook vind je hier de websites van verschillende praktijken. Zo kun je vergelijken hoe de verloskundigen en –praktijken zich presenteren. Ook hebben verzekeringen zelf vaak een ‘zorgzoeker’, hier is meer informatie te vinden over het zoeken van een verloskundigenpraktijk

Het eerste bezoek bij de verloskundige

Rond de 8 weken van je zwangerschap heb je je eerste bezoek bij de verloskundige. Tijdens dit bezoek zal de verloskundige of assistente je allerlei praktische vragen stellen. Je naam en adres natuurlijk, maar ook vragen over o.a. je werk, gezondheid en erfelijke ziekten binnen je familie. Ook wordt er ingegaan op eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen.

Tijdens dit bezoek zal gekeken worden door de verloskundige hoe ver je zwanger bent en op welke datum je bent uitgerekend. Soms wordt er ook al een eerste echo gemaakt, de termijnecho.

Wat doet de verloskundige allemaal?

De verloskundige kijkt of jullie baby zich goed ontwikkelt, houdt jouw lichamelijke en emotionele gezondheid in de gaten en afhankelijk van deze factoren worden een aantal afspraken gepland.

De verloskundige geeft advies en voorlichting over wat je kunt verwachten tijdens de zwangerschap en bevalling zodat je optimaal voorbereid bent voor het moment dat je moet bevallen. Ook worden eventuele complicaties gesignaleerd zodat ze je indien nodig kan doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Zijn je vliezen gebroken of krijg je weeën en lijkt de bevalling dan echt te beginnen, dan bel je je verloskundige. Deze komt dan bij je thuis om vast te stellen of dit inderdaad het geval is. De verloskundige zal uitwendig onderzoek doen en vaak ook een inwendig onderzoek om vast te stellen hoe veel ontsluiting je hebt. Als de bevalling is begonnen, geeft de verloskundige advies over hoe je de weeën het beste op kunt vangen.

Wil je thuis bevallen en gaat alles goed dan beval je gewoon thuis. Wil je in het ziekenhuis bevallen dan gaat de verloskundige met je mee naar het ziekenhuis wanneer je 4-5 cm ontsluiting hebt. Bij het laatste stuk van de ontsluiting blijft de verloskundige de hele tijd bij je, ze zet haar spullen klaar en brengt de kraamhulp op de hoogte. De verloskundige houdt nu jouw conditie en die van de baby goed in de gaten. Wanneer je mag persen vertelt de verloskundige wat je moet doen en geeft je verder instructies als je baby bijna geboren wordt.

Wat doet de verloskundige na de bevalling?

Je baby is geboren en dat is het moment dat de verloskundige je je baby geeft en je dus voor het eerst je baby ziet. De verloskundige houdt je bloedverlies in de gaten en helpt met het doorknippen van de navelstreng (meestal ook een taak voor papa). Nu moet de placenta geboren worden. Als je dit alles achter de rug hebt, zal de verloskundige je indien nodig hechten. Wil je borstvoeding geven, dan helpt de verloskundige je hierbij. Als je een tijdje met je baby hebt geknuffeld wordt de baby helemaal nagekeken en gecontroleerd, waarna hij/zij voor het eerst wordt aangekleed. Als de baby zo’n 1-2 uur oud is en alles verloopt goed zal de verloskundige weggaan en zal de kraamhulp het verder overnemen.

Verloskundige zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering

Je krijgt verloskundige zorg door een verloskundige vergoed. Ook krijg je het gebruik van de verloskamer vergoed wanneer de bevalling op medische indicatie plaatsvindt in een ziekenhuis.

Als er geen medische noodzaak is voor een ziekenhuisbevalling, krijgt je een bepaald bedrag vergoed voor het gebruik van de verloskamer of geboortecentrum en is het resterende bedrag een wettelijke eigen bijdrage. 

Eigen risico en eigen bijdrage

De kosten van bevalling en verloskundige hulp vallen nooit onder het eigen risico, ook niet onder het verplichte eigen risico. Kosten van eventuele nazorg bij een zwangerschap vallen wel onder het eigen risico. Ook overige kosten tijdens de zwangerschap zoals bloedonderzoek door een laboratorium, ziekenvervoer en vruchtwaterpuncties vallen wel onder het eigen risico. 

Daarnaast geldt er een wettelijke eigen bijdrage voor het gebruik van de verloskamer bij een poliklinische bevalling zonder medische indicatie, geleid door een verloskundige of huisarts. 

Waar lette jij op bij de keuze voor een verloskundigenpraktijk? Laat het weten in een reactie!

's avatar
9 jaar geleden

zelfde als ankie, bij mij ging het via mijn moeder die iemand kende. Volgens mij werkt het via via heel goed

's avatar
10 jaar geleden

Bij mij ging het eigenlijk via via. Dus ik voelde me al snel op mijn gemak bij haar.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Verloskundige?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.