Snap
  • Zwanger
  • zwangerschap
  • spanning
  • complicaties
  • Placentaprevia
  • vasaprevia

Vasa previa?

In mijn vorige blogs kon je lezen hoe ik bij de gynaecoloog terecht kwam na een aantal bloedingen. Daar werd een vasa previa en een placenta previa totalis geconstateerd. Ik moest tot maandag wachten tot ik terecht kon bij de gespecialiseerde gynaecoloog voor hoog risico zwangeren in het streekziekenhuis. Mits ik geen bloedingen meer kreeg.

Die maandag brak aan, Peter kon gelukkig vrij krijgen van zijn werk. Inmiddels was ik vrij ingelezen, had veel vragen en was enorm goed geïnformeerd door de dames met ervaring van de besloten Facebookgroep van de vasa previa foundation.

We kwamen terecht bij een enorm lieve spontane en duidelijk kundige vrouw. Weer werden alle echo’s herhaald en er was geen twijfel over mogelijk. Er kwam nog een oudere gynaecoloog mee kijken en die wist te vertellen dat ze ervan overtuigd was dat dit in veel meer zwangerschappen voorkwam dan dat gediagnosticeerd was. Ik dacht alleen maar volgens mij ben jij geen lid van de vasa previa groep waar ik in zit.

Daar zijn denk ik de bijna 1/3 aan moeders die met lege handen zaten na een geknapt bloedvat.

De gynaecoloog wilde zelf nog iemand mee laten kijken bij het Radboud in Nijmegen en ging gezien het termijn waar ik al was zsm een afspraak regelen en zou mij daar persoonlijk over terugbellen diezelfde dag nog. 

Het bleek een oud collega van haar te zijn en zij was gespecialiseerd in deze casussen. 

Ik voelde mij een tikkende tijdbom maar wilde wel de beste zorg. Ik ging thuis met de benen omhoog, stopte per direct met werken en ook Peter kreeg verlof van zijn werk om bij mij te kunnen zijn. Ik was inmiddels al 33.1 weken zwanger. 

Die middag belde ze en ik mocht mij aanstaande woensdag al melden in het Radboud om 8.15. Nog 1,5 dag te gaan!  

Wat is een vasa previa?

Vasa previa is een zwangerschapscomplicatie waarbij één of meerdere foetale bloedvaten van de placenta of navelstreng voor de geboorte-uitgang liggen, onder de baby. Het komt voor bij circa 1 op 1600 zwangerschappen.

De complicatie heeft een hoog sterftecijfer (50-95%). Dit kan veroorzaakt worden door snelle foetale verbloeding, die optreedt door het scheuren van de bloedvaten nadat de baarmoedermond ontsluit of de vliezen breken. Ook kan het kindje in de problemen komen wanneer de bloedvaten afgekneld worden tussen de baby en de wanden van het geboortekanaal.

De afdwalende vaten zijn een gevolg van:

* Velamenteuze insertie van de navelstreng

* Meerlobbige placenta

* Een combinatie van velamenteuze navelstrenginsertie en meerlobbige placenta

*info vasaprevia.nl

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij huize_deberg?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.