Van Pleegzorg naar zelf zwanger
Zoals in mijn vorige blog al beschreven was het een hele hobbelige weg naar deze zwangerschap. Dat maakt het dan ook gelijk heel speciaal en welkom. Maar wat was het een verassing.
In november 2017 werden wij getriggerd door een filmpje van pleegzorg. Het was de week van de pleegzorg. We hadden het er al wel eens over gehad dat het ons zo dankbaar leek om pleegzorg te mogen doen. Maar wij werkten allebei fulltime en konden het ons niet voorstellen dat dat te combineren zou zijn met pleegzorg. In november 2017 had een kennis van ons het filmpje gedeeld op facebook en wij waren daar zo van onder de indruk dat we een afspraak hebben gemaakt voor de informatie avond.
Wat ons zo prikkelde? Nou stel je voor je loopt op de zaterdagmarkt. Er staat daar een meisje van een jaar of 12 met een kartonnen bord met de tekst "mag ik bij jou wonen?" de tekst bij het filmpje: Lisa kan niet thuis opgroeien en heeft geen familie bij wie kan ze wonen. Hoe zou jij reageren?
Wij hebben elkaar alleen maar aangekeken en gezegd, wij hebben die kamer over. Ze zou bij ons kunnen komen.
En zo begon ons pleegzorg avontuur. We hebben een afspraak gemaakt voor de informatie avond. Zijn daar zo nuchter als we zijn ingegaan, maar kwamen er helemaal onderstboven vandaan. Dan vraag je je echt af waarom sommige mensen uberhaupt aan kinderen zijn begonnen. Wat we niet wisten is dat dit nog maar hele milde verhalen waren. Wij hoefden er ook geen seconde over na te denken of we dit wel konden. Nee, we hebben dezelfde avond de papieren voor de aanmelding ingevuld.
Maar dan begint het traject pas. Dit duurde zo'n 2 jaar. We zijn gescreend door de kinderbescherming, hebben 28 a4tjes met vragen ingevuld over wie we zelf zijn, hoe we onze eigen opvoeding hebben gehad, hoe we opvoeden zien e.d.. Als je voor die vragen goedgekeurd bent komt er iemand van pleegzorg die vragen thuis nogmaals met je doornemen, als ze dan nog steeds een goed gevoel bij je hebben mag je het opleidingstraject in. Opleidingstraject zal je denken. Jazeker. 5 weken intensieve training 1 avond per week. En dat is niet voor niets. Je krijgt in die 5 weken van alles aan voorbeelden waar je mee te maken kunt krijgen. Je kunt het zo gek niet bedenken of mensen doen dat met kinderen. Verwaarlozing, negeren, opsluiting op kamers, eten onthouden, mishandeling. Echt je kunt het zo gek niet bedenken. Daarnaast wordt je ook getraind over wat voor gedrag je van de kinderen kunt verwachten en hoe je daar mee om moet gaan. Heb je de training goed doorstaan en zie je het zelf dan ook nog zitten dan ga je bepalen welke vorm van pleegzorg er bij je past en welke leeftijd. Welke vorm hoor ik je denken. je hebt 3 soorten
- crisis opvang
- pleegzorg voor langere tijd
- weekend- en vakantiepleegzorg
Wij hebben voor weekend opvang gekozen en de kinderen zo jong mogelijk.
We kregen uiteindelijk een jongetje van net 1 jaar toegewezen. Het jongetje had niet te veel meegemaakt, maar had jeugdige ouders met een knipperlicht relatie. Wat een heerlijk ventje en wat een ontzettend lieve moeder had hij. Met vader hebben wij geen kennis gemaakt. Na een wen periode kregen we he mannetje om het weekend zodat moeder wat tijd voor zichzelf kreeg.
Maar na 4 weekenden kreeg ik wat last van mijn rug en was ik mega vermoeid. Dat had ik wel vaker dus dat was nog geen trigger voor me. Dit was in maart/april 2019. Ik dacht dat dat met het griepje dat ik in februari had te maken had. Ik kwam maar niet van die vermoeidheid af. Na een telefoongesprek met mijn schoonzus (die gelijk door had wat er aan de hand was) toch maar een test gekocht.
In mijn volgende blog vertel ik je alles over het ontdekken van mijn zwangerschap.