Snap
  • Vagina
  • afscheiding
  • verzorging

Vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap.

Wat is normaal?

Help! Er verandert zo veel tijdens de zwangerschap aan/in je lichaam, waaronder ook dingen die niet graag besproken worden zoals dit onderwerp. Internet afstruinen naar antwoorden is dan vaak de meest voor de hand liggende optie, maar laten we het hier eens open en bloot bespreken samen: je afscheiding tijdens de zwangerschap.

Snap
Waarom verandert mijn afscheiding tijdens mijn zwangerschap?

Zoals ik al zei: er verandert veel in en aan je lichaam tijdens deze bijzondere 9 maanden. Vaginale afscheiding is iets waar wij vrouwen allemaal mee te maken krijgen, zwanger of niet. Onze cyclus van (gemiddeld) 28 dagen speelt hierin een rol, en vooral de verandering in onze hormoonhuishouding is hierin de 'boosdoener'. Eigenlijk juist een heel goed en mooi systeem, dus 'boosdoener' mag ik niet zeggen, maar het wordt vaak wel als vervelend ervaren, net zoals dit kwaaltje.

Het hormoon oestrogeen is degene die zorgt voor deze verandering in afscheiding. Dit hormoon zorgt voor betere bloedtoevoer naar het bekkengebied. Hierdoor blijven de slijmvliezen van de baarmoedermond en vaginawand vochtig, en worden ze beter beschermd tegen infecties van buitenaf.

Extra oestrogeen -> extra vochtige slijmvliezen -> extra vocht/afscheiding dat naar buiten kan komen. Niet fijn, maar gezond en volkomen normaal!


Wanneer moet ik me zorgen maken?

Tijdens je zwangerschap ben je misschien extra alert op alles wat 'nieuw' is en eventuele ongemakken met zich meebrengt. Vaginale afscheiding is normaal, en je weet dat het elke dag kan verschillen. Zo ook tijdens de zwangerschap. Verschillen in geur, kleur, textuur en hoeveelheid zeggen veel. Normale afscheiding is wit van kleur, geurloos, vloeibaar en wat slijmerig. Tijdens je zwangerschap kan dit in korte tijd veranderen. Vooral de hoeveelheid kan toenemen, en naarmate je zwangerschap vordert, kan de afscheiding wat dunner en wateriger worden. Sommige vrouwen schrikken hiervan, als dit gebeurt in de laatste weken van de zwangerschap. Want het kan wel eens aanvoelen alsof je in je broek plast of je vruchtwater verliest. Whoops!

In veel gevallen weet je snel genoeg of het inderdaad vruchtwater is of afscheiding; vruchtwater is namelijk wat zoeter van geur, is (als het goed is) helder en komt niet eenmalig in een klein scheutje. Het blijft maar komen, soms wel in kleine beetjes, maar wel continu. Ook bevat vruchtwater witte vlokjes. Mocht je toch denken dat het vruchtwater is, maar is het donker van kleur, is dit ook een reden om je verloskundige in te lichten. Wellicht zijn je vliezen toch gebroken, en heeft je kleintje in het vruchtwater gepoept.

Mocht je een ongemakkelijke geur ervaren van je afscheiding, veel jeuk hebben of merken dat de afscheiding gelig is en 'brokjes' bevat, kan dit wel eens betekenen dat je last hebt van een schimmeltje. Hier ben je tijdens je zwangerschap sneller vatbaar voor in verband met je immuunsysteem dat wat lager is. Dit komt dus vaker voor, en is ook niks om je zorgen over te maken. Bespreek bij twijfel met je verloskundige of huisarts wat je dan het beste kan doen. Heb je voorkeur voor huis/tuin/keukenoplossingen (denk aan kokosolie o.i.d.) of wil je liever een vaginale crème/capsule hiervoor gebruiken?

Ook kan het zijn dat je pijn bij het vrijen ervaart, veel irritatie of een branderig gevoel hebt. Als hierbij je afscheiding een nare geur heeft, een wat dikkere substantie is, en de kleur afwijkend is (geel/groen/grijs), zou het kunnen zijn dat je een SOA hebt of een ontsteking. In dit geval is het belangrijk om hier wat aan te doen en contact op te nemen met je verloskundige of huisarts. Vaak is het nodig om dan een antibioticakuur te starten, zeker tegen je à terme datum aan. Want deze bacteriën wil je liever niet overgeven aan je kleintje tijdens de bevalling.


Mijn afscheiding is roze, bruin of bevat bloed. Wat nu?

Doordat alles rondom en in je bekkenbodem beter doorbloed is tijdens je zwangerschap, is er een mogelijkheid dat je af en toe wat bloed verliest. Vaak gaat het dan om een klein vaatje dat gesprongen is rondom je baarmoedermond of in je slijmvlies. Dit resulteert in een klein beetje 'vers' rood bloed. Dit mengt zich met jouw afscheiding en komt er vervolgens uit als een rozige substantie. Soms is het bloed zo minimaal en duurt het eventjes voordat dit naar buiten komt. Dit is dus 'oud' bloed en resulteert in een bruine of donkere afscheiding. Ook niets om je dus zorgen over te maken.

Mocht je nou acuut veel 'vers' rood bloed verliezen, wat gepaard gaat met buikpijn of andere lichamelijke klachten, neem dan wel even contact op met je verloskundige.


Wat kun je doen tegen het verlies van overmatige afscheiding?

Tegen de afscheiding zelf is helaas niets te doen. Maar het is natuurlijk ontzettend oncomfortabel om de hele dag een natte plek in je onderbroek te hebben. Hiervoor kun je eventueel inlegkruisjes gebruiken. Wel zorgt dit voor een broeierig effect, waar bacteriën natuurlijk dol op zijn. Kies in dit geval dan voor inlegkruisjes zonder plastic en parfum, en verwissel regelmatig. Hetzelfde geldt voor tampons. In plaats van inlegkruisjes zou je ook hydrofiele washandjes kunnen gebruiken.

Ook is het slim om katoenen ondergoed te dragen. Dit ademt beter en is luchtiger.

Om de afscheiding te beperken en niet te verergeren, kun je het volgende doen:

  • Je vagina houd zichzelf van binnen schoon. Dus was nooit met zeep. Dit beinvloed de PH waarde in de vagina, waardoor de zuurtegraad daalt. Je vagina hoort wat zuur te zijn om bacterien tegen te gaan.

  • Veeg altijd van voor naar achter af op toilet, zodat er geen anale bacterien naar de vagina toe geveegd worden

  • Slaap zonder ondergoed. Ook dit in verband met luchtigheid en minder broeien. Vind je dit niet fijn, omdat je meer afscheiding verliest? Leg een handdoek onder je billen!

  • Let op suikers en bewerkt voedsel. Ook dit beinvloed je PH waarde, en schimmels zijn er dol op.

  • Neem eventueel een etuitje mee met wat schoon ondergoed en een paar inlegkruisjes. Zo ben je overal voorzien van een schoon en fris gevoel. 

Snap

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Lysanne van Heijningen | Verloskundige?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.