Snap
  • Zwanger
  • #moe
  • #bloedonderzoek
  • 13wekenecho

Tests tijdens de zwangerschap

Bloedonderzoek (, NIPT) en de 13-weken echo

Ik heb de afgelopen tijd niet stil gezeten.

Buitenom dat ik een klein mensje aan het bouwen ben in mijn buik, heb ik ook als ceremoniemeester bij de bruiloft van een vriendin mijn benen uit mijn lijf gelopen. Ik ben helemaal kapot en mijn energieniveau zit in totaliteit ergens in mijn grote teen, dus ik maakte me wel enigszins zorgen. 

Het kindje kan je nu natuurlijk nog niet voelen in je buik, maar gelukkig had ik vorige week donderdag (ik was toen 12+5) een hele mooie termijnecho die de uitgerekende datum op begin maart heeft gezet. Zoals ik zelf al had verwacht natuurlijk. Een heel mooi bewegelijk kindje gezien en een prachtige hartslag gehoord. Helemaal top. 

De dinsdag ervoor had ik nog even bloed laten prikken om te kijken of ik geen zwangerschapssuiker zou hebben, en of ik in aanraking was gekomen met toxoplasmose (ik heb tenslotte een kat) en met de waterpokken. Volgens mijn moeder had ik deze nooit gehad. Op de donderdag van de termijnecho kreeg ik ook gelijk de uitslagen en bleek alles prima in orde. Geen suiker, wel de waterpokken-antistoffen, maar geen antistoffen voor toxoplasmose. Oppassen met de kattenbak dus. 

Er werd me nog eens gevraagd of ik de NIPT ging laten doen. Niet om druk te zetten, maar ze vroeg het uit nieuwsgierigheid. Maar nee, ik heb er bewust voor gekozen om het niet te doen. Een kindje is bij mij überhaupt welkom, of het een afwijking heeft of niet, dus nee, ik ga er niet op laten testen. We zullen het vanzelf zien.

De 13-weken echo ging ik wel laten doen. En die was vandaag. Ik had de primeur op onze echolocatie en er was speciaal iemand voor uit Rotterdam gekomen, want degene die dit normaal zou doen was op vakantie. De vriendin van de donor ging gezellig mee, hijzelf kon namelijk niet, en we hebben samen genoten van de mooie beelden die we te zien kregen. Een klein wondertje dat zijn of haar handjes niet voor het gezichtje erg wilde halen (volgens de vriendin kon ze dat prima plaatsen met het karakter van de donor, dus dat ging nog wat worden). Alles was tiptop in orde en alles wat gecheckt kon worden werd gecheckt. 2 beentjes met aan beide voetjes 5 teentjes, 2 armpjes met aan beide handjes 5 vingertjes, een mooie nekplooi, mooie hersentjes en een prachtig hartje dat bloed rondpompte. Deze meneer nam er heerlijk de tijd voor en heeft alles uitgelegd. Helaas wilde de kleine niet mooi voor de foto gaan liggen, dus moeten we het doen met deze prachtige (zo uit een horrorfilm geslopen) foto van het koppie 😅

Maar... Helaas kon of wilde (volgens mij wilde hij het niet 🙈) hij nog niet zeggen of het een meisje of jongen zou worden. Dus dan moeten we nog maar even wachten tot de 20-weken echo.