Snap
  • Zwanger
  • zwangerschap
  • Bevalling
  • zwanger
  • geboorte
  • instagram

Tepelstimulatie??

Hoe voorkom je een infuus met weeënopwekkers

Elke maandag kom ik rond 11.11 uur LIVE op instagram om iets te vertellen over zwangerschap en geboorte. De onderwerpen die ik aansnijd bespreek ik normaal gesproken alleen in mijn betaalde trainingen. Maar omdat ik het zo belangrijk vindt dat er op een andere manier naar de geboorte wordt gekeken geef ik elke week een tipje van de sluier. Elke week bespreek ik een ander onderwerp.

Vandaag heb ik het gehad over tepelstimulatie...

Er kan tijdens de bevalling een punt zijn waarop je weeën ineens minder krachtig worden of je ontsluiting wat traag vordert. Je zorgverlener zal dan meestal voorstellen om de vliezen kunstmatig te breken, of om te starten met een infuus met weeënopwekkers. In dat infuus zit syntocinon, een kunstmatig vorm van oxytocine. Dit middel zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt, maar het zorgt niet voor de fijne en euforische gevoelens die je van je eigen oxytocine krijgt. De meeste vrouwen die weeënopwekkers hebben gehad ervaren de bevalling daarom ook als zwaar. 

Er zijn ook manieren om je oxytocine level op een natuurlijke manier te verhogen. Eén van die manieren is tepelstimulatie. We weten dat wanneer een baby aan de borst drinkt er oxytocine vrijkomt. Dit zorgt voor het samentrekken van de melkkliertjes waardoor er melk gaat stromen, het zorgt voor de verliefde gevoelens die een moeder voor haar kind voelt en het zorgt voor het samentrekken van de baarmoeder zodat die weer haar normale grootte bereikt na de bevalling. We kennen dus het effect van oxytocine op de baarmoeder. Maar toch zal geen enkele zorgverlener tepelstimulatie voorstellen om de bevalling te bespoedigen. En dit heeft alles te maken met de seksualisering van de borst. En het idee dat seksualiteit en geboorte niet samengaan. Maar, news flash, seksualiteit en geboorte zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je verwekt een kind met seks en tijdens de bevalling zijn dezelfde organen en hormonen aan het werk. Er zijn vrouwen die een orgastische geboorte beleven. En ja, dat is echt mogelijk! Als jij je hormonen en lichaam op de juiste manier in weet te zetten, dan weet ik zeker dat het voor iedereen mogelijk is om een fijne en ontspannen geboorte te beleven. 

Ik ben benieuwd naar jouw mening. Zou jij tepelstimulatie toepassen tijdens de bevalling?

Wil je geen Insta LIVES missen? Je vind mijn profiel HIER