Snap
  • Zwanger
  • solliciteren

Solliciteren en zwangerschap

Het echte verhaal.

Even een korte uitleg. Met 20 weken raakte ik mijn baan kwijt. Officieel wegens bedrijfs economische redenen. Momenteel zit ik in de ww. Buiten het feit dat je verplicht ben te solliciteren, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer aan de slag en zekerheid. Maar hoe gaat dat dan? Solliciteren en zwangerschap.

Type het maar is in op Google. Solliciteren en zwangerschap. Officieel hoef jij niet te vertellen dat je zwanger bent als je een sollicitatiebrief stuurd. Ook mogen ze je om die reden niet afwijzen. Ken je rechten staat er vaak bij. Maar hoe werkt in het nou echt?

Stel je voor. Je ziet een vacature waar je helemaal verliefd op bent. Je ziet jezelf al bijna starten op je eerste dag. Per slot van rekening heb je de juiste papieren en ervaring. En reageert snel met een mooie brief en je cv. Ze zijn per direct opzoek naar iemand en de volgende dag gaat de telefoon of je op gesprek wil komen. Natuurlijk maak je voor die zelfde week nog een afspraak  en je hebt er nu al zin in. Op de dag van het gesprek loop je trots naar binnen, buikje eerst want ja die valt niet meer te verbergen, wat je natuurlijk ook niet wil. Tijdens het gesprek verloopt alles soepeltjes en natuurlijk feliciteren ze je en vragen ze hoever je bent. (Je kunt 1+1 nog net niet boven hun hoofd zien zweven). En na wat moeilijke gezichten en de opmerking dat er meer belangstelling is voor de functie geef je elkaar een hand en is het afwachten. Helaas komt er de volgende dag een mail met daar in dat je het helaas niet geworden ben. 

Om dit te voorkomen heb ik er voor gekozen direct de situatie voor te leggen. Niet in mijn brief, maar wanneer ze mij telefonisch benaderden. Voor ik een uur in de auto ga zitten om naar een hoofd kantoor te rijden voor een gesprek. Wat zijn dan de reacties? Gefeliciteerd! Wat leuk, wat mooi. Oo dan is je contract niet verlengd in je zwangerschap. (Zelfs iemand die durfde te zeggen: dat gebeurt hier ook). Of ik bewaar je cv een stuur je gelijk een mail met onze gegevens. (Die nooit aankomt) 

Nou moet je van mij weten dat ik werkzaam was in de kinderopvang. Daar zijn veel te korte. Maar zelfs daar kom je niet tussen tijdens je zwangerschap. Moet je het dan maar niet proberen? Nee, zeker blijven doen. Buiten het feit dat het moet en het goed is om je naam al ergens te laten vallen, ook voor na je zwangerschap, heb ik ook nog een goede ervaringen! 

Na gesolliciteerd te hebben op een super mooie vacature namen ze telefonisch contact op. Waarna ik rustig mijn situatie uit heb gelegd, zo als ik al veel gedaan had die week. Tot mijn verbazing mocht ik toch die zelfde week nog op gesprek komen. Het Was een heel prettig en open gesprek. Dat zij mij op dit moment niet veel konde biede was duidelijk, maar ze vroegen om contact te houden. En zei hebben dit ook zeker gedaan. Dus niet geschoten is altijd mis.

Begrijp me niet verkeerd ik vind het heel jammer dat je soms niet eens op gesprek mag komen, maar ergens valt het ook wel een beetje te begrijpen dat het anders is als je iemand aanneemt die zwanger en dus met verlof gaat, of iemand die gelijk kan starten. Het heeft altijd twee kanten.

4 jaar geleden

Wat super om te horen! Dat werkt super motiverend! (Hopelijk niet alleen voor mij!?)

4 jaar geleden

Hier ook een positief verhaal. Ik had een leuke baan maar wilde graag iets anders. Tijdens mijn 2e zwangerschap kwam er een leuke vacature, gesolliciteerd en aangenomen met dikke buik! Helaas kwamen we er niet uit met salaris. Tijdens mijn 3e zwangerschap nog steeds hetzelfde verhaal, nog steeds de zelfde baan maar toe aan iets anders. Weer gesolliciteerd op een gave functie, 32 weken zwanger op gesprek gegaan. Ze zochten iemand die zsm kon beginnen dus helaas. 2 maanden na mijn bevalling een telefoontje of ik nog steeds geïnteresseerd was.... in januari ben ik begonnen op nieuwe werk! Zeker gewoon doen dus!!