Snap
  • Zwanger

SLAPEN EN NOG EENS SLAPEN

Slapen is gezond, maar dat wist je natuurlijk al. In deze blog leg ik precies uit waarom slapen gezond is voor de vruchtbaarheid.

Veel slapen, lekker lui zijn en niets doen is bij deze officieel toegestaan!

Als je slaapt maak je melatonine aan.

Heel belangrijk om uitgerust te zijn wanneer je zwanger wilt worden én blijven!

Voldoende slaap en ontspanning is echt noodzakelijk om de embryo te laten groeien.


Reproductie

Melatonine reguleert bij zoogdieren de vruchtbaarheid, opdat het nageslacht in een gunstig seizoen geboren wordt. De antioxidatieve functie van melatonine en zijn functie bij het opruimen van vrije radicalen hebben tevens een positief effect op de reproductie. Het beschermt de moeder, foetus en placenta tegen (nitro)oxidatieve schade die kan optreden tijdens de zwangerschap. Melatonine lijkt bovendien de schade te kunnen beperken wanneer de foetus tijdelijk zonder zuurstof zit, bijvoorbeeld door een bloedprop in de placenta.

Kwaliteit

De rijping en kwaliteit van de eicel wordt door melatonine bevorderd door activatie van hormonen en door vermindering van oxidatieve schade aan de moleculen in de follikelvloeistof. Melatonine beschermt eicellen en zaadcellen tegen schade door zuurstof- en stikstofhoudende reactanten en vermindert wellicht de kans op het doorgeven van afwijkingen aan de volgende generatie. Beperkt dus dna-schade!

Preeclampsie

Vrouwen met ernstige preeclampsie hebben een lager melatonineniveau ‘s nachts dan gezonde zwangere vrouwen. Bovendien is het aantal antioxidanten verlaagd en het aantal vrije radicalen verhoogd. Dit kan worden hersteld met melatoninesuppletie. Bij preeclampsie is ook sprake van een verhoogde bloeddruk en soms convulsies, deze kunnen tevens behandeld worden met melatonine.

Melatonine passeert de placenta, waardoor ook de foetus beschermd wordt tegen oxidatieve stress. De placenta wordt op deze manier beschermd tegen stikstofhoudende reactanten. Melatonine kan dus preeclampsie en de daarbij voorkomende symptomen verminderen. Doseringen van 1 tot maximaal 10 mg per dag zouden geen negatief effect op het voortplantingsstelsel hebben.

Slaaptips:

Bij een aantal van deze tips die je hieronder kunt lezen wordt daglicht genoemd. Er wordt steeds meer bekend over de rol die daglicht speelt bij slaapproblemen. Ons waak- en slaapritme wordt, onder andere, geregeld door twee soorten hormonen, Cortisol en Melatonine. Simpel gezegd: Cortisol houdt ons wakker en Melatonine maakt ons slaperig. Cortisol wordt afgegeven vanaf het moment dat het licht wordt en zolang het licht blijft. Bij Melatonine gebeurt het omgekeerde, vanaf het donker worden neemt de aanmaak van Melatonine toe en is op zijn hoogst vroeg in de ochtend. Je ogen spelen bij de aanmaak van deze hormonen een belangrijke rol. Wanneer je ogen voldoende daglicht krijgen, wordt er Cortisol aangemaakt en wanneer je ogen minder daglicht binnen krijgen begint de aanmaak van Melatonine toe te nemen.

-Probeer er dus voor te zorgen dan deze twee hormonen goed hun werk kunnen doen, door overdag voldoende daglicht te krijgen en 's avonds niet te veel kunstlicht.

-Het reguleren van cortisol kun je beïnvloeden door s avonds een half tl magnesiumpoeder in te nemen, een uur voor je slapen gaat.

-Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op. Houd deze tijden bij voorkeur ook in het weekend aan. Bedenk hoe laat je ’s morgens op moet staan, tel dan ruim acht uur terug en zorg dat je op die tijd dan ook echt in bed ligt.

-Denk er aan dat de meeste mensen ongeveer vijftien minuten nodig hebben om in slaap te vallen, neem die tijd dus mee in je berekening.

-Wanneer je je zelf een goed slaapritme wil aanleren is het goed om gedurende minimaal twee weken je stipt te houden aan de door jou gekozen slaap- en opstaan tijden. Nog beter is het om dit ritme dertig dagen vol te houden. Een vast slaapritme kan echt wonderen voor je doen!

-Zorg dat je voldoende tijd neemt om te slapen. Genoeg Melatonine aanmaken gebeurt pas als je minimaal 7 uur slaapt. Wanneer je ’s morgens om zes uur op moet staan, ga dan niet pas tegen twaalf uur ’s nachts naar bed. Op die manier kun je een slaaptekort opbouwen wat op de lange termijn voor een slaapprobleem kan zorgen.

-Lig je vaak wakker in bed of heb je problemen met doorslapen dan kun je beter geen middagdutje te doen of ’s avonds op de bank in slaap vallen.

-Meditatie is een goed hulpmiddel om je hoofd even helemaal leeg te maken en tot rust te komen. Een makkelijk toepasbare manier van mediteren is door je helemaal te focussen op je ademhaling. Probeer je heel bewust met je ademhaling bezig te houden en niet aan andere dingen te denken. En verder vind je op Youtube veel meditatie-oefeningen van zelfs maar 5 minuten die je helpen in slaap te komen.

Let op: tijdens de zwangerschap kan je slaapritme veranderen; je lijf geeft oefenhormonen af voor het geven van borstvoeding en dus word je om de paar uur even wakker. Maak je hierover geen zorgen want tegelijkertijd maak je ook hormonen aan die er voor zorgen dat je gemakkelijker en sneller in slaap valt. Moeder natuur heeft dat zo geregeld.

Welterusten

Bronnen:

http://naturafoundation.nl/monografie/melatonine.html

http://www.epistemonikos.org/nl/documents/81e1b1578e755cc0998eb1f44f3e65c9f581fafb

http://www.inslaap.nl/beter-slapen/tips-om-beter-te-slapen/

http://moxja-zwanger-worden.nl

's avatar
9 jaar geleden

Goeie tips, toevallig ben ik sinds kort begonnen aan mediteren en doet mijn kleuter gezellig mee!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij MellieMelb?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.