Snap
  • rustelozebenen
  • zwangerschapskwaal,
  • restlessleg

Rusteloze benen en zwanger? Dit doe je eraan!

Zeg dat onrustige gevoel in je benen vaarwel met deze tips

Plof je als zwangere mama net lekker op de bank na een lange werkdag, beginnen je benen te kriebelen en tintelen. Wat is dit nu weer? Waarschijnlijk heb je last van het Restless Legs Syndrome, afgekort RLS en ook wel rusteloze benen genoemd. Dit is een zwangerschapskwaal die vooral in het derde trimester vaak voorkomt. Niets ernstigs, maar wel vervelend.

Die onrustige benen ontstaan waarschijnlijk, de exacte oorzaak is nog steeds onbekend, doordat je hormonen veranderen tijdens je zwangerschap. Zo zou het hormoon oestrogeen voor je rusteloze benen kunnen zorgen. Ook een tekort aan ijzer of foliumzuur verergert het kriebelende gevoel. Verder is RLS erfelijk, dus als je moeder er last van had, is de kans aanwezig dat jij het ook krijgt. En, tenslotte, omdat je gewicht toeneemt in het derde trimester van je zwangerschap, de bloedcirculatie verandert én er meer druk op je zenuwen ligt door je groeiende buik kun je ook sneller last krijgen van rusteloze benen.

De symptomen van rusteloze benen

Vooral in de avond kan er onrust in je benen ontstaan. Het kan zijn dat je tintelingen voelt of kriebels, een vervelend gevoel of een onrustig gevoel. Bij RLS merk je een enorme drang om je benen te bewegen. Vooral in de avond slaat de zwangerschapskwaal toe, wanneer je rustig op de bank zit of in bed ligt.

Dit komt doordat je dan in rust bent en de onrust in je benen gewoonweg beter voelt. Ook gebruikt je lichaam in de avond en nacht vooral ijzer en foliumzuur voor herstel, dit kan een onrustig gevoel in je benen geven. In de avond stijgt de hoeveelheid oestrogeen in je lijf ook, wat de RLS-symptomen kan verergeren. Verder helpt het ook niet mee als je moe bent, terwijl je juist slecht slaapt door je rusteloze benen en daardoor juist moe bent de volgende dag. De bekende vicieuze cirkel.

Tips om van je onrustige benen af te komen

Nu je weet hoe en wanneer die rusteloze benen tijdens je zwangerschap ontstaan, willen je waarschijnlijk vooral weten hoe je ervan af komt. Helaas is er geen wondermiddel voor, maar er zijn wel wat dingen die je kan doen om de klachten te verminderen.

  1. Bewegen maar! Bewegen helpt sowieso, dat merk je als je in rust bent. Je krijgt dan de drang om je benen te bewegen. Doe je dat, dan is de onrust weg. Het vervelende gevoel komt vaak wel weer snel terug als je weer gaat zitten of liggen. Probeer in dat geval je benen even te masseren, of kijk je eventuele partner lief aan. De druk op je huid zal de onrust wegnemen. Rek- en strekoefeningen voordat je gaat slapen, helpen vaak ook.
  2. Gezonde voeding: Eet gevarieerd als je last hebt van rusteloze benen en zorg vooral voor genoeg ijzer in je voeding. Zoals spinazie en peulvruchten. Dit kan de symptomen van RLS verminderen. Soms slikken zwangere vrouwen supplementen bij, maar het is raadzaam om dit altijd in overleg met je verloskundige of huisarts te doen.
  3. Warmte en kou bij rusteloze benen: Je benen warm houden of juist koude kompressen tegen je benen houden zou ook kunnen helpen tegen het vervelende gevoel van tintelingen en de drang om te moeten bewegen.

Hoe zit het met RLS na je bevalling?

Na je bevalling verdwijnen de meeste zwangerschapskwaaltjes weer als vanzelf. Dat is met rusteloze benen ook zo. Je hormonen komen weer in balans en de druk op je zenuwen neemt af wanneer je baby geboren is. Ook bepaalde voedingsstoffen die je in mindere mate in je lichaam had, worden weer aangevuld en het onrustige gevoel in je benen verdwijnt daarna snel. Die gedachte helpt misschien ook als je weer eens uit bed moet om te bewegen terwijl je eigenlijk wil slapen.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.