Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Risico’s roken voor, tijdens en na de zwangerschap

Roken is niet alleen slecht voor jezelf, maar ook super slecht voor je ongeboren baby.

Bij vrouwen die roken en een kind willen krijgen duurt het zwanger raken veel langer dan bij vrouwen die gezond zijn en niet roken.  Vrouwen zijn minder vruchtbaar als ze roken. De zaadcellen van rokende mannen zijn minder beweeglijker dan bij mannen die niet roken. Beweeglijkheid is weer belangrijk om de  eicel te bereiken. Als vrouw heb je ook minder succes bij een vruchtbaarheidsbehandeling.

Wanneer de moeder van de baby rookt tijdens een zwangerschap krijgt het kindje verschillende giftige stoffen in zijn of haar lichaam. De baby groeit hierdoor minder goed en krijgt ook niet voldoende zuurstof binnen. De baby's van moeders die roken wegen ongeveer 200 gram minder dan de moeders die helemaal niet roken. In de eerste drie maanden van een zwangerschap worden er verschillende dingen  bij je baby ontwikkeld. Het hartje, de longen en de oren van je baby worden gevormd. Je moet erg voorzichtig zijn, want anders heeft de baby een grotere kans op gezondheidsproblemen. De baby's van vrouwen die roken zijn meestal ook zwakker en hebben een groter kans op een vroeg geboren kindje. Ook heb je groter kans op een miskraam als je tijdens de zwangerschap rookt. Je baby is dan veel kwetsbaarder en heeft meer kans op ziektes.

Moedermelk zorgt ervoor dat je baby beschermt is tegen infecties en zorgt ook nog voor een betere opbouw van het immuunsysteem. Als je blijft roken dan wordt er minder moedermelk aangemaakt en ook minder lekkere moedermelk.

Je hebt reden genoeg om te stoppen. Denk aan je eigen toekomst, maar ook aan die van je baby. 

11 jaar geleden

Hoi Shirley, inderdaad in 1x stoppen is ook niet gezond. je kindje krijgt nu via jouw bloed nicotine binnen en zal dus net als jij 'verslaafd' zijn. Het is verstandig om het af te bouwen, maar hier niet te lang over te doen. Hoe langer je door rookt tijdens de zwangerschap, hoe schadelijker dit is voor je ongeboren kindje. Wij adviseren je om een gesprek aan te gaan met je huisarts of verloskundige hierover. Zij kunnen vast een goed 'stop met roken'-plan helpen opstellen!

11 jaar geleden

ik ben nu 3 weken dus het is nog erg pril, ik rook ook maar wil er mee stoppen, Nu hebben mensen me gewaarschuwd dat ik niet in een keer moet stoppen want dat kan ook schadelijk zijn voor een ongeboren kindje! Dus wat is verstandig verminderen en dan stoppen of gewoon gelijk stoppen?

12 jaar geleden

Patricia, het is echt heel schadelijk voor je kind.Je kleine heeft na de geboorte ook nog een groter kans om aan wiegendood te overlijden.De baby groeit ook minder en minder sterk. Het heeft ook zeker invloed op je borstvoeding.Je kind kan sporen van nicotine binnen krijgen

12 jaar geleden

dat begrijp ik ook niet! Ik vind je dan ook echt geen goede moeder