Overweeg om uw geboortevoorkeuren aan te maken
Maak je geboortevoorkeuren op om je bevalling te personaliseren
Dit artikel komt uit de mamamoon-app: https://www.mamamoonapp.com/
Waarom we het doen:
Het helpt ons om tot een besluit te komen over wat we wensen als het om de bevalling gaat.
En het helpt mensen die ons tijdens de geboorte ondersteunen, ons te steunen op de manier die wij wensen.
Leer jezelf kennen met de keuzes die je hebt - de meeste cursussen voor geboortevoorbereiding bieden alle antwoorden die je nodig hebt.
Je kunt de sjabloon gebruiken die we met jou delen of een andere sjabloon.
Maak het je eigen, voeg dingen toe/wijzig/verwijder dingen. Het moet jouw voorkeuren weerspiegelen.
Zorg ervoor dat jouw naaste geboorteteam aanwezig is, zodat zij jouw pleitbezorger kunnen zijn tijdens de bevalling terwijl jij je in jouw geboortebubbel bevindt.
Praat met je partner over jouw geboortevoorkeuren, maak het de voorkeuren voor jullie beiden.
Bespreek het met jouw zorgverleners als je nog zwanger bent.
Vraag een afspraak aan als deze niet gepland staat en bespreek alle punten die je nauw aan het hart liggen.
Druk een paar exemplaren af en leg ze klaar in je geboortetas, zodat je ze kunt delen met iedereen die met je meegaat zodra je bevalling begint.
Geboortevoorkeuren zijn een leidraad, geen hardgeschreven plan. Voor ons geboorteteam en voor onszelf.
Soms gaan dingen niet zoals gepland, maar we kunnen toch ons best doen om er het beste van te maken.
Dat is waar geboortevoorkeuren ons helpen onszelf en de mensen om ons heen te sturen in de richting die ons kan ondersteunen op de manier die wij zouden wensen.
Een geboorteplan is een waardevol hulpmiddel, maar het is ook belangrijk om flexibel te blijven en open te staan voor aanpassingen tijdens de bevalling. De omstandigheden kunnen veranderen, en soms zijn er medische redenen waarvoor je je voorkeuren moet aanpassen. Het belangrijkste is dat je geboortevoorkeuren een uitgangspunt bieden voor gesprekken en beslissingen, en dat ze een basis vormen voor hoe je je bevalling graag zou willen ervaren.
Naast het voorbereiden van je geboortevoorkeuren, is het ook nuttig om te onderzoeken welke middelen en ondersteuning beschikbaar zijn voor jou tijdens de bevalling. Denk aan doula's, verloskundigen, en prenatale cursussen die je kunnen helpen om goed voorbereid en zelfverzekerd te zijn. Deze professionals kunnen waardevolle inzichten en ondersteuning bieden, en kunnen bijdragen aan een positieve bevallingservaring, ongeacht hoe jouw geboorteplan zich ontvouwt.
Zorg ervoor dat je ook denkt aan de postnatale periode bij het opstellen van je voorkeuren. Dit omvat het bespreken van zaken zoals huid-op-huid contact, borstvoeding, en de betrokkenheid van je partner of andere familieleden. Hoe je deze momenten wilt ervaren, kan net zo belangrijk zijn als de bevalling zelf.
Communicatie is cruciaal. Het is niet alleen belangrijk om je voorkeuren met je zorgverleners te bespreken, maar ook om open te staan voor hun feedback en suggesties. Zorgverleners hebben ervaring met verschillende bevallingsscenario's en kunnen waardevolle adviezen geven over hoe je je voorkeuren kunt aanpassen om de veiligheid en het welzijn van jou en je baby te waarborgen.
Tot slot, zorg ervoor dat je geboortevoorkeuren regelmatig worden herzien en bijgewerkt naarmate je zwangerschap vordert. Je gedachten en voorkeuren kunnen veranderen naarmate je meer leert en je dichter bij de bevalling komt. Door dit proces dynamisch en interactief te houden, kun je een bevalling creëren die zo dicht mogelijk bij je ideale ervaring ligt, met de flexibiliteit om aan te passen aan wat er ook gebeurt.
Als je meer wilt weten, download dan de Mamamoon-app. Hier kunt u samen met een deskundige een beoordeling van de geboortevoorkeuren aanvragen. Gratis voor gebruikers van de mamamoon-app: https://www.mamamoonapp.com/