Snap
  • Zwanger
  • vruchtbaarheid
  • ondergewicht
  • bmi

Ondergewicht schadelijk voor vruchtbaarheid

Ondergewicht is schadelijker voor de vruchtbaarheid van de vrouw dan overgewicht. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Het is bekend dat ernstig ondergewicht de kans op een zwangerschap verkleint, als gevolg van een daling van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Wetenschappers wisten echter niet dat ondergewicht schadelijker is dan overgewicht voor de vruchtbaarheid van de vrouw.

Wetenschappers waarschuwen vrouwen dan ook die te mager zijn. Volgens onderzoekers wordt er teveel aandacht besteed aan de gezondheidsrisico's van overgewicht. Maar de gevaren van ondergewicht worden grotendeels genegeerd volgens hem.

Veel vrouwen zijn zich er waarschijnlijk niet van bewust dat te dun zijn schadelijk is voor hun vruchtbaarheid. Vrouwen die zwanger proberen te raken -op natuurlijke wijze of met een IVF behandeling moeten proberen om zo dicht mogelijk bij hun ideale gewicht te zitten.

Charles Kingsland, een gynaecoloog van het Liverpool Women’s Hospital zegt in Daily Mail: 'Voor sommige vrouwen is het zeer eenvoudig om zwanger te raken, maar voor anderen is het moeilijk en is het belangrijk om naar hun lichaamsgewicht te kijken.'

'Er is geen twijfel dat wanneer je gewicht bij je lengte past, je een hogere kans hebt om zwanger te raken'.

BMI berekenen Vaak weet je wel of je last hebt van ondergewicht of overgewicht, maar toch is het goed om je BMI uit te rekenen. Zo bereken je je Body Mass Index (BMI): Deel je gewicht in kilo's door het kwadraat van je lengte in meters

Voorbeeldberekening: Je weegt 55 kg en bent 1 meter 55: 5,5/ (1,55x1,55) = 22,9 Is je BMI boven de 29 dan kan het lastig zijn om zwanger te worden. Zorg dat je BMI boven de 19 en onder de 25 ligt.