Snap
  • onbedoeld zwanger
  • ongewenst zwanger
  • abortus
  • zwangerschap

Onbedoeld zwanger? Dit zijn je opties

Dit kun je doen als je erachter komt dat je onbedoeld zwanger bent.

Als je onbedoeld zwanger bent geraakt, dan staat je leven even helemaal op z’n kop. Je komt voor een heel moeilijke beslissing te staan, want bij een onbedoelde zwangerschap moet je kiezen wat je gaat doen. Wij zetten de opties voor je op een rij.

Onbedoeld zwanger, wat nu?

Met een onbedoelde zwangerschap bedoelen we dat je zwanger bent geraakt terwijl dit niet de bedoeling was. Dat kan zijn door een onvoorzichtige one night stand, maar het kan ook gebeuren met je vaste partner, als een voorbehoedsmiddel z’n werk niet goed gedaan heeft.

Hoewel je met een onbedoelde zwangerschap misschien denkt aan tieners, is niets minder waar. De leeftijdscategorie van vrouwen die in een abortuskliniek komen om een onbedoelde zwangerschap te laten afbreken is namelijk 30 tot 35 jaar. Vaak hebben deze vrouwen al kinderen. Een op de vijf vrouwen krijgt te maken met een onbedoelde zwangerschap en daarvan was 68 procent ongewenst. Weet dus dat je niet de enige bent.

Onbedoeld zwanger: een moeilijke keuze maken

Als je erachter komt dat je zwanger blijkt te zijn, terwijl dit niet de bedoeling was, kan dat nogal schrikken zijn. Kiezen voor (nog) een kind is niet zomaar een beslissing. Kiezen voor een abortus of adoptie ook niet. Het is daarom belangrijk dat je de tijd neemt om na te denken over deze moeilijke keuze. Je moet nadenken over hoe je in je eigen leven staat, over de veranderingen voor je gezin en je toekomst.

Past een baby wel in je leven en heb je de financiële middelen voor een kindje (erbij)? Bij al die vragen horen ook emoties, zoals angst, boosheid en verdriet. Laat ze over je heen komen en maak pas een keuze als je daar helemaal zeker van bent. 

Dit zijn de mogelijkheden als je onbedoeld zwanger bent

Er zijn eigenlijk vier opties wanneer je zwanger bent geraakt terwijl je dat eigenlijk niet wilde.

  1. De eerste is: je kiest ervoor om de zwangerschap uit te dragen en het uiteindelijke kindje op te voeden. Een onbedoelde zwangerschap is namelijk niet meteen ongewenst. Misschien is het heel welkom en hoef je niet lang over je keuze na te denken. Ook kan het zijn dat je wel goed moet nadenken over deze keuze, want een kind (erbij) opvoeden is niet zomaar iets. Bij vragen of ondersteuning die je niet uit je omgeving kan halen, kun je altijd contact opnemen met je huisarts of het Fiom: een expertisecentrum op het gebied van onbedoelde zwangerschap.
  2. Je wilt de onbedoelde zwangerschap uitdragen en je uiteindelijke kindje kunnen zien, maar je hebt niet de middelen om er zelf voor te zorgen. Dat is mogelijk, in dat geval kun je kiezen om je kindje in een pleeggezin onder te brengen. Het wordt dan opgevoed door anderen, maar je mag je kind zien en in sommige gevallen behoud je ook het gezag. Ook iemand in je nabije omgeving mag de pleegzorg op zich nemen.
  3. Als je niet voor de uiteindelijke baby kan zorgen, maar ook geen abortus wil ondergaan, dan kan je de zwangerschap uitdragen en de baby ter adoptie opgeven. Je neemt dan afstand van je kind. Afhankelijk van de adoptie-vorm (open of gesloten adoptie), kun je nog wel contact hebben met het kindje.
  4. Ben je onbedoeld zwanger geraakt en wil je de zwangerschap afbreken, dan kies je voor een abortus. In Nederland kun je dit veilig en zelfs anoniem laten doen in een abortuskliniek. Je hebt hier geen verwijzing voor nodig en je hoeft hier (als je hier woont) niets voor te betalen. Ook heb je geen bedenktijd meer, dus je kan een afspraak maken wanneer je wilt. Een abortus wordt in Nederland tot 24 weken zwangerschap uitgevoerd. Het is zelfs zo dat je tot 9 weken zwangerschap ook nog kan kiezen voor een abortuspil waarmee je thuis een miskraam opwekt. Tot 13 weken zwangerschap kun je het vruchtje door middel van zuigcurretage weg laten halen. Dit kan onder een roesje, dan voel je niets van de behandeling.

Je keuze na een onbedoelde zwangerschap verwerken

De keuze na een onbedoelde zwangerschap kan emotioneel zijn. Het is dan ook fijn als je er met iemand over kan praten of hulp kan zoeken bij de verwerking van je keuze. Het Fiom is een organisatie die daar goed bij kan helpen.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.