Snap
  • Zwanger
  • Gezond

NIPT voor elke zwangere vrouw...

Vanaf vandaag, 1 april 2017, kan iedere zwangere vrouw in Nederland vragen om de NIP- test. Wat is dit precies? Waarom wel/niet laten doen?

De afkorting NIPT staat voor Niet- Invasieve Prenatale Test. Je kunt zo een aantal genetische afwijkingen op een veilige manier laten testen tijdens de zwangerschap. Tot voor kort kon dit in Nederland alleen met de combinatietest. De combinatietest geeft een kansberekening. De NIP test is een bloedonderzoek. Het test hoeveel van de chromosomen 13, 18 en 21 er in het DNA van je baby zitten. 

Toen ik het bericht vanochtend las kreeg ik een verdrietig gevoel. Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ook ik heb behoorlijk wat geduld moeten hebben voordat ik mijn zoontje in mijn armen had. Net als iedereen hoopte ook in natuurlijk op een gezond kindje. Wel heb ik er ook even bij stil gestaan dat de kans bestond dat dit niet het geval was. Al heel vroeg in de zwangerschap kreeg ik de vraag of ik een combinatietest wilde laten doen. Mijn hart zei direct dat ik dit niet wilde. Het kindje dat in mijn buik groeide was ons kindje. Gezond of niet, wij zijn de ouders van dit kindje en zullen er zo goed als wij kunnen voor zorgen. De zwangerschap afbreken was voor mij om deze reden geen optie. Daarnaast wilde ik kunnen genieten van de zwangerschap. Veel mensen met een iets verhoogde kans hebben door de stress minder kunnen genieten van hun zwangerschap. 

Over de NIPT heb ik hetzelfde gevoel. Ieder kindje mag er zijn. Een kindje met het syndroom van Down geeft absoluut meer zorgen, maar heeft wat mij betreft niet minder recht om te bestaan. Je krijgt wat je aan kunt. Mocht ik het geluk hebben om nog eens zwanger te mogen raken..dan sla ik ook deze test maar even over. 

's avatar
7 jaar geleden

Gefeliciteerd! Wat fijn voor jullie! Hopelijk heb je een mooie zwangerschap en straks een gezonde baby in je armen!

's avatar
7 jaar geleden

Op dit moment ben ik 9 weken zwanger hartstikke leuk inderdaad wat je zegt.. een kind is welkom wat het kindje ook eventueel zou hebben. wij hebben de test overgeslagen als ons kindje down heeft zullen wij hem nog proberen gelukkig te maken!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Babybanjo?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.