Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Mijn vruchtbare periode

Als je bezig bent met zwanger worden, wil je natuurlijk weten op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. Er zijn verschillende manieren om erachter te komen wanneer jouw eisprong/ovulatie plaatsvindt.

Tijdens ovulatie/eisprong komt er een rijpe eicel uit een van de beide eierstokken. Dit gebeurt na je menstruatie en dit gebeurt normaal gesproken maar 1 keer per maand. Dit vind op de helft van je cyclus plaats. Bij vrouwen die een cyclus hebben van 28, vindt dit op de 14e dag plaats.  Als je een onregelmatige cyclus hebt is het heel moeilijk om te weten wanneer je vruchtbaarsteperiode is. Soms kan de eicel die op "springen" staat ook tegengehouden worden door stress en ziekte.  Als je een onregelmatige cyclus hebt hoef je je geen zorgen te maken. Met de hulp van een ovulatietest kun je te weten komen wanneer  je vruchtbaar bent of niet. Deze test kan worden gedaan met urine. Een dag voor je vruchtbaarste dag komt er een hormoon vrij (LH-hormoon) Met de ovulatie test kun je de hoeveelheid van het hormoon in je urine meten. De dag voordat je eisprong plaatsvindt en de dag wanneer je ovulatie plaatsvindt zijn de meest vruchtbare dagen.

Een ovulatietest is niet de enige manier om achter je vruchtbare periode te komen. Je kunt deze dagen ook bepalen met temperatuurmeting. Bij het gebruiken van deze methode is het belangrijk dat je altijd rond dezelfde tijd meet, vaak is dit op het moment dat je opstaat. Ruzies en stress kunnen ook heel veel invloed hebben op je temperatuur. Je temperatuur zal op de dag van je eisprong een paar graden stijgen. Na drie dagen moet de temperatuur min. 0,2 graden zijn gestegen om te weten als je eisprong echt is geweest. De nadeel van op deze manier achter je vruchtbare periode komen is dat op het moment dat je temperatuur stijgt, het al de dag van de eisprong is. De dag vóór je eisprong mis je dan op deze manier.

Sommige vrouwen hebben helemaal geen ovulatie. Er is hier dan spraken van annovulatie. Dit is een veel voorkomende reden voor onvruchtbaarheid. De factoren die dit kunnen veroorzaken is een hormonaal probleem dat wordt veroorzaakt door de hypofyse of hypothalamus.  Dit komt doordat de afgifte van hormonen (FSH en LH) , niet is zoals het moet zijn. Hierdoor worden de eicellen niet gestimuleerd tot rijping en  afgifte van een eicel.

Alcohol, drugs, roken, overgewicht, stress en medicijnen kunnen er ook voor zorgen dat je minder vruchtbaar bent. Hier kun je zelf makkelijk rekening mee houden.

12 jaar geleden

Ook het cervixslijm dat je verliest, vertelt iets over je vruchtbare dagen. Naarmate de eisprong nadert, wordt dit doorzichtig en erg rekbaar (lijkt op rauw eiwit). Je kunt er als het ware een draad van trekken. En ja... het is beter om niet teveel bezig te zijn met zwanger worden. Toch is het soms best moeilijk om het los te laten als je graag (nog) een kindje wilt.

12 jaar geleden

ja idd vorige jaar was ik zwanger kreeg helaas een miskraam het was niet gepland.en ik deed ook met vruchtbaarheidstesten en elke keer geen gezichtje nu hebben wij ook zoiets we gaan er voor maar we zien wel wanneer het gebeurt gewoon niet mee bezig zijn anders lukt het gewoon niet

12 jaar geleden

Ik sluit me aan bij Maris. Wanneer je met verschillende testen aan de gang gaat, is het niet meer spontaan en kun je op een gegeven moment nergens anders meer aan denken. Zoals Maris zegt blijf genieten van de periode dat je zwanger wilt worden en ook de periode dat je zwanger bent!

12 jaar geleden

Mijn tip: lekker niet mee bezig zijn. Ik wilde heel graag zwanger worden en deed aan ovulatietesten en timing. Na 8 maanden nog niets! Ik gaf het op, ging er niet meer op letten en zag wel wanneer het kwam. Ik was direct zwanger. Tweede keer begon ik direct op deze manier en was ik binnen 3 weken zwanger. Niet zo mee bezig zijn, gewoon genieten en je ziet wel wanneer het gebeurt.