Snap
  • Zwanger
  • Kinderwens
  • IVF-behandeling
  • empathie
  • #fertiliteit
  • hospitalisatieverzekering

Mevrouw, u MOET niet zwanger worden.

Voor heel veel mensen is een gezin krijgen een vanzelfsprekendheid, een wens. Je bent verliefd en bouwt samen verder aan huisje, tuintje, kindje. Maar wat als dat kindje niet zo vanzelfsprekend is? Een kinderwens die lang op zich laat wachten, dat doet mentaal ook heel wat met je.

Gelukkig staat de wetenschap zo ver dat we kunnen opteren voor inseminatie, IVF en/of ICSI. Een lang proces met heel veel onzekerheid.Een proces dat je geduld test, je relatie en je portefeuille. Ze lachen wel eens dat een kind opvoeden je een huis kost. Tel er voor ons nog maar een zwembad bij. Voor ons was IVF een logische keuze. Ik wou heel graag zwanger worden. Mijn liefde delen met het allermooiste dat er bestaat. Als het op deze manier moet, dan heb ik dat ervoor over. 

Zoals je al kon lezen ging dat bij ons niet zonder slag of stoot. Uiteindelijk heeft het twee jaar geduurd voordat wij positief nieuws konden delen. In die twee jaar hebben we heel wat onderzoeken gehad, doktersafspraken, hormoonspuiten,... maar dat was bijlange niet het ergste.

Na een inseminatie poging kreeg ik jammer genoeg een cyste in mijn baarmoeder. Deze moest METEEN verwijderd worden, dus de dag na de controle werd ik opgenomen in dagopname voor een punctie. Gelukkig hebben wij via het werk een extra hospitalisatie lopen, dus viel deze dagopname onder de hospitalisatieverzekering. Enkele weken gingen voorbij, toen wij post een brief ontvingen van DKV. De betaling voor dagopname werd geweigerd omdat dit over een fertiliteitsbehandeling ging. Ik moet eerlijk zeggen, mijn hartslag sloeg direct de hoogte in. "Een Cyste, fertiliteit? Leg me dat eens uit..."Ik heb dit besproken met de behandelende dokter en ook zij begreep er niets van. Normaal gezien werd dit gewoon terugbetaald. Dus nam ik telefonisch contact op met DKV. 

"De code die gebruikt werd, staat gelijk aan fertiliteit" vertelde een man van het contactcenter mij. Ik heb uitgelegd dat ik behandeld werd voor een cyste etc. dus dat dit niets met fertiliteit te maken had. Een brief met een gedetailleerde beschrijving van de dokter zou het dossier kunnen verder helpen. 

En toen stelde ik de vraag, die ik nooit had mogen stellen. "Waarom wordt fertiliteit eigenlijk door DKV niet terugbetaald? Dit gaat toch om de gezondheid van de mens? De mentale gezondheid en het voortbestaan? " Het antwoord was (met nadruk inclusief): "Mevrouw, u MOET niet zwanger worden hé". Oh ja, he did. Ik stond perplex. Sprakeloos van het gebrek aan tact heb ik meneer een prettige dag gewenst en afgelegd.Het liefst van al, had ik hem door de telefoon gesleurd.

Achteraf gezien had ik nog van alles willen zeggen, maar vooral:

"Meneer, ik hoop werkelijk dat u nooit zo'n onzeker traject moet doorstaan"

Het heeft me wel doen nadenken. 

Op begrip kan je niet rekenen. 

Kiezen voor een hospitalisatieverzekering van DKV is kiezen voor gemoedsrust.

Volg je mij al op Instagram? Volg het verhaal van mij en mijn gezin. 

https://www.instagram.com/bymelaniie/