Snap
  • Zwanger

Leren schrijven is verledentijd

Vanaf 2016 zal er op Finse basisscholen geen les meer gegeven worden in schrijven met pen en papier. De piepjonge leerlingen krijgen daar vanaf volgend jaar typles op een tablet.

Fijne motoriek

Ouders maken zich zorgen, want hoe ontwikkelt je kind dan de fijne motoriek? Ook daar hebben de Finnen aan gedacht; de kinderen krijgen meer les in handvaardigheid en tekenen.

Handschrift van groot belang

Sarina Simenon van het gemeenschapsonderwijs vindt het invoeren van de tablet in de lessen een goed idee. Toch denkt ze dat het ontwikkelen van een handschrift ook nog steeds van groot belang is. Ook grafologe Marie-Thérèse Christians denkt er zo over: "Het is net zo belangrijk als leren lopen en praten. Het maakt deel uit van het ontwikkelingsproces bij kinderen".

Schrijven stimuleert creativiteit

Juf Joke (docent van het jaar in Vlaanderen) ziet ook niets in het afschaffen van de lessen. "Schrijven stimuleert de creativiteit bij kinderen. Natuurlijk kan daar het gebruik van de tablet bijkomen, maar waarom zou je het schrijven afschaffen? De twee kunnen prima naast elkaar bestaan."

Hoe denk jij hierover? Laat het ons weten in een reactie!

Bron: Telegraaf

9 jaar geleden

Haha die vind ik wel goed

9 jaar geleden

Schrijven is een must vind ik zelf en indd tablet is er naast. Kids van nu groeien op met tablet en touchscreen en computers en daar is niets mis mee, maar schrijven is in mijn ogen heel belangrijk.

9 jaar geleden

Haha liefemuts. Ik zie het al voor me. Ik las van het weekend een artikel in Volkskrant magazine over een zelfde soort onderwerp. Het ging over kinderen die geen boeken meer lezen met wel een interessante invalshoek. Het ging erover dat mensen vroeger de radio ook als instrument van de duivel zagen en later ook de kleurentelevisie etc. En dat het maar goed is dat de nieuwe generatie die dingen wel omarmen omdat er anders weinig vooruitgang zou zijn. Vroeger werd lezen gezien als iets wat mensen lui zou maken, luisteren moesten ze. Dat kun je je nu niet meer voorstellen. Ik heb er een tijd over na zitten denken en ik ben er nog niet over uit. Omdat ik zo vastzit in deze generatie en het denken wat erbij hoort. Leren schrijven lijkt me een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling. Ik zie zo vaak zo ontzettend veel taalfouten voorbij komen en ik betrap mezelf er ook op. We schrijven niet meer zo vaak als vroeger en autocorrect maakt ons naar mijn idee best lui. Ik blijf dus lekker ouderwets en zeg: leer die kinderen schrijven. Die computer daar leren ze sowieso wel mee omgaan.

9 jaar geleden

Tjah.. niet zo'n goed idee lijkt me.. Als je dan ooit een briefje moet achterlaten (voor de postbode/omdat je tegen iemands auto gereden bent/wat dan ook) lijkt het me in ieder geval een stuk praktischer om een post it te kunnen gebruiken, dan dat je je hele tablet moet achterlaten...