Snap

K*tperiode: endometriose

Ik was 13 jaar toen ik voor het eerst hevige menstruatiepijnen kreeg. Niet een heel leuk onderwerp maar wel een onderdeel van mijn leven.

Elke maand – tijdens mijn menstruatie - doorsta ik een helse week en ben ik niet te genieten. Ik heb continu ontzettend veel buik-, hoofd- en rugpijn. De pijn is soms zo erg dat het doorstraalt naar mijn benen. Het is wel eens voorgekomen dat ik flauw ben gevallen, ik zweet aanvallen krijg en amper kan lopen. Het allerliefst blijf ik op die momenten de hele dag in bed liggen, maar inmiddels kan ik ermee omgaan. Zolang ik genoeg pijnstillers op zak heb, kan ik inmiddels goed functioneren. Van buitenaf zie je niet wat voor een pijn ik doorsta. Vaak vond ik mezelf ook een aansteller, elke vrouw menstrueert het hoort er het nou eenmaal bij.

Vaak voelde ik me onbegrepen, het is immers maar een ongesteldheid. Voor mij niet, voor mij is het letterlijk en figuurlijk een k*tperiode. Ik loop al jaren bij de gynaecoloog, vooral voor controle van mijn (endometriose)cystes. Mijn gynaecoloog gaf herhaaldelijk aan endometriose te vermoeden, maar het niet zeker te weten. Volgens haar was het beste medicijn zwanger worden, een kijkoperatie was niet nodig. Endometriose is immers chronisch. Zoals jullie inmiddels weten willen Jes en ik graag een kindje samen. Inmiddels hebben wij hiervoor al meerdere stappen ondernomen. We hebben ongeveer 6 inseminaties gehad welke helaas mislukt zijn, misschien wel door de endometriose.

Vandaag 11 augustus was het dan zover, we zaten voor de zoveelste keer bij de gynaecoloog. Dit keer over de bevindingen van mijn laatste operatie: een acute blindedarmontsteking. Achteraf een geluk bij een ongeluk hierdoor hebben ze namelijk definitief vast kunnen stellen dat ik endometriose heb. Dat betekent dat we tijdens deze afspraak de vervolgbehandeling zouden bespreken. Bij de operatie was deze gynaecoloog in kwestie aanwezig. Ze wisten namelijk niet zeker of ik een blindedarmontsteking had of dat mijn eierstokken ontstoken waren. Zij constateerde een verdikte eileider tijdens de operatie, iets wat ook een gevolg geweest kon zijn van de blindedarmontsteking. Een verdikte eileider kan duiden op een vernauwde eileider. Dit kan weer negatief effect hebben op mijn vruchtbaarheid. Ze willen het zekere voor het onzekere nemen en een (kijk)operatie uitvoeren. Tijdens deze operatie gaan ze mijn (endometriose)cyste zoveel mogelijk wegschaven en mijn eileiders – indien verstopt – doorspuiten. Als mijn ene eileider nog steeds verdikt is dan gaan ze deze verwijderen.

Ik ben doodsbang voor alles wat met ziekenhuizen te maken heeft, naalden, bloed en operaties maken mij bloednerveus. Ik heb nooit eerder een operatie ondergaan en nu moet ik voor de tweede keer onder het mes in minder dan twee maanden tijd. Het is een erg spannende periode, helemaal omdat wij bijna worden opgeroepen door het Medisch Centrum Kinderwens. Als alles goed verlopen is ben ik eindelijk klaar voor het insemineren en hopen wij dat er een klein wondertje in mijn buik zal groeien. Het is een hele moeilijke en vooral zware periode maar ik heb het er allemaal voor over. We blijven positief en hopen dat we snel een gezinnetje zullen vormen!

6 jaar geleden

Stuur me maar een mailtje naar ilonadebil@hetnet.nl

6 jaar geleden

Hoi Ilona, bedankt voor je reactie! Mijn gynaecoloog raade mij orgametril aan, maar dat gaat inderdaad ook niet samen met onze kinderwens op dit moment. Ik heb juist deze periode een eisprong nodig dus heel herkenbaar! Ik moet na mijn operatie even een weg weten te vinden wat het beste is voor mij, ik las al over de endo dieet, maar het liefst wil ik ook een alternatieve geneeskundige manier. Fijn, goed ok te weten! Op welke manier kan ik je contacten? Liefs

6 jaar geleden

Hi , Hier ook heel herkenbaar. Gynaecoloog wilde mij steeds aan de Mirena spiraal hebben maar dat ging niet samen met mijn kinderwens. Uiteindelijk op de alternatieve toer Chinese geneeswijze mijn bij praktijk Verhulst in Nijmegen die gespecialiseerd is in endometriose mijn klachten sterk kunnen verminderen en met 1 eierstok op natuurlijke wijze 2x zwanger geworden waarvan 1 zelfs een tweeling. Als je er meer over wilt weten kantje mij altijd contacten.

6 jaar geleden

Hoi Stephanie, bedankt voor je reactie! O, dus je had voor de geboorte van je eerste geen diagnose van endometriose? Heel heftig he! Hoe groot was jou cyste als ik vragen mag? Ze gaan de mijne dus ook verwijderen alleen die is 4 cm..lief van je en jij ook heel veel sterkte! Liefs