Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

 • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
 • Open blog community voor en door moeders
 • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Kraampakket; waarom? Wat zit er allemaal in?

Het kraampakket is belangrijk. Je hebt het kraampakket nodig bij zowel een thuisbevalling, maar ook bij een bevalling in een geboortecentrum of een poliklinische bevalling in het ziekenhuis (zelfs als je een week in het ziekenhuis hebt gelegen na je bevalling, heb je er nog wat aan!). Tevens is het belangrijk om je zorgverzekering op tijd te laten weten dat je zwanger bent. Dan weet je zeker dat je het pakket op tijd in huis hebt. Wanneer het kraampakket in jouw verzekeringspakket zit, dan krijg je deze meestal automatisch thuis gestuurd.

Kraampakket aanvragen

Meestal ontvang je in de 6de of 7de maand van je zwangerschap het kraampakket thuis. Je kunt het kraampakket al aan het begin van uw zwangerschap aanvragen bij je zorgverzekeraar. Let op: vraag het kraampakket minimaal 2 maanden voor de verwachte bevallingsdatum aan om er zeker van te zijn dat je het pakket op tijd ontvangt.

Wat zit er allemaal in het kraampakket?

De inhoud van het kraampakket is in overleg met verloskundigen samengesteld. Het bevat allemaal handige dingen die nodig (kunnen) zijn bij de bevalling en daarna. Meestal zit er in het pakket ook een cadeautje voor jou en je baby. Het kraampakket bevat in ieder geval het volgende:

 • Matrasbeschermer (ideaal gedurende de weken voor en tijdens de bevalling)
 • Onderlegger (voor tijdens de bevalling)
 • Inlegverband (voor de eerste momenten direct na de bevalling)
 • Kraamverband (te gebruiken na het inlegverband)
 • Vloeibare desinfecterende handzeep (geschikt voor desinfectie van handen)
 • Steriele gaaskompressen (voor het steriel afdekken van eventuele wonden)
 • Navelklem
 • Wondkompressen (voor het steriel afdekken van het naveltje)
 • Alcohol (voor ontsmetting van naveltje en de thermometer)
 • Verbandwatten
 • Handschoenen

Wordt het kraampakket vergoed?

Over het algemeen wordt een kraampakket vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Vraag daarom goed na bij je zorgverzekering of je hier recht op hebt.

Heb je een kraampakket ook nodig als je in het ziekenhuis gaat bevallen?

Het antwoord hierop is ja. Het kan namelijk voorkomen dat je na de bevalling snel naar huis kunt. Voor een ziekenhuisbevalling heb je waarschijnlijk een minder uitgebreid kraampakket nodig dan voor een thuisbevalling. Toch is het handig om een kraampakket aan te vragen, ook als je in het ziekenhuis bevalt. Omdat het kraampakket meestal via de zorgverzekeraar worden aangevraagd, is er nauwelijks verschil tussen de kraampakketten.

Wat vond jij van het kraampakket? Vond je het nuttig of heb je er geen gebruik van gemaakt?

9 jaar geleden

Heerlijk en handig zo'n pakket. Ik zie het al meer maar idd Veel meer gaasbroekjes het ziet er niet uit maar het zit heerlijk!! Ik gas eet extra gekregen en tenalady gaasbroekjes gelegen ideaal

9 jaar geleden

Ondanks dat je voor je bevalling absoluut de producten niet wil zien uit het pakket was ik ziels gelukkig ermee na de bevalling. Sommige producten heb ik niet hoeven gebruiken maar kon ik schenken aan een goed doel, waarvan ik op dit moment de naam kwijt ben. Ik zou wel willen voorstellen om wat meer gaasbroekjes erin te stoppen want ik heb er zelf wat extra gekregen uit het ziekenhuis en die hard nodig gehad :)

9 jaar geleden

Ik had ook wel graag meer elastische broekjes gewild en extra matrasbeschermers (zijn ook handig na de bevalling). Ik kreeg als cadeau een enorme set badolie, babylotion, babyshampoo, badschuim e.d. , maar helaas bleek mijn zoontje daar allergisch voor te zijn.

9 jaar geleden

Een fles om te spoelen naar de bevalling zou erg handig zijn die dingen kun je nergens kopen. Het pakket zelf is heel handig en wat over is kun je bij ons in het zk brengen dat gaat naar arme mensen in 3de wereld landen