Snap
  • Zwanger
  • Miskraam
  • momblogger
  • Childloss
  • nicumom
  • vroegzwangerschapsverlies

"Je weet nu tenminste dat je zwanger kunt worden!"

En andere niet zo gepaste reacties na het vertellen over ons vroeg zwangerschapsverlies [miskraam], maar ook wat je wel kunt zeggen/doen.

Nadat het vruchtje โ€˜geborenโ€™ werd en we het eerste verdriet op onze eigen manier verwerkten (boompje en armband, zie vorige blog) begon ons rouwproces. We kozen er bewust voor om ons verlies niet alleen te dragen en dat deden we door het niet stil te zwijgen. Geleidelijk aan vertelden we het tegen al onze vrienden, collegaโ€™s en familie die voor ons belangrijk zijn. We wilden voorkomen dat we bij conversaties over kinderen vanbinnen zouden sterven, zonder er iets over kwijt te kunnen. Tegelijkertijd wilden we niet dat het onderwerp vermeden werd door anderen, daar waren we heel duidelijk over.

๐—ก๐—ถ๐—ฒ๐˜ ๐—ฎ๐—น๐—น๐—ฒ ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—ฐ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜€ ๐˜„๐—ฎ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป ๐—น๐—ฒ๐˜‚๐—ธ ๐—ผ๐—บ ๐˜๐—ฒ ๐—ต๐—ผ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป

We kozen voor open communicatie en deelden onze emoties hier rond zonder taboe. Het grote voordeel is dat we hierdoor een groot sociaal vangnet hadden om met ons verlies om te gaan. We konden erover konden praten als we dat nodig achtten. Het nadeel was dat niet iedereen altijd even begripvol reageerde. Nu er wat tijd over gegaan is leerde ik alles relativeren en in perspectief plaatsen. Als je zelf geen ervaring hebt met een vroeg zwangerschapsverlies, is het normaal dat je niet altijd beseft wat je woorden kunnen aanrichten. Ondanks dat de reacties meestal goedbedoeld waren, zullen sommige ons voor altijd bijblijven. Op het moment zelf kwam het heel erg binnen en hielp het ons niet echt vooruit...

โ€œ๐˜๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ป๐˜ฐ, ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ธ๐˜ข๐˜ด ๐˜ธ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ต๐˜ด ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ซ๐˜ฆโ€ ๐˜ฐ๐˜ง โ€œ๐˜๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ป๐˜ฐ, ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ณ๐˜ต ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏโ€.

Het hielp me niet vooruit om te beseffen dat mijn kindje dat in mijn dromen perfect was misschien niet โ€˜normaalโ€™ zou geweest zijn. Daarnaast vroeg ik me door deze opmerking ook vaak af of er iets mis was met het kindje of met mijn lichaam. Het maakte me nog onzekerder en banger voor de toekomst, deze uitspraken zadelden me met een (onterecht) schuldgevoel op.

โ€œ๐˜‘๐˜ฆ ๐˜ธ๐˜ข๐˜ด ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜จ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ 10 ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ป๐˜ธ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ด ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ธ๐˜ข๐˜ด ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜จ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ซ๐˜ฆ, ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ธ๐˜ข๐˜ด ๐˜ฆ๐˜ช๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฏ ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜จ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฌ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ฑ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ค๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏโ€.

Wat? Geen kindje? Vanaf het moment dat er twee streepjes op die zwangerschapstest kwamen, was ik zwanger van niets minder dan een kindje! Het was ons allereerste kindje dat heel welkom was. Ongeacht de termijn van de zwangerschap waren wij erop voorbereid dat er een kindje kwam, dat wij ouders zouden worden met een belangrijke verantwoordelijkheid. Dat ging gepaard met allerlei dromen en ook hiervan moesten wij afscheid nemen.

โ€œ๐˜‘๐˜ฆ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜จ ๐˜ซ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜จโ€ ๐˜ฐ๐˜ง โ€œ๐˜ซ๐˜ถ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ต๐˜ช๐˜ซ๐˜ฅ ๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ต ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜จ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ญโ€.

Alsof dat de pijn verlicht, dat we hierna nog veel tijd hebben om opnieuw te proberen? Wat als die 'tijd' nooit aanbreekt? Wat als we oud worden zonder kind in onze armen? Heel heftig maar realiteit, voor bepaalde mensen lukte het nooit om een kindje te voldragen. Hebben die mensen dan ook nog tijd zat?

โ€œ๐˜๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฏ๐˜ถ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ป๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ป๐˜ธ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฌ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ต ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏโ€.

Ja, we kunnen zwanger worden. Joepie! Maar waar komen we ermee als het na 10 weken misgaat? Wie zegt dat het in de toekomst niet opnieuw misgaat? We kunnen zwanger worden, maar dat betekent niet dat we zwanger kunnen blijven. Een levend wezentje (jouw eigen kindje) horen en zien tijdens een echo schept een band, ik was liever niet zwanger geweest dan afscheid te moeten nemen van een kindje dat al echt bestond.

โ€œ๐˜๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ต ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜จ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฅโ€ ๐˜ฆ๐˜ฏ โ€œ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ต ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ข๐˜ด๐˜ต ๐˜ด๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณโ€.

Hoezo? Ik heb door de medicatie twee nachten nonstop weeรซn gehad om mijn overleden kindje uit mijn lichaam te drijven. Hoe kan dit ooit weer goed komen? Het kindje is weg, het is eruit, dood. Dit komt niet meer goed. Het is beter om iemands verdriet te bevestigen, dan het te verstommen. En asjeblieft, zet iemand die zoiets heftig (al dan niet recent) moest ondergaan niet onder druk om zich 'snel' terug 'beter' te voelen. Rouw mag (moet!) er zijn, gun iemand de nodige tijd daarvoor.

โ€œ๐˜‘๐˜ฆ ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ๐˜ข๐˜ง ๐˜ฏ๐˜ถ ๐˜ต๐˜ฐ๐˜ค๐˜ฉ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ค๐˜ต ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ? ๐˜๐˜ฆ๐˜ต ๐˜จ๐˜ข๐˜ข๐˜ต ๐˜ท๐˜ข๐˜ด๐˜ต ๐˜ด๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜จ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ด ๐˜ญ๐˜ถ๐˜ฌ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ.โ€ ๐˜ฐ๐˜ง โ€œ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ข๐˜ญ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ข๐˜ญ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฌ๐˜ธ๐˜ข๐˜ข๐˜ญ๐˜ต๐˜ซ๐˜ฆ๐˜ด ๐˜ข๐˜งโ€.

Hier hoef ik zelfs niet verder op in te gaan toch? Die kwaaltjes neem je er als zwangere vrouw maar al te graag bij, je krijgt er namelijk het allermooiste geschenk voor terug. Of we onmiddellijk opnieuw wilden proberen beslissen we overigens liever zelf... Wij hebben er nu toevallig geen tijd tussen gelaten, maar heel veel ouders ik gelijkaardige situaties doen dit bewust wel.

โ€œ๐˜‘๐˜ฆ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜จ ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฏโ€ ๐˜ฆ๐˜ฏ โ€œ๐˜‘๐˜ฆ ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ถ๐˜ช๐˜ต ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ณ๐˜ฅ ๐˜ช๐˜ดโ€.

Die personen vonden dus eigenlijk dat ik maar even moest vergeten dat wij een kindje verloren zijn. โ€˜Gewoonโ€™ even doen alsof het niet gebeurd is en vooruit kijken. Vooruit, waar enkel angst en onzekerheid is, in plaats van stil te staan en het trauma te verwerken voor ik de toekomst terug durfde aankijken. Anderen moeten niet beslissen hoe ik met mijn verlies of rouw om ga, en al zeker niet wanneer ik me terug beter moet gaan voelen. Dat is iets dat je als persoon volledig zelf moet aanvoelen.

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ท๐—ฒ ๐˜„๐—ฒ๐—น ๐—ฑ๐—ผ๐—ฒ๐—ป?

Op de รฉรฉn of andere manier denken mensen dat ze jou steunen door de situatie te minimaliseren of de situatie kapot te relativeren. Helaas voel je je hierdoor meestal niet begrepen en komt zoโ€™n goedbedoelde opmerking vaak verkeerd over. Als er ooit iemand in je nabije omgeving een kindje verliest tijdens de zwangerschap (ongeacht de termijn), raad ik aan om die persoon te condoleren met het verlies. Voor jou als buitenstaander mag het dan wel een 'klompje cellen' geweest zijn, voor die ouders is het hun kind. Ouders die een kind verliezen verdienen het om gecondoleerd te worden. Je hoeft niet altijd je mening of een opbeurend advies te geven, je kan juist beter bevestigen dat het een nare situatie is. Hulp aanbieden betekent heel veel voor mensen in rouw, net zoals duidelijk maken dat je er voor hen bent indien nodig. Als het voor jou moeilijk is om verbaal te reageren op dergelijke situaties, weet dan dat je hierover ook gewoon open en eerlijk kan zijn. Het is beter om aan te geven dat je even niet weet wat zeggen omdat je aangedaan bent door het nieuws, dan dat je iets zegt om de stilte te doden dat je eigenlijk beter niet gezegd had. Laat die persoon vertellen en ventileren, wees aanwezig en luister... Dat is het meest waardevolle dat je een persoon in rouw kunt bieden. ๐Ÿ€

Sarah Vantomme's avatar
2 jaar geleden

Wat je zegt is zo mooi en herkenbaar. Heel blij te lezen dat je nu mama bent van twee lieve regenboogkinderen. De mensen die zo oordelen en dergelijke dingen uitspreken hebben het waarschijnlijk zelf niet meegemaakt. Gelukkig voor hen... Maar pijnlijk als die woorden in jouw richting komen hรฉ. Zelfs na 13 jaar vergeet je het niet, dat zegt genoeg... Liefs en respect voor jou! ๐Ÿฅฐ๐Ÿ€ Bedankt voor je lieve reactie!

Naorub's avatar
2 jaar geleden

Precies de reacties die ik kreeg. Je bent nog jong genoeg, je weet dat je zwanger kan worden, het is beter zo enzo enz. Na de 1e MK met 9,3 weken heb ik ruim 6 weken gevloeid met uiteindelijk een spoed curettage. En dan hoor je idd maar je moet verder gaan...... hoe kan ik verder gaan als elke x dat ik naar de wc ga ik er weer mee geconfronteerd wordt. Daarna heeft het nog 5 maanden geduurd voordat ik eindelijk weer zwanger werd. Gelukkig een gezonde dochter gekregen die inmiddels weer 13 is. Maar de reacties van mensen vergeet je nooit net als onze eerste vlindertje. Ze hoort erbij en dat weten onze kinderen ook. Na onze dochter nog een MK gekregen en daarna een zoon. De kinderen zeggen het ook regelmatig als ik zeg ik heb twee kinderen En 2 vlindertjes mam roepen ze dan. En zo is het ook al is het een poos geleden. Ze horen ook bij ons gezin, niet zichtbaar maar in onze harten

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Sarah Vantomme?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.