Snap
  • Zwanger

Je bent zwanger en nu?

Je weet net dat je zwanger bent. Hartstikke leuk natuurlijk, maar wat moet je nu gaan regelen?

Heb je een positieve zwangerschapstest in handen? Van harte gefeliciteerd! Je hoofd zit vast vol met allerlei emoties, maat wat moet je nu je zwanger bent eigenlijk eerst gaan doen?

Zwanger? Naar de verloskundige

Wanneer je net getest hebt, ben je nu ongeveer 5 weken zwanger. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een verloskundige. Bij het eerste bezoek aan de verloskundige krijg je een intakegesprek. Daarnaast wordt je gewicht en bloeddruk gecontroleerd en krijg je een datum door voor de volgende controle.

Zwanger? Vier het samen!

Wanneer je net zwanger bent vertel je het blijde nieuws meestal nog niet direct aan je omgeving. Toch kunnen jij en je partner wel samen vieren dat jij zwanger bent. Wat dacht je van een romantisch dinertje, een weekendje weg of een heerlijke strandwandeling met daarna een ( alcoholvrij ) drankje bij de open haard? Daarbij fantaseren jullie stiekem misschien al over hoe jullie baby eruit zal zien of wat zijn / haar naam wordt.

Zwanger? Leef extra gezond

Gezond leven is altijd al belangrijk, maar nu je zwanger bent is dit nog eens extra belangrijk. Let op je eten, drink geen alcohol en rook niet. Ook voldoende rust nemen is zeker een aanrader.

Zwanger? Vertel het blijde nieuws!

Natuurlijk wil je het liefst meteen tegen iedereen vertellen dat je zwanger bent. Toch wachten de meeste stellen met het vertellen van het blijde nieuws tot ongeveer de 12e week van de zwangerschap, omdat je dan de termijnecho hebt gehad. je kunt het leuke nieuws natuurlijk gewoon vertellen, maar je kunt er ook meer werk van maken. Zo kun je een cake bakken met daarop roze en blauwe muisjes, babysokjes cadeau geven of het oudere broertje of zusje een shirtje aan doen met een tekst als 'Ik word grote broer / zus!'

Zwanger? Kijk eens goed naar uitzetlijst

Nu je een baby krijgt, heb je natuurlijk heel veel spulletjes nodig. Raadpleeg een uitzetlijst voor je baby en kijk samen eens wat je leuk vindt en wat jullie er maximaal aan willen uitgeven. Bedenk hierbij ook dat niet alles nieuw hoeft te zijn. Zo kun je via Marktplaats vaak een hele mooie babykamer kopen.

Zwanger? Regel de kraamzorg op tijd

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar het is belangrijk om op tijd de kraamzorg aan te vragen. Kijk hiervoor op de website van je zorgverzekeraar, want de termijn waarop je kraamzorg kunt aanvragen verschilt per zorgverzekeraar. Soms is dit al voor de 14e week, maar dit kan ook 'pas' voor de 20e week zijn.

Wat deed jij als eerste toen je ontdekte dat je zwanger was? Reageer ook!

9 jaar geleden

Ha,ha, geweldig! Dat vergeet je idd nooit meer...

9 jaar geleden

Ik ontdekte het tijdens een weekendje weg. Vriend sliep nog, ik in de badkamer testen en....positief. Ik sprong van blijdschap zo hard op het bed, dat het bed doorzakte. We kunnen er nu nog om lachen :)