Snap
  • Zwanger
  • zwangerschap
  • ontslag

Je baan verliezen tijdens je zwangerschap

Ontslagen worden of geen contractverlenging krijgen omdat je zwanger bent, eigenlijk te gek voor woorden, maar het gebeurt nog te vaak. Regelmatig lees ik verhalen van dames die plots zonder baan komen te zitten omdat ze een kindje krijgen.. Ikzelf heb dit helaas ook ervaren. 

Ik had een leuke baan toen ik zwanger werd, ik zag er dan ook zeker niet tegenop toen ik moest vertellen dat ik zwanger was, dat zou wel goedkomen. De eerste maanden werkte ik nog volop, tot bleek dat Senn niet goed groeide en ik meer rust moest nemen, anders zou het helemaal nadelig worden voor Senn. 

Je snapt het wel, alles voor je kindje, dus ik ging minder werken en deed het zo rustig aan. Half in de ziektewet, totaal niet mijn ding, maar de gezondheid van mijn kindje was mij te belangrijk. Dit was op zich te doen, tot ik plots hoorde dat mijn contract niet werd verlengd. Een boodschap zonder enige aankondiging of zonder enige goede reden, hij werd "gewoon" niet verlengd. Geloof me, dit kwam echt niet door mijn kunnen of mijn presteren, want dat zat 100% goed. 

Hoewel ik de echte reden nooit gehoord heb, weet ik voor mijzelf vrijwel zeker dat dit kwam door de combinatie van zwanger en een stukje in de ziektewet, ik denk dat het niet zo gewaardeerd werd. En zo ben je dan ineens zwanger en werkeloos. Ik werd hier zo verdrietig en onrustig van, ik moest en zou werk vinden en werken. En zo kwam het dat ik bij 39 weken zwangerschap nog op mijn fietsje sprong om te solliciteren. 

Uiteindelijk heb ik na mijn verlof weer een baan gevonden en kon ik weer aan het werk, maar het heeft zeker voor onrust gezorgd. Terwijl wij in de rollercoaster zaten met Senn, had ik ook de drang om te zoeken naar werk. Ook al wist ik dat Senn toen belangrijker was. 

Inmiddels zijn we alweer een flinke poos verder en heb ik mijn plekje gevonden bij een leuk bedrijf. Maar soms kan ik nog wel eens gefrustreerd raken als ik de verhalen lees van andere vrouwen die ook geen baan meer hebben tijdens hun zwangerschap. Soms moet je het dan gewoon maar loslaten, de aandacht richten op jezelf en verstand op nul. Voor een strebertje zoals ik was dat een uitdaging ;)

Liefs, Erin

www.instagram.com/miniliefde

4 jaar geleden

Herkenbaar! Alleen was ik niet ziek, kwam ik niet thuis te zitten en wilde ik zo lang mogelijk doorwerken omdat ik me zo goed voelde. Mijn laatste contract bepaalde tijd liep 23 december af en ik kreeg een mooi kerstkado van ze....namelijk dat ik geen vast contract zou krijgen, maar wel na 6maanden terug mocht komen! En dat voor de kerst en het feit dat ik de eerste week van januari met zwangerschapsverlof zou gaan! Ik heb na contact met het UWV gelukkig niet hoeven solliciteren in de periode van 23 december tot begin januari en kreeg 1,5 week ww en vervolgens mijn vergoeding voor zwangerschapsverlof. Maar al het geregeld, gebel en papierwerk zat ik hoogzwanger niet op te wachten. Uiteindelijk ben ik na mijn bevalling en verlof niet meer teruggegaan, omdat ik het belachelijk vind hoe ze met personeel omgaan. Gelukkig heb ik tijdens mijn verlof een leuke baan gevonden en ben ik daar nu 2,5jaar later nog steeds werkzaam!

Hier net zo. Al wist ik van te voren aan mijn gevoel dat het ging gebeuren. Ik had graag willen wachten met het vertellen op werk want ik denk dat dan mijn contract wel was verlengd als ik niks had verteld. Maar helaas door veel misselijkheid en problemen moest ik het al vrij vroeg vertellen en hun kwamen idd zoals ik aanvoelde vrij snel daarna dat ze mijn contract die overigens nog ruim 2 maanden doorliep alvast niet zouden verlengen. Ze wilde graag fitte mensen en ze dachten toen al niet dat ik fit zou blijven tijdens mijn zwangerschap. Bij 19 weken zwangerschap kwam ik dus al thuis te zitten. Ik mag wel van hun terug komen na mijn zwangerschap. Ik moest vooral straks vele kilometers achter de kinderwagen gaan lopen zodat ik dan weer fit was. Want dat is wel de voorwaarde. Ben nu nog steeds druk op zoek naar een baan maar omdat mijn verlof over 3 weken ingaat is dit niet makkelijk. Heb nu maar besloten nog even te genieten en het los te laten en straks weer verder te zoeken. Maar het geeft een zwangere vrouw veel onzekerheid en stress en zou in de tijd toch eigenlijk niet meer mogen en kunnen.

4 jaar geleden

Ja alleen is dat al van 1-1 en heb toen niet erbij nagedacht toen er een vacature online kwam. Nu stond hij er van de week toevallig weer op. Och ja ik denk op dit moment echt ??, zou er niet eens meer willen werken

4 jaar geleden

Helaas heel herkenbaar. Nu 33 weken zwanger. Met 20 weken werd mijn contract niet verlengd. Wegens bedrijfseconomische redenen.... Dat geeft heel wat extra zorg.