Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

 • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
 • Open blog community voor en door moeders
 • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

In verwachting van een couveusekindje

Zwanger van een couveusekindje. De band die je hebt met je kindje is heel intens en heel hecht. Heel bijzonder en mooi!

Je bent dolblij. Wellicht ben je eindelijk in verwachting. Alles in je hoofd draait om de zwangerschap. Opeens zie je ook alleen maar zwangere vrouwen. Alles draait om jou en je ongeboren kindje.

Maar dan komt er een klein wolkje alvast aan die strakblauwe lucht. Hoge bloeddruk. De verloskundige kijkt het nog even aan. Na een tweetal extra controles verwijst ze je door naar de gynaecoloog. Op zich nog wel interessant. Krijg je in ieder geval om de 4, 3 en 2 weken een echo en kun je je ongeboren kindje ook nog zien ook. Zo leuk en spannend!

Dan komen er nog een paar donkere wolkjes aandrijven als je om de dag moet komen voor controle omdat de bloeddruk nu toch wel ernstige vormen aan begint te nemen. Zowel voor moeder als kind. Je vindt het nog zozo, maar voelt al aan dat het nog wel eens moeilijk gaat worden.

Bij de controle wordt geconstateerd dat ziekenhuisopname noodzakelijk is. Alle facetten worden belicht. Allereerst beginnen ze met de ernstigste variant. In het slechtste geval wordt je overgebracht naar een neonataal centrum en moet het kindje gehaald worden. De kans op overleven is er wel maar het is wel heftig. In het beste geval moet je hele dagen platliggen, 1 maal per dag douchen en je vooral niet druk maken en vooral niet te veel bewegen. Natuurlijk houd je je hier aan. Per slot van rekening doe je alles voor je ongeboren kind.

En jij? Als mum2be? De roze wolk waar je op zat is toch wel donkergrijs geworden. Angsten en zorgen hebben plaats gemaakt voor het heerlijk toeleven naar de geboorte van het kindje. Bewondert worden op straat en in de winkels is er ook niet meer bij. Het enige waar je nog naar uitkijkt zijn de hartscans (CTG) van de kleine die je dagelijks 1 of 2 maal krijgt. Dat zijn van die supermomenten. Je hoort het hartje van de kleine met een sneltreinvaart tekeer gaan. Zo mooi.

Als je ooit in zo'n situatie terecht komt dan geef ik de volgende tips:

 • Blijf in je normale ritme. Laat je niet verleiden door iedere dag lang uit te slapen etc.
 • Verwen jezelf eens door familie en vrienden iets lekkers voor je mee te nemen, bijvoorbeeld dat heerlijke patatje speciaal.
 • Huil je huilbuien gewoon lekker uit.
 • Vergeet je partner niet. Voor hem is het ook reuzespannend allemaal!
 • Denk aan je kindje. Hij / zij heeft echt de tijd nodig om zich te ontwikkelen, dat de longetjes goed rijpen etc. Iedere dag meer in de baarmoeder is er toch weer 1.
 • Droom alvast over de mooie momenten die nog gaan komen.
 • Laat tijdschriften, boeken aanrukken over zwangerschap, baby's etc.
 • Neem rust en probeer ook nuchter te zijn. Natuurlijk is het niet leuk om in het ziekenhuis te liggen maar ALLES voor je kindje, toch.

Kortom, de roze wolk blijft niet altijd maar in verwachting zijn van een couveusekindje is spannend en brengt zeker angst en zorgen met zich mee. Maar wat denk je van die heerlijke kangoeroe-momenten als de baby te vroeg is geboren en dat je je kindje tegen je blote huid aanhoudt omdat je kindje dit zo heerlijk vindt. Wat denk je dat er door je heen gaat als je kindje zich van je schouder laat zakken totdat hij/zij met het oortje op je hart ligt en zicht dan helemaal ontspant?

Dat zijn onbeschrijfelijke momenten die dwars door je moederziel gaan. Dat is echt genieten en een heel diepe band opbouwen. Met een couveusekindje heb je een heel diepe en speciale band. Denk daar maar aan in je moeilijke momenten! Het is zo mooi, een couveusekindje!

11 jaar geleden

hoihoi,wat een bekend verhaal..... ook wij hebben het meegemaakt toen ik 28 weken zwanger was van onze tweeling,ik lag al twee weken in het ziekenhuis toen ze er pas achter kwamen dat ik de ernstigte vorm van zwangerschapsvergiftiging had,dat was even schrikken!mijn bloedwaardes waren zo laag dat ik een keizersnee niet zou overleven,dus ze besloten dat ik de volgende morgen gelijk ingelijd zou worden. we hebben 2 prachtige meiden gekregen van 1450 gram en 1250 gram en de couveuse tijd was erg zwaar omdat mijn man ook weer moest werken en omdat we nog twee oudere kinderen hebben,toch probeerde ik er elke dag van te genieten,na 1,5 maand mochten ze mee naar huis!en alles gaat nu prima met ons. succes met alles!

11 jaar geleden

Wat een aangrijpend verhaal zeg! Hoe is het nu met ke kleintje?

12 jaar geleden

Het is natuurlijk nooit leuk om een couveuse kindje te hebben.Je aanwezigheid, het horen van je stem is al heel belangrijk voor zo een kindje...