{{ message.message }}
{{ button.text }}

Ik heb een cerclage vanwege funneling

Hierdoor heb ik, eindelijk, een redelijk normale zwangerschap

Afbeelding blog 'Ik heb een cerclage vanwege funneling'

Als deze titel abracadabra voor je is: Gelukkig. De kans is groot dat je een relatief normale zwangerschap hebt, hebt gehad of (hopelijk) zult hebben. Controles bij de verloskundige, een paar echo’s en een bevalling. Thuis of in het ziekenhuis. Het liefst met 37 weken zwangerschap of later.

Die “normaal” die heb ik nooit gehad. Tijdens mijn eerste zwangerschap werd ons kindje, Tijn, met 26+3 weken zwangerschap geboren. Hij heeft 18 uur geleefd en is toen aan de gevolgen van een hersenbloeding overleden. Na zijn overlijden hebben we obductie laten plegen. Uiteindelijk bleek daaruit dat Tijn in zijn organen sporen had van ‘chorioamnionitis’. Yes I had to google: Het chorion is het buitenste van de vliezen die het embryo omhullen. Het amnion omvat het binnenste van de eivliezen van het embryo in het lichaam van een zwangere vrouw. Deze twee vliezen omhullen met andere woorden het ongeboren kind. Wanneer zowel het chorion als het amnion ontstoken zijn door een bacteriële infectie, is sprake van chorioamnionitis. Bij baby’s is chorioamnionitis een risicofactor voor doodgeboorte, vroeggeboorte, bloedvergiftiging, een chronische longziekte, hersenverlamming en andere neurologische beperkingen. 

 Waardoor Tijn deze infectie had kunnen krijgen was niet duidelijk en zou ook niet meer duidelijk worden. Want ik was niet ziek, de placenta zag er goed uit en de bevalling was al (maanden!) achter de rug. Het leek domme pech. Maar tijdens een tweede zwangerschap zou ik wel nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Waardoor Tijn deze infectie had kunnen krijgen was niet duidelijk en zou ook niet meer duidelijk worden.

Afbeelding blog 'Ik heb een cerclage vanwege funneling'

Funneling. Bron: https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/uog.15781

Fast forward naar december 2018. Ik ben zwanger van ons tweede kindje, heb regelmatig controles bij de gynaecoloog en mag bellen als ik me niet goed voel. Het is een zondag en ik voel me raar. Ons kindje, een dochter weten we, beweegt heel erg onderin mijn buik. Het geeft een onprettig gevoel. Alsof ze in mijn vagina trapt. Ik neem contact op met het ziekenhuis en mag langskomen voor een controle. De dienstdoende gynaecoloog maakt een inwendige echo en ziet dat het kindje inderdaad erg laag ligt te trappelen. Twee hieltjes zijn goed zichtbaar. Het is niet iets om ongerust over te zijn. Ik weet het niet meer maar volgens Daan wordt de term 'funnel' al genoemd. Een week later heb ik een controle bij de gynaecoloog en bespreken we wat er aan de hand is. Zij maakt ook een inwendige echo. Er is een funneling te zien. Een onbekende term voor me, het betekent dat mijn baarmoederhals van bovenuit open gaat staan. De baarmoederhals is de "gang" tussen de vagina en baarmoeder. Ik kreeg het advies om rust te nemen en voornamelijk in en rondom huis te blijven. Er was geen directe reden tot paniek. 

Tot week 27 van de zwangerschap. Ik had weer een wekelijkse controle en ineens was de funnel veel groter. De resterende cervix (ander woord voor baarmoederhals) was minder dan de 30 mm die goed is. Er werd een kweek bij me afgenomen waaruit bleek dat ik te vroeg zou kunnen bevallen en ik werd opgenomen in het MMC. In de daaropvolgende weken bleek de funneling heel onvoorspelbaar. Soms had ik maar een paar millimeter cervix over. Maar ik ben uiteindelijk niet te vroeg bevallen, Else kwam met 37+4 weken op de wereld. Tijdens het nagesprek gaf de gynaecoloog al aan dat ik tijdens een volgende zwangerschap een goede kandidaat zou zijn voor een cerclage: Een bandje om de baarmoedermond.

Ik kreeg het advies om rust te nemen en voornamelijk in en rondom huis te blijven.

Afbeelding blog 'Ik heb een cerclage vanwege funneling'

Mijn uitleg over de foto van de inwendige echo die afgelopen dinsdag is gemaakt. De funnel is goed zichtbaar en de hechtingen van de cerclage (1 en 2) ook.

Nu ik voor de derde keer zwanger ben heb ik bij 14 weken zwangerschap een cerclage geplaatst gekregen. Dit heeft mijn eigen gynaecoloog gedaan, onder verdoving van een ruggenprik. Ze heeft de vaginale cerclage zo hoog mogelijk geplaatst. Het bandje dat ze plaatsen is vastgezet met twee hechtingen en zit goed vast. En dat blijkt wel… Nu ik 32 weken zwanger ben heb ik weer funneling. De funneling lijkt nog niet helemaal tot aan de cerclage te komen maar er staat waarschijnlijk wel druk op. Dat merk ik aan wat ongemakken. Soms voel ik ‘m zitten en ik krijg geregeld harde buiken als ik ga staan of loop. Toch houdt de cerclage het goed en heeft mijn cervix nog zo’n 27 mm restlengte. Wat super fijn is! Over 4 weken ben ik 36 weken zwanger en dan wordt de cerclage verwijderd. Dat hoeft absoluut niet te betekenen dat ik meteen zal bevallen, sterker nog: Het grootste gedeelte van de vrouwen die een cerclage heeft bevalt niet direct na het verwijderen. Dus ik ben benieuwd. Misschien haal ik de termijn van 40 weken wel… Stiekem lijkt me dat wel heel erg lang hoor. Maar het zou in theorie gewoon kunnen. Al met al voelt deze zwangerschap best normaal en dat is eigenlijk al meer dan ik had durven hopen. Nu nog hopen op een goede uitkomst! Ik ben stiekem al een beetje aan het aftellen naar 20 oktober, want dan wordt de cerclage verwijderd. Spannend!!!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je