Snap
  • Zwanger
  • zwangerschap
  • vroeggeboorte
  • derdekindje
  • hoogrisico
  • cerclage

Ik heb een cerclage vanwege funneling

Hierdoor heb ik, eindelijk, een redelijk normale zwangerschap

Als deze titel abracadabra voor je is: Gelukkig. De kans is groot dat je een relatief normale zwangerschap hebt, hebt gehad of (hopelijk) zult hebben. Controles bij de verloskundige, een paar echo’s en een bevalling. Thuis of in het ziekenhuis. Het liefst met 37 weken zwangerschap of later.

Die “normaal” die heb ik nooit gehad. Tijdens mijn eerste zwangerschap werd ons kindje, Tijn, met 26+3 weken zwangerschap geboren. Hij heeft 18 uur geleefd en is toen aan de gevolgen van een hersenbloeding overleden. Na zijn overlijden hebben we obductie laten plegen. Uiteindelijk bleek daaruit dat Tijn in zijn organen sporen had van ‘chorioamnionitis’. Yes I had to google: Het chorion is het buitenste van de vliezen die het embryo omhullen. Het amnion omvat het binnenste van de eivliezen van het embryo in het lichaam van een zwangere vrouw. Deze twee vliezen omhullen met andere woorden het ongeboren kind. Wanneer zowel het chorion als het amnion ontstoken zijn door een bacteriële infectie, is sprake van chorioamnionitis. Bij baby’s is chorioamnionitis een risicofactor voor doodgeboorte, vroeggeboorte, bloedvergiftiging, een chronische longziekte, hersenverlamming en andere neurologische beperkingen. 

 Waardoor Tijn deze infectie had kunnen krijgen was niet duidelijk en zou ook niet meer duidelijk worden. Want ik was niet ziek, de placenta zag er goed uit en de bevalling was al (maanden!) achter de rug. Het leek domme pech. Maar tijdens een tweede zwangerschap zou ik wel nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Waardoor Tijn deze infectie had kunnen krijgen was niet duidelijk en zou ook niet meer duidelijk worden.

Snap

Fast forward naar december 2018. Ik ben zwanger van ons tweede kindje, heb regelmatig controles bij de gynaecoloog en mag bellen als ik me niet goed voel. Het is een zondag en ik voel me raar. Ons kindje, een dochter weten we, beweegt heel erg onderin mijn buik. Het geeft een onprettig gevoel. Alsof ze in mijn vagina trapt. Ik neem contact op met het ziekenhuis en mag langskomen voor een controle. De dienstdoende gynaecoloog maakt een inwendige echo en ziet dat het kindje inderdaad erg laag ligt te trappelen. Twee hieltjes zijn goed zichtbaar. Het is niet iets om ongerust over te zijn. Ik weet het niet meer maar volgens Daan wordt de term 'funnel' al genoemd. Een week later heb ik een controle bij de gynaecoloog en bespreken we wat er aan de hand is. Zij maakt ook een inwendige echo. Er is een funneling te zien. Een onbekende term voor me, het betekent dat mijn baarmoederhals van bovenuit open gaat staan. De baarmoederhals is de "gang" tussen de vagina en baarmoeder. Ik kreeg het advies om rust te nemen en voornamelijk in en rondom huis te blijven. Er was geen directe reden tot paniek. 

Tot week 27 van de zwangerschap. Ik had weer een wekelijkse controle en ineens was de funnel veel groter. De resterende cervix (ander woord voor baarmoederhals) was minder dan de 30 mm die goed is. Er werd een kweek bij me afgenomen waaruit bleek dat ik te vroeg zou kunnen bevallen en ik werd opgenomen in het MMC. In de daaropvolgende weken bleek de funneling heel onvoorspelbaar. Soms had ik maar een paar millimeter cervix over. Maar ik ben uiteindelijk niet te vroeg bevallen, Else kwam met 37+4 weken op de wereld. Tijdens het nagesprek gaf de gynaecoloog al aan dat ik tijdens een volgende zwangerschap een goede kandidaat zou zijn voor een cerclage: Een bandje om de baarmoedermond.

Ik kreeg het advies om rust te nemen en voornamelijk in en rondom huis te blijven.

Snap

Nu ik voor de derde keer zwanger ben heb ik bij 14 weken zwangerschap een cerclage geplaatst gekregen. Dit heeft mijn eigen gynaecoloog gedaan, onder verdoving van een ruggenprik. Ze heeft de vaginale cerclage zo hoog mogelijk geplaatst. Het bandje dat ze plaatsen is vastgezet met twee hechtingen en zit goed vast. En dat blijkt wel… Nu ik 32 weken zwanger ben heb ik weer funneling. De funneling lijkt nog niet helemaal tot aan de cerclage te komen maar er staat waarschijnlijk wel druk op. Dat merk ik aan wat ongemakken. Soms voel ik ‘m zitten en ik krijg geregeld harde buiken als ik ga staan of loop. Toch houdt de cerclage het goed en heeft mijn cervix nog zo’n 27 mm restlengte. Wat super fijn is! Over 4 weken ben ik 36 weken zwanger en dan wordt de cerclage verwijderd. Dat hoeft absoluut niet te betekenen dat ik meteen zal bevallen, sterker nog: Het grootste gedeelte van de vrouwen die een cerclage heeft bevalt niet direct na het verwijderen. Dus ik ben benieuwd. Misschien haal ik de termijn van 40 weken wel… Stiekem lijkt me dat wel heel erg lang hoor. Maar het zou in theorie gewoon kunnen. Al met al voelt deze zwangerschap best normaal en dat is eigenlijk al meer dan ik had durven hopen. Nu nog hopen op een goede uitkomst! Ik ben stiekem al een beetje aan het aftellen naar 20 oktober, want dan wordt de cerclage verwijderd. Spannend!!!

Zo fijn om te lezen dat met cerclage het ook goed kan gaan. Ik stuur je heel veel positiviteit zodat je gewoon de 36 gaat halen. Al weet ik heel goed dat het niet gewoon is. Wij zijn onzichtbare ouders van 3 mannetjes waarvan we bij de eerste er te laat achter kwamen dat ik een zwakke baarmoederhals heb nog wel cerlage gehad maar met 17 wkn geboren. Bij 2e rond 14 wkn cerclage gehad bij bijna 20 wkn kwam de vruchtzak door cerclage heen. Bij de 3e 4 dagen voor operatie kwam hij helaas al. Wanneer ik nu weer zwanger wordt krijg ik met 12 wkn een buikcerclage dus net ff wat hoger. Heel veel kracht en positieve energie voor jullie🙏

3 jaar geleden

Bedankt voor je blog. Als ik ooit weer zwanger mag worden krijg ik ook met 14 weken een cerclage. Ik vind het behoorlijk spannend. Positieve berichten zijn zeker helpend! Fijn!