Snap
  • Zwanger
  • Kinderwens
  • hormonen
  • zwangerschapswens
  • alszwangerwordennietlukt

Hormonen, gek werd ik ervan..

Hormonen, zijn ze echt zo slecht of zag ik het verkeerd?

Vaak lees je slechte dingen over hormonen, ze horen bij humeurige vrouwen die ongesteld zijn en je moet vooral uit de buurt blijven van al die hormonen. Maar is dat wel zo? Zijn hormonen zo slecht?

Hormonen zijn de baas in het lichaam, iedere dag weer.

En als ik die zin een paar keer lees dan weet ik dat het eigenlijk ook zo is, want als je bedenkt dat o.a. het humeur, de slaap en gezondheid geregeld worden door hormonen dan is het natuurlijk ook wel logisch dat deze stofjes de baas zijn. Het hoeft alleen niet zo slecht en negatief te zijn, maar dat vergeten we vaak.

Deze boodschapper, zoals we hormonen ook kunnen noemen, zijn er altijd en overal. En ze hebben ook nog eens een veel grotere invloed dan veel mensen denken.

Wist jij dat….

. Hormonen ervoor zorgen dat je ’s avonds inslaapt en in de ochtend weer wakker wordt?

. Hormonen daarbij ook bepalen of je uitgerust wakker wordt of niet?

. Hormonen jouw trek in eten kunnen beïnvloeden?

. Hormonen verantwoordelijk zijn voor jouw haaruitval?

. Hormonen zorgen voor sterke, of juist zwakke nagels?

. Hormonen de geur van o.a. jouw zweet kunnen beïnvloeden?

. Hormonen de oorzaak kunnen zijn van die love handles?

. Hormonen bepalen of – en welke- klachten jij hebt voor je menstruatie?

. Hormonen altijd voorrang geven aan stress?

. Hormonen de vruchtbaarheid tegen kunnen houden doordat andere processen in het lichaam niet goed gaan?

Het zijn slimme stofjes, maar helaas vergeten we zelf vaak dat er een link zit tussen vage klachten en de hormonen. Klachten die je misschien allang geaccepteerd hebt of niet eens meer opmerkt kunnen echt heel veel invloed hebben in het lichaam.

Zwanger worden drukken hormonen heel makkelijk naar de achterkant. Het is daarom zo ontzettend belangrijk om ook te kijken naar de overige processen in het lichaam.

Mijn onrustige huid, overmatig haaruitval, broze nagels en zeer lichte menstruatie en opgeblazen gevoel gaf ik weinig aandacht. Ik gaf het niet alleen te weinig aandacht, ik besteedde er eigenlijk helemaal geen aandacht aan. Het hoorde er gewoon bij, ging vast een keer over.

Maar dat ging het niet en pas dat ik stopte met de pil merkte ik meer dingen. Ik had nooit klachten gehad rondom mijn menstruatie, nu vond ik het wat heftiger qua krampen. Opzich niet gek, want de pil onderdrukt alles natuurlijk. De klachten slikte ik weg met pijnstillers, zonder ernaar te kijken. Want hoe komt het toch dat wij vrouwen onszelf aan alle kanten goed willen voelen (ik noem maar een paar voorbeelden als dieet, sporten, bepaalde kleding en schoonheidsbehandelingen) maar niet naar onze interne wereld kijken? Die wordt echt vaak overgeslagen of zelfs onderdrukt.

En nee, dat is geen verwijt want ik deed het zelf ook en doe het nog steeds wel eens. Maar realiseer me wel steeds vaker dat ik niet kan verwachten dat het aan de buitenkant goed gaat, als het aan de binnenkant verkeerd zit.

Ik ontdekte hoeveel beter ik me kon voelen als ik die hormonen ging aanpakken. Zodat ik ze niet als iets lastigs hoefde te zien, maar echt kon gaan ervaren hoe ik dit zelf kon beïnvloeden.

Ik voelde me weer goed, had mega veel energie, nooit meer honger na de maaltijd, mijn huid werd rustig, mijn haar viel veel minder uit (serieus, hoe kon ik nooit stilstaan bij een volle borstel na iedere kambeurt, dat is toch gek?) en ik werd echt uitgerust wakker. De kers op de taart was een regelmatige cyclus en niet veel later een positieve zwangerschapstest.

Hormonen kan je sturen, zodat jij de controle terugpakt over wat er met -en in – jouw lichaam gebeurd! Meer weten of lezen? Volg mij gerust op Instagram (www.instagram.nl/lotte_vithr)