Snap
  • Zwanger

Hoeveel leeftijd tussen je eerste en tweede kindje

De ideale leeftijd om zwanger te worden van je tweede kind. Welke leeftijdsverschil is het makkelijkst qua opvoeding en ritme. Wat vindt jij

Onze dochter is alweer bijna 10 maanden oud, heel cliché…maar wat vliegt de tijd. In een zucht en een scheet gaat ze al op kamers! Ongelooflijk dat ik nu alweer soms zit uit ter rekenen wanneer ik het liefst weer het geluk mag vinden om zwanger te zijn van een tweede kindje. Had je me dit een half jaar geleden gevraagd en ik had je uitgelachen…”nummer twee…nou nu nog even niet”.

Natuurlijk willen we graag dat Lola in de toekomst grote zus mag worden van een lief klein broertjeof zusje, maar wanneer ga je voor nummer twee? Wat is een fijne leeftijd voor een kindje om een broertje of zusje te krijgen? Ik scheel zelf 2,5 jaar met mijn zusje (mede omdat mijn moeder een miskraam kreeg tussen ons in) en heb dit altijd wel fijn gevonden, het leeftijdsverschil. Ik ken ook zusjes die maar een jaar met elkaar schelen en dit ook fijn vinden of juist veel schelen in leeftijd. Voor het kind zal het denk ik niet zo heel erg veel uitmaken. Maar voor de ouders qua opvoeding en het ritme van een gezin met twee kinderen in verschillende faces lijkt me soms wel een gepuzzel qua ritmes en interesses.

En dan heb je daarnaast natuurlijk nooit de garantie dat je meteen zwanger wordt. Tegenwoordig lijkt het zelfs zeldzaam als je bij je eerste poging aan telt en een gezond kindje ter wereld brengt. Dus in hoeverre kun je zoiets echt plannen. Als je de tijd er voor wilt nemen zal je net zien dat er meteen raak wordt geschoten, en als je haast wilt maken lukt het niet.

Mama’s met 2 (of meer) kindjes en alleandere mama, wat vinden jullie een mooi leeftijdsverschil tussen je eerste en tweede kindje? Wat is jullie ervaring hierin?

Ik ben erg benieuwd naar de voor en nadelen van de leeftijdsverschillen en waarschijnlijk andere mama’s ook wel. Dankjewel!

9 jaar geleden

Klinkt als de ideale combinatie

9 jaar geleden

Het zijn twee voorbeeldige dames. De jongste doet smorgens en smiddags een dutje dan krijgt de oudste alle aandacht. De oudste gaat sinds ze 2 is 3 ochtenden in de week naar de peutergroep dat vind ze geweldig. En ze gaan allebei om 19.00 uur naar bed en slapen dan tot 7.00 uur. Ideaal. Je kunt de aandacht goed verdelen. Als de een slaapt krijg de ander de aandacht en als de ander op de peutergroep is dan krijgt de een de aandacht.

9 jaar geleden

Dat was vroeger ook al. Mijn zusje en ik schelen 2,5 jaar en vroeger zaten er veel kindjes in onze klassen die ook twee jaar scheelden. Dus alle oudste zaten bij mij in de klas en alle jongste bij mijn zusje. Maar wel fijn als de oudste inderdaad al wat zelfstandiger is.

9 jaar geleden

Bewust gekozen pas weer te proberen als de oudste 4 zou zijn als de 2e komt. Het duurde allemaal wat langer dus hij zal bijna 5 zijn als de baby wordt geboren. Maar wat een fijn vooruitzicht dat hij al op school zit en al wat groter is. Ik scheel 4 jaar met mijn zusje en 7 met mijn broertje. Leeftijd doet er niet toe, ik heb een betere band met mijn broertje. Ik vind het voor ons gezin prettiger dat er 4 jaar tussen zit. De tweede is ook echt gewild, geen 'kriebel' zoals ik zo vaak hoor. Het lijkt tegenwoordig wel standaard dat het gaat kriebelen bij mensen en dat er 2 jaar tussen alle broertjes en zusjes zit. Dat moet iedereen zelf weten natuurlijk maar het lijkt wel een trend.