Snap
  • Zwanger
  • Gezond

Hoera zwanger! Oh nee, misselijk. Elke dag, de hele dag

Hyperemesis gravidarum oftewel: Ernstige zwangerschapsmisselijkheid. Om er wat meer bekendheid aan te geven deel ik mijn ervaringen ermee.

Ik ben zwanger! Blijkt begin juni, ruim 5 weken. We zijn gelukkig! We kunnen het amper geloven, maar 3 verschillende testen vertellen dat het echt zo is. Ik vertel mijn vriend, dat mijn vorige zwangerschap (11 jaar geleden) gepaard ging met extreem overgeven. Dat het beetje overgeven wat ik nu heb, echt een geluk is! 

Week 6. Intussen is het dagelijkse overgeven, 20x per dag of nog vaker. Einde van die week, bel ik een vriendin. Of ze mij naar de huisartsenpost kan brengen. "Je hebt hyperemesis gravidarum hoor ik van de dokter". Aan je verhaal te horen, had je dit ook bij je dochter. Ik wist niet dat het een naam had? Bij mijn dochter heb ik 22 weken, extreem overgegeven. Zonder hulp. Ik dacht dat het erbij hoorde, dat vertelde de huisarts mij ook. Pas toen ik bloed overgaf, ivm kapotte slokdarm bij 20 weken kreeg ik medicatie, daarna verbeterde het. 

Ik word opgenomen. Krijg een echo, dat is een groot geluksmoment, dwars door de ellende heen. Een kloppend hartje. 7 weken zwanger. Mijn vriend komt net binnen, bij de echo. Maar hoe gelukkig we ook zijn, ik zie letterlijk groen. Uiteindelijk krijg ik een infuus, wat eerst fout geprikt word. Maar alles gaat langs me heen, ik ben mezelf niet meer. Heb visoenen over vocht. Het infuus zit, en ik mag naar de afdeling. 

Een zuster komt, ze sluit het infuus aan. Ik voel het vocht door mijn arm. Ik kan wel huilen van opluchting, alleen er zijn geen tranen door de uitdroging. Ze zegt dat het nog wel een aantal uur duurt voor mijn mond wat minder droog word. Maar er is hulp. Ik ga gerust slapen. 

Intussen heb ik goede hulp van uit het AMC. Ik heb twee soorten medicatie, en die halen de scherpe randjes er vanaf. Geen 20x of vaker, per dag overgeven. Geen nieuwe ziekenhuis opname. Maar wel elke dag misselijk, elke dag meerdere malen overgeven. Elke inspanning, ook enkel een stukje lopen of iets kleins doen in huis: veroorzaakt weer meer overgeven. De muren vliegen soms op mij af. Want in rust, ben ik het meest stabiel.

Ik heb al veel echo's gehad. Met 7 weken, 9 weken, 11 weken, 14 weken. Onze baby groeit perfect! Dat doet me goed, dat geeft mij de moed om door te zetten en zelfs blij te zijn met mijn baby. Ik ben het gaan splitsen in mijn hoofd. De baby, waar we intens gelukkig mee zijn. En de zwangerschap die heel misselijk-makend is, en gewoon rot! Waardoor ik zonder schuldgevoelens kan huilen, boos zijn of machteloosheid voelen, erom. 

Mijn vriend is mijn steun en liefde. Hij geeft me het gevoel dat ik niet teveel ben, ook al kan ik vrijwel niets. Hij geeft mij het gevoel dat ik in zijn ogen, de mooiste vrouw ben die er is. Ook al voel ik mij misselijk, en hang ik vaak kotsend boven de wc. Hij staat er helemaal voor mij.
Mijn dochter is afgelopen week 11 jaar geworden. En ook mijn meisje is geweldig. Ik heb co-ouderschap met haar vader, en de dagen dat ze bij ons is. Is ze heel lief, en ik ben geweldig trots op haar. Het herinnert mij eraan dat ik hier al 1x eerder doorheen ben gegaan, en het heb overleefd. Dat kan ik nu ook. Want mijn dochter is het waard, en deze baby ook. 

Ik ben nu 14 weken zwanger, en zal af en toe wat schrijven over deze zwangerschap, met HG! (afkorting voor hyperemesis gravidarum) 

Tot de volgende keer. 

7 jaar geleden

Poeh heftig. Respect hoor! HG was mijn grootste angst voordat ik (voor het eerst) zwanger zou raken. Hier ben ik er extreem goed vanaf gekomen. Maar ik vind het echt heel erg dat er vrouwen zijn die op deze manier hun zwangerschap moeten doorlopen. Er mag zeker meer bekendheid over komen. Dus lekker blijven bloggen! En ik hoop oprecht dat de HG niet de hele 9 maanden zal zijn. En dat je daar binnenkort afscheid van mag nemen als het HCG hormoon flink afneemt. Heel veel sterkte en succes! Over 26 weken een mooi wondertje in je armen!! (Goed dat je ook zo kan relativeren ondanks de hel die HG genoemd word!)

7 jaar geleden

Ja Anja, dan weet jij zeker wat het is als je het zo dichtbij gezien hebt. Mijn ervaring is ook dat met name mijn vriend, mijn dochter en enkele mensen die heel close met ons zijn echt snappen wat het is/hoe het is. Ja en wat je schrijft, voel ik ook! Joy is het helemaal waard geweest destijds, en deze baby dus ook. Maar voor nu, is het wel veel en lastig. Maar ik kom er wel doorheen. Dankjewel voor je lieve woorden en herkenning.

7 jaar geleden

Sterkte lieverd. Van dichtbij heb ik dit gezien van mijn stiefdochter. Ze heeft ondertussen vier kinderen. Bij de eerste twee had ze geen last. De laatste twee echter wel. En hoe. Net als jij. Ze kwam bij nummer drie ook in het ziekenhuis terecht. Bij nummer vier wist ze en natuurlijk de arts wat er aan de hand was. Ze is dolgelukkig met haar kinderen ondanks wat ze heeft moeten doorstaan. Ik leef digitaal met je mee. Het is intens zwaar. Gelukkig weet je wat het eindstation is. Ik hoop voor je dat het niet tot het eind zo zal blijven, maar ja.... Ik zal je blijven volgen hier. Liefs Anja

7 jaar geleden

Dankjewel lieverd!! Love you.