Snap
  • Zwanger
  • Babyspullen

Hoe maak je bewustere keuzes in de zwangerschap

Hoe maak je bewuste keuzes in de zwangerschap en zorg je ervoor dat je liefdevoller en vol vertrouwen kan bevallen?Door op onderzoek te gaan

Je bent zwanger en alles is nieuw voor je, er komt zoveel op je af en de goed bedoelde adviezen vliegen je om de oren. Hoe vaak heb ik wel gehoord dat ik 'bepaalde producten beter kon laten staan'. Ik dronk liters groene thee en ineens was dat heel slecht voor je kindje. Dus wat was de reactie 'ik kreeg grote stress en dacht dat het niet meer goed kwam met mijn kindje'.

In de zwangerschap is alles spannend en natuurlijk wil je jezelf goed voorbereiden, dus lees je alle boeken die er maar zijn en struin je uren achter de tablet op zoek naar informatie. Je overspoeld jezelf met informatie. Door de gierende hormonen in je lijf, lijkt het wel alsof je helemaal zelf niet meer kan nadenken en dit is juist zo belangrijk voor de geboorte, kijken wat jij wilt en hoe je het wilt.

De keuze is reuze!

Loop maar eens de verloskundige praktijk in en daar zie je een groot rek met allemaal foldertjes met aanbidders van zwangerschapscursussen. Daar begint het je al te duizelen welke cursus past er eigenlijk bij mij? Mijn advies zou zijn neem gewoon een paar flyers mee en kijk thuis op je gemak eens op de websites, welke past bij jou? Wil je meer dagen op cursus, of maar een dag omdat je partner dit anders niet trekt? Of omdat je agenda het niet toelaat wekelijks.

Wat je ook kiest het gaat erom dat je bewuste keuzes maakt die bij je passen want hoe fijn is het om de droomgeboorte te krijgen die je wilt.

Watergeboorte

Toen ik zwanger was van de eerste en aan mijn omgeving vertelde hoe ik wilde bevallen, namelijk in bad, kreeg ik constant reacties als 'gadver dat ga je toch echt niet doen' want dat is toch een rommel en vies. Dus ging ik mee in hun adviezen want als zei het zeiden, dan was dat vast wel zo. En weg was mijn idee over watergeboorte. In mijn derde zwangerschap ging ik heel erg op zoek naar wat ik wilde en niet wat een ander adviseerde. Ik wilde kijken wat goed en fijn was voor mijn kindje in mijn buik. Kindjes die in water worden geboren hebben vaak niet eens door dat ze geboren worden, dit komt door het water. En hoe fijn kan je reis hier op de wereld wel niet zijn als het eerste stukje van je leven al soepel en rustig is gegaan. Hierdoor was de eerste keus de watergeboorte.

Onderzoek

Dus gingen we op onderzoek, ik regelde een bad en wist mijn man te overtuigen dat ik de wens had om thuis in bad te bevallen. Hij viel bijna stijl achterover want we wonen 25 minuten van het ziekenhuis af. “wat als er wat gebeurd Sabien, dan zijn we niet op tijd bij het ziekenhuis”. Hij maakte de keus vanuit angst. Toen ik hem uitlegde dat ik vertrouwde op mijn lichaam, en wij vrouwen overal kunnen bevallen als we ontspannen en een fijne ruimte om ons heen creëren, was het goed. Mits ik goed met de verloskundige overlegde dat als ze maar iets twijfelde we gelijk naar het ziekenhuis zouden gaan.

Liefdes geboorte team

En dus ging ik op zoek naar een verloskundige die mijn wensen accepteerde en meeging met mijn ideeën. Zo konden we een heel mooi geboorteplan opstellen, het was zo fijn om gehoord te worden. Tijdens de geboorte praten ze bijvoorbeeld heel zachtjes 'iets wat ik heel graag wilde omdat zo mijn fijne pijnstillende stofjes hun werk konden doen'.

Toen ik in de bevallingsbubbel zat wilde ik ineens toch dat ze de vliezen ging breken. Maar omdat ik in mijn geboorteplan had gezet dat ik het niet wilde heeft ze mij heel rustig ervan weten te overtuigen dat ik dit echt niet wilde.

Bewuste keuzes maken voor een fijne en relaxte start voor je kindje

Als jij bewuste keuzes maakt waar je wilt bevallen, of dat nou thuis of in het ziekenhuis is, of dat je in een geboorte bad of op een baarkruk wilt zitten, alles is goed! Zolang je maar doet wat goed voelt bij jou. Waar jij je op je gemak voelt en vertrouwd en gehoord wordt, daar gaat het om. Want wat is er nou mooier als je jezelf op deze manier kan voorbereiden, en er naar je wensen geluisterd wordt!. Ook voor je kindje in je buik die alles al heel bewust meemaakt. In de volgende blog zal ik wat dieper hierop in gaan hoe je dat nou kan doen.