Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Hoe krijg je een onbezorgde vakantie met je baby?

Op vakantie gaan is natuurlijk altijd heerlijk, maar zodra je voor de eerste keer met je baby op vakantie gaat merk je al gauw dat het toch wat anders is. Minder relaxed en minder onbezorgd. Voor jouw baby is op vakantie gaan ook wel een hele grote verandering opeens. Een andere omgeving, een ander bedje en een ander ritme. Hoe krijg je toch een onbezorgde vakantie met je baby?

Een onbezorgde vakantie? Kies een kindvriendelijke accommodatie

Tegenwoordig heb je diverse accommodaties die extra kindvriendelijk zijn. Behalve dat het er veilig is voor kleintjes ( traphekjes, afgedekte stopcontacten ) is er ook van alles te leen of te huur voor jonge kinderen. Wanneer het babybadje, de kinderstoel en een verschoningskussen al klaar staan op de plaats van bestemming geeft dat toch een heerlijk onbezorgd gevoel. Kijk voor kindvriendelijke accommodaties eens hier.

Creëer het thuisgevoel

Voor een onbezorgde vakantie met je baby is het heel belangrijk dat je een soort thuisgevoel creëert. Vooral een ander slaapkamertje kan voor zo`n kleintje immers erg heftig zijn. Zorg dat er in zijn tijdelijke bedje de vertrouwde knuffels staan en leg in zijn kamertje ook wat bekende boekjes of speelgoed. Probeer daarnaast het ritme van thuis zoveel mogelijk aan te houden, maar houdt hierbij ook in je achterhoofd dat de meeste baby`s flexibeler zijn dan je denkt!

Hanteer het vertrouwde bedritueel

Hebben jullie thuis een bepaald bedritueel? Probeer dit dan zo veel mogelijk vast te houden op jullie vakantieadres. Slaapt je kindje altijd in met een muziekdoosje? Neem deze, indien mogelijk, dan zeker mee. Ook andere rituelen zoals samen een boekje lezen, voor het slapen gaan nog even in bad of een liedje zingen zijn over het algemeen eenvoudig te hanteren.

Zorg voor reserve knuffels en spenen

Vooral als je met het vliegtuig reist kun je niet onbeperkt bagage meenemen. Maak daarbij wel een uitzondering voor een reserve knuffel en eventueel speentjes. Jonge kinderen kunnen vreselijk gehecht zijn aan hun lievelingsknuffel of speen en juist op jullie vreemde vakantieadres is een dergelijk (troost) middel extra belangrijk.

Let op met zon

Een baby kun je het beste helemaal uit de zon houden. Wanneer jullie een dagje naar het strand gaan of een uitgebreide wandeling in het zonnetje gaan maken neem dan in ieder geval voldoende maatregelen om je kleintje tegen de zon te beschermen. Denk hierbij aan een zonnehoedje, een zonnescherm, extra drinken en een zonnebrandcrème met een hoge factor speciaal voor baby`s.

Gebruik ook op vakantie een babyfoon

Kun je geen babyfoon huren op je vakantieadres? Neem jullie babyfoon dan gewoon mee op vakantie. Zo kunnen jullie toch nog onbezorgd genieten van een lekker wijntje op het balkon terwijl de baby heerlijk slaapt.

Ben jij op vakantie geweest met de baby? Heb je nog tips voor andere ouders? Reageer hier!

Geschreven door mama Nienke

9 jaar geleden

Wij zijn naar tunesie op vakantie geweest toen ons zoontje 3 maanden was, Dat is prima bevallen! De tip: doe met zijn allen een middagdutje op het heetst van de dag tussen 12 en 15, de kleine lag dan heerlijk tussen ons in, en wij konden wat slaap inhalen van de eerste 3 maanden ;-) En als je geen borstvoeding geeft.. een flessenwarmer.. ik vond het een uitkomst.

Wij gaan binnenkort ook op vakantie, met twee kleine kids (10 maanden en 3 jaar). Met het vliegtuig. Peuter heeft al een aantal keer gevlogen, dus we zijn bekend met vliegen. Nog wat (vakantie/reis)tips: - Neem een rugzakje mee en stop daarin wat kleine cadeautjes. Zo hebben ze gedurende de reis wat uit te pakken. - Een tablet/dvd speler met koptelefoon is ideaal. Zijn ze uren zoet mee. - Geef de favoriete knuffel van je kind een bandje met naam en telefoonnummer, mocht het beestje kwijt raken, kan de vinder contact met jullie opnemen. Tip: veel knuffels hebben zo'n labeltje aan hun billen, daar kun je het ook op schrijven. - Als je gaat vliegen en je hebt een kind wat bij je op schoot moet, kan de reis best lang duren. Vraag bij het reisbureau eens naar een duoseat. Je betaalt vooraf een klein bedrag (paar tientjes) en als er plek is, dan krijg je een extra stoel toegewezen. Zo heeft je kleintje toch een eigen stoel. Wel moet hij/zij bij je op schoot tijdens het stijgen en dalen. Mocht het vliegtuig toch vol zitten (vooral in het hoogseizoen is die kans erg groot), dan heb je pech. Je krijgt dan wel achteraf je geld terug gestort. - Moet je om 11 uur je hotel verlaten, maar vertrekt je vlucht pas 's avonds? Boek dan ter plekke voor die dag een kamer zodat je kindje nog een middagslaapje kan doen, jullie nog op kunnen frissen en rustig alles in kunnen pakken. - Emmertjes, schepjes en zandvormpjes kun je het beste ter plekke kopen. Okay, het kost misschien iets meer, maar scheelt wel plek in de koffer. Is de vakantie voorbij, dan kun je het setje meenemen als er plek is, of daar aan een ander kindje geven. - Tot slot: blijf zelf kalm en rustig en geniet van je vakantie! - Neem voldoende luiers mee voor de eerste twee dagen. Luiers zijn overal te krijgen, net als zwemluiers. En inderdaad, kinderen zijn hartstikke flexibel! Wij als ouders hebben vaak meer moeite met ons aanpassen als de kleintjes. Ik verwacht komende vakantie zelfs dat onze Diva haar ritme om gaat gooien en groeit in haar ontwikkeling. Juist door de ontspannen sfeer en een papa en mama die echt alle aandacht hebben en nergens aan hoeven te denken. Was bij Peuter ook het geval. Heerlijk, ik heb er zin in!