Snap
  • Zwanger
  • zwangerschap
  • zwangerschapskilo's
  • zwanger
  • uitspraken
  • rareopmerkingen

"Het gaat jou wel heel makkelijk af hé....."

Deze en andere goedbedoelde, maar zeer onhandige uitspraken van anderen tijdens mijn zwangerschap.

Tijdens mijn zwangerschap hield ik een lijstje bij met bijzondere uitspraken. Je weet wel van die dingen die je beter niet tegen een zwangere vrouw kunt zeggen, maar die mensen toch gewoon schaamteloos uitspreken.

Je kunt je afvragen waarom schreef je ze op, vergeet ze gewoon direct weer, maar ik moet zeggen nu Flore een half jaar is en ik de uitspraken teruglees kan ik er alleen maar om lachen. Mijn "favorieten"? Die deel ik natuurlijk graag met jullie.

1. 'Het gaat jou wel heel makkelijk af hé...'

Blijkbaar moet je je tijdens je zwangerschap vooral ziek, zwak en misselijk voelen. Je fit voelen is dus alles behalve de bedoeling. Na een tijdje ging ik me dus bijna verontschuldigen waarom ik niet kotsend boven de pot hing of enorme cravings in raar eten had, want zo ging zwanger zijn me wel heel makkelijk af.

2. 'Ben je niet een beetje jong voor een kind...'

Te jong, te oud, het is zelden goed.. Ik wilde heel graag een kindje & of jij dat op deze leeftijd een goed moment vindt maakt me heel weinig uit. Dus nee, ik ben zeker niet te jong.

3. 'Niet verwacht dat jij zo dik zou worden...'

En bedankt! Kunnen we stoppen met zwangere vrouwen (te) dik of (te) dun noemen. Het allermooiste van de hele wereld groeit in je buik en ja dat neemt ruimte in beslag en ja daar kom je inderdaad van aan. Maar lekker boeiend hoeveel kilo dat dan is, iedere zwangere buik is prachtig groot, klein en alles daar tussenin.

4. 'Lukt dat nog wel dan? Kijk maar uit!'

Ik mocht er dan wel uitzien als een aangespoelde walvis, maar ik was natuurlijk niet gehandicapt. Dat betekende dat ik dus gewoon nog kon fietsen, lopen of een avondje op stap kon gaan. Allemaal helemaal goed bedoeld hoor die bezorgdheid, maar op een verjaardag waar iedereen staat is het een beetje ongezellig om op een stoel in de hoek van de woonkamer aangeboden te krijgen. Mijn standaard reactie dan: "Als het niet meer gaat geef ik dat ZELF wel aan!"

5. 'En.... gaat het goed?'

De meest gestelde, ook zo goedbedoelde vraag, tegen het einde van je zwangerschap. Een vraag die eigenlijk iets heel anders betekend, want wat iemand eigenlijk op dat moment bedoeld is: "Is de baby er al?" of "is die baby er nu nog niet?". "NEE, de baby is er nog niet en mocht dat wel het geval zijn hoor je dat vanzelf wel, op het moment dat ik daar aan toe ben!"

Bovenstaande reageerde ik natuurlijk niet, mijn standaard antwoordt op deze vraag werd dan ook: "Hai, met mij alles goed en hoe is het met jou?"

Mijn lijstje is of course nog veel langer, maar ik bespaar jullie de rest haha. Wel ben ik natuurlijk heel benieuwd naar jouw favoriete goedbedoelde, maar zeer onhandige uitspraak van iemand anders tijdens jouw zwangerschap?

2 jaar geleden

Ik vind je vinnige reacties op en je gedachtegang achter die opmerkingen veel onhandiger dan de opmerkingen zelf! Mogen mensen al niet meer geïnteresseerd zijn? Nr's 1,4 en 5 zijn zéker niet slecht bedoeld. In tegendeel. Dat jij ze wel slecht opvat, zegt meer over jou.... Ik zie dat dit topic al een jaar oud is. Je hebt je kindje inmiddels al.... En? Zijn de opmerkingen nóg vervelender geworden?? Of ik bedoel: je opvattingen over opmerkingen?

2 jaar geleden

Dit is toch sarcastisch bedoeld, denk ik?

3 jaar geleden

Oh idd die van net bevallen en dan binnen 2 of 3 maanden vragen of er alweer 1 in je buik zit 😕 Maar sowieso denken sommige mensen niet echt na.. Ik had na de geboorte van onze 3e op Facebook gezet dat ik bevallen was maar dat het niet zo goed ging en of mensen niet steeds wilde appen hoe het ging, dat we vanzelf een update zouden geven als we er aan toe zouden zijn.. Onze zoon is helaas na 3 dagen overleden. Dat wilde ik niet op Facebook zetten dus het 1e bericht verwijderd.. Roept er na 3 weken een moeder vanaf 3 meter afstand; Hey! Hoe gaat het nu met de kleine?! 😑 Euh ik sta hier zonder kleine bij school? Met m'n andere zoon aan de hand.. Kun je niet naar me toe lopen en het persoonlijk vragen ipv te roepen vanaf het groepje waar je bij staat 🙄 erg tactisch.. Helemaal akward dat zij vervolgens in huilen uitbarst 😳 mja...

3 jaar geleden

Wat kunnen mensen toch hard zijn...