Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Help, zwangerschapsdiabetes?!

Van een griepje, naar minder leven voelen, naar een ctg en echo met als resultaat mogelijke zwangerschapsdiabetes. Wat een week!

Ik ben nu 31 weken zwanger. Afgelopen week voelde ik me niet goed. Ik was al langer aan het 'kwakkelen', dus ik bracht het onder bij de noemer 'griep'. Even rustig aan doen en dan zal het vast weer snel beter gaan. Dus alles even op een laag pitje, extra slapen en me overgeven aan alle klachten. 

Echter bedacht ik me in de middag dat ik de kleine man nog nauwelijks had gevoeld die dag. Normaal is het een ontzettende druktemaker. Zodra ik lig, laat hij altijd wel van zich horen. Maar vandaag niet. Na mijn middagdutje was het nog niet beter. Help? Wat moet ik hier nou mee. Met mijn angelsound kon ik het hartje gelukkig al snel vinden. Vriendlief wilde echter dat ik toch even de verloskundige zou bellen voor de zekerheid. Daar zeiden ze dat ze erg blij waren dat ik had gebeld. Dat ik het hartje kon horen zei helaas niets over hoe de baby zich voelde in de buik, aldus de verloskundige. 

Daar gingen we, hup, voor een extra controle. En daarna, hup, door haar het ziekenhuis voor een ctg. Het apparaat was nog maar net aangesloten of meneer begon duidelijk te koprollen in de buik. Zo afwezig als hij de rest van de dag was, zo aanwezig was hij nu. De verpleegkundige vertelde dat de baby's wel valer erg actief werden zodra ze aangesloten werden op de ctg omdat ze dit niet altijd even prettig vinden. Voor mij natuurlijk een hele geruststelling dat hij weer volop aan het bewegen was en na een half uur bleek alles dik in orde! 

De dag erna kregen we nog een echo, dat hoorde bij het protocol van 'minder leven voelen'. De kleine man was helemaal gezond, vruchtwater goed, navelstreng goed. Alleen één ding.. hij blijkt 2 tot 3 weken voor te liggen op de groei! Nu wist ik dat de verloskundige ook vermoedens had van een voorloop op de groei in verband met mijn baarmoeder die te hard lijkt te groeien. Dit is toch wel een behoorlijk verschil. Nu dus door de gynaecoloog doorgestuurd voor een glucose tolerantie test. Want ja, wie weet heb je wel zwangerschapsdiabetes. 

Huh, wat, echt? Van niks aan de hand, ga ik nu voor een derde keer in één week naar het ziekenhuis. De test is morgen en ik krijg dinsdag de uitslag. Ik ben zo benieuwd! Over de test hoor ik verschillende verhalen. Veelal negatief. Hoe hebben andere zwangeren deze ervaren? En voor degene die als uitslag zwangerschapsdiabetes kregen; kreeg je een dieet of moest je ook gelijk insuline spuiten? 

Duimen jullie morgen met me mee voor een goede afloop? 

7 jaar geleden

Hoi! Glucosetest hoefde hier niet, ze deden een bloedtest curve. Bleek suiker te hebben met 20 weken. Met een dieet was het niet meer aan te passen. Moest gelijk aan de insuline. Na mijn zwangerschap was mijn suiker weer goed. Een half jaar daarna toch diabetes. Spuit nu 4 x per dag, en valt erg mee. Mijn kindjes geboren met 35 weken en extreem dysmatuur (mager). Het hoeft dus niet altijd wat te zeggen over de groei???? Succes nog even

7 jaar geleden

Joh heftig! Blij dat het wel goed gaat met de kleine man. Ik heb inderdaad zwangerschapssuiker gehad, maar gelukkig kon ik het met een dieet af. Maar wat was dat balen zeg dat ik ineens niks meer mocht hebben en dat ik op de koolhydraten moest gaan letten. Moest ik ineens al die lekkere dingen laten staan waar mijn zwanger lichaam zo'n zin in had. Regelmatig naar het ziekenhuis om bloed te prikken om te zien of ik nog onder de waardes zat. Twee keer zo'n glucose test gehad. De eerste keer ben ik over mijn nek gegaan na 2 uur en op weg naar de auto. Maar goed dat was dus in het begin van de zwangerschap en gelukkig toen negatief getest. De 2e keer niet ziek geworden, maar toen wel positief getest. Tot het einde goed vol gehouden met het dieet en toen ineens zwangerschaps vergifitiging. Mijn dochter is toen met een keizersnee geboren en inmiddels is ze 4,5 jaar. Het was niet de prettigste zwangerschap, had er ook nog eens bekkeninstabiliteit bij hahahaha maar goed. Ik hoop voor jou dat het geen suiker is en mocht het wel zo zijn dat een dieet voldoende is. Het is goed te doen!

7 jaar geleden

Hoi Carmen, Ik moest met 31 weken ongeveer testen omdat m'n zoon een te dikke buik had op de echo. Bleek dus idd diabetes te zijn. Eerst met dieet geprobeerd, maar dat lukte nier. Daarna 3 keer per dag insuline. Het klonk voor mij in eerste instantie erger dan het uiteindelijk was. Uiteindelijk met 39 weken ingeleid en bevallen van een gezonde zoon met een normaal gewicht

7 jaar geleden

Ik was gister op na controle in het ziekenhuis. Ze hadden mijn placenta opgestuurd naar een pathaloog. Daaruit bleek dat ik diabetes had!!! Ben met 26 weken getest en niks. Terwijl mijn meisje ook voor liep op de groei.. Vind het raar dat ze mij niet nogmaals getest hebben. Slechte zaak. Ik wist dus van niks en heb nergens rekening mee gehouden.