Snap
  • griep
  • koorts
  • zwangerschap

Griep of koorts tijdens zwangerschap: erg of niet?

Wat als je tijdens je zwangerschap een griepje oploopt...

Zwanger zijn en griep hebben is allesbehalve een pretje. Spierpijn, keelpijn en vermoeidheid zijn ongemakken die je op dat moment echt niet kunt gebruiken. Wat kun je doen om hiermee om te gaan? En misschien nog wel belangrijker, is griep of koorts schadelijk tijdens de zwangerschap?

De griep, veroorzaakt door het influenzavirus, steekt in Nederland vaak de kop op tijdens de wintermaanden. Griep is een aandoening waarbij het slijmvlies in je luchtwegen ontstoken raakt. De  symptomen kunnen binnen enkele uren ontstaan. Denk hierbij aan klachten als keelpijn, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn door je hele lichaam, koude rillingen en koorts. De kans bestaat dat je tijdens je zwangerschap een griepje oploopt.

Dit kun je doen tegen griep tijdens de zwangerschap

Het is misschien een beetje cliché, maar geef jezelf de rust als je griep hebt tijdens je zwangerschap. Het enige wat je echt kunt doen, is de griep laten uitzieken. Wel zijn er een paar handige tips om deze periode zo comfortabel mogelijk door te komen. 

  • Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt - denk aan 1,5 tot 2 liter per dag. Koorts kan ervoor zorgen dat je meer zweet, wat betekent dat je meer vocht verliest. Om dit tekort aan te vullen, is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Dus hup, dat waterglas bij de hand!
  • Heb je last van een pijnlijke keel? Probeer eens te gorgelen met zout water; het helpt de zwelling in je keel te verminderen. Los simpelweg een theelepel zout op in een kopje warm water en spoel maximaal drie keer per dag. Een andere tip: een verzachtend dropje of keelsnoepje kan soms ook wonderen verrichten.
  • Als de koorts toeslaat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze zakt. 

Dit kun je doen tegen koorts tijdens de zwangerschap

Wanneer de griep toeslaat, kan koorts optreden. Je lichaam gaat aan het werk om te herstellen van de infectie, en koorts speelt hierbij een rol. Als aanstaande moeder is het van groot belang om de koorts onder controle te houden, aangezien dit gevaarlijk kan zijn voor je baby. Zo kun je de koorts verlichten:

  • Neem een lauwwarme douche om je lichaam te laten afkoelen. 
  • Kies voor luchtige (katoenen) kleding om warmte kwijt te raken. 
  • Overweeg het gebruik van paracetamol na overleg met een arts.

Meestal brengt griep geen schade toe aan je zwangerschap en je ongeboren baby. Wanneer moet je je wel zorgen maken? Als je koorts hebt gedurende enkele opeenvolgende dagen of als de koorts boven de 38,5 graden stijgt. Neem dan ook contact op met je huisarts. Hoge koorts kan mogelijk vroegtijdige weeën veroorzaken, dus het is belangrijk om goed naar je eigen lichaam te luisteren.

Medicatie bij griep en koorts als je zwanger bent

Hoewel er geen medicijn is dat de griep direct geneest, kunnen bepaalde medicijnen de pijn verminderen en de koorts laten zakken. Zo is een paracetamol veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap. Zorg er wel voor dat je je houdt aan het maximaal aanbevolen aantal tabletten zoals vermeld in de bijsluiter. Als paracetamol niet genoeg doet en de koorts aanhoudt gedurende enkele dagen of hoger is dan 38,5°C, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige. Het is altijd belangrijk om de juiste zorg te krijgen en goed voor jezelf en je baby te zorgen.

Lees ook: 
Carnavalskleding voor je kind of baby: dit wil je!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.